Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului intră în patrimoniul UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geoparcul Dinozaurilor cuprinde teritoriul Ţării Haţegului.
Geoparcul Dinozaurilor cuprinde teritoriul Ţării Haţegului.

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului a devenit sit UNESCO, informează administratţia parcului natural, după ce reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură au decis recunoaşterea oficială a geoparcurilor internaţionale ca situri UNESCO.

Toate geoparcurile internaţionale din Reţeaua Globală a Geoparcurilor, inclusiv Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, devin situri UNESCO de importanţă geologică, în cadrul unui program nou creat şi intitulat Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, au informat reprezentanţii Geoparcului

În prezent, Reţeaua Globală a Geoparcurilor cuprinde 120 de teritorii din 33 de ţări şi fiecare nou geoparc ce urmează să fie acceptat în cadrul Reţelei va deveni Geoparc Internaţional UNESCO.

„Această recunoaştere demonstrează că un geoparc este mai mult decât o arie protejată. Este un program capabil să contribuie la dezvoltarea cercetării, educaţiei, culturii şi conservării patrimoniului material şi imaterial, este un concept dinamic, adaptat nevoilor secolului XXI”, a informat Adina Popa, reprezentanta Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului a devenit membru al Reţelei Globale a Geoparcurilor şi al Reţelei Europene în anul 2005. Acest statut a fost reconfirmat în anii 2008, 2010 şi 2014, în urma unor evaluări internaţionale, realizate de experţii UNESCO.

Judeţul Hunedoara devine astfel unul dintre puţinele teritorii din lume în care pot fi vizitate toate cele trei tipuri de situri de importanţă internaţională, recunoscute şi promovate de UNESCO: un sit cuprins în Lista Patrimoniului Mondial, reprezentat de Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, un teritoriu protejat în Programul Omul şi Biosfera, respectiv  Rezervaţia Biosferei Retezat şi un geoparc internaţional UNESCO, reprezentat de Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului.


Vă recomandăm şi:

Ulpia Traiana Sarmizegetusa în imagini rare din anii interbelici. Cum arăta fostul oraş antic, scos la iveală de arheologi

O serie de fotografii rare prezintă Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul mare oraş întemeiat de romani în Dacia. Ilustraţiile au fost realizate de Josef Horvath, un celebru artist fotograf din Ţara Haţegului, omul care i-a însoţit pe arheologi în campaniile de săpături din anii interbelici.

Cinci legende celebre din Ţara Haţegului. Cine păzeşte fabuloasa comoară a lui Decebal ascunsă sub albia râului Strei

Cele mai frumoase legende din Ţara Haţegului vorbesc despre dramele unor domniţe care au stăpânit în trecut castelele şi cetăţile din acest ţinut.

FOTO Portretele emoţionante realizate de Willy Pragher: celebrul fotograf german a ilustrat frumuseţea Hunedoarei în 1942

Willy Pragher, unul dintre marii fotografi germani ai secolului XX, a călătorit în Transilvania, în primăvara anului 1942, iar fotografiile pe care le-a realizat în Hunedoara, Deva, Ţara Haţegului şi în satele de la poalele Retezatului au rămas mărturii pentru frumuseţea locurilor şi a oamenilor.

Pelerinii lui Arsenie Boca lasă în urma lor munţi de gunoaie şi râuri de bani. „Unii nu respectă regulile bunului simţ decât în faţa mormântului părintelui“

Un adevărat haos domneşte în împrejurimile Mănăstirii Prislop din Ţara Haţegului, unde locul de veci al părintelui Arsenie Boca este vizitat săptămânal de aproape 100.000 de oameni. Pelerinii lasă în urmă o mizerie de nedescris. Luni, angajaţii unei firme de salubrizare au strâns tone de gunoaie de pe urma vizitatorilor, dar spun că deşeurile vor împânzi din nou locul în cel mai scurt timp.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite