Fotografiile rare de la înmormântarea lui Arsenie Boca şi mărturiile ciudate: „A deschis ochii în sicriu, o stea a apărut, iar din pământ ieşeau aburi de tămâie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două fotografii inedite de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop au fost făcute publice în ultimii ani. Imaginile în care a fost prezentat trupul duhovnicului sunt rare, însă mărturiile despre înmormântarea sa, prezentate în ultimii ani, oferă detalii inedite despre atmosfera de la Prislop.

Se împlinesc, în 28 noiembrie, 27 de ani de la moartea duhovnicului Arsenie Boca, iar Mănăstirea Prislop aşteaptă mii de pelerini la comemorarea sa. Înmormântarea părintelui Arsenie Boca a avut loc în ziua de 4 decembrie 1989, la Prislop, iar în ultimii ani doar două fotografii de la moartea duhovnicului au fost publicate în ultimii ani. Potrivit site-ului roncea.ro, al jurnalistului Victor Roncea, imaginile publicate „au fost realizate de dl. Bratu şi developate de Părintele conf. dr. Irimie Marga de la Sibiu, care le-a dăruit cercetătorului Florin Duţu”. Cele două fotografii prezintă scene din timpul ceremonialului religios, de la biserica Prislop. Ele înfăţişează trupul preotului în timp ce este purtat într-un sicriu, iar în fundal este vizibilă crucea din lemn care urma să fie aşezată la căpătâi.

Fotografiile de la înmormântarea duhovnicului sunt rare, în schimb există numeroase mărturii despre evenimente stranii petrecute în ziua în care Arsenie Boca a fost condus pe ultimul drum.

Controversele din ziua înmormântării
Fostul călugăr a murit la Sinaia, în 28 noiembrie 1989 şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, locul unde a dorit să îi fie depus trupul. Unul dintre cei care au slujit la înmormântarea părintelui Arsenie Boca a fost preotul hunedorean Octavian Pătraşcu, din Valea Jiului.

„Slujba la care au participat mai mulţi preoţi şi o mulţime de oameni apropiaţi părintelui a fost încărcată de emoţie. I-am mulţumit lui Dumnezeu că mi-a dat ocazia să îl conduc pe ultimul drum pe cel pe care îl preţuiam cu toţii. Câteva săptămâni mai târziu urma să aibă loc ceea ce părintele Arsenie Boca prevestise: schimbarea regimului comunist“, a povestit recent preotul Octavian Pătraşcu.

El afirma că la înmormântarea lui Arsenie Boca nu s-au petrecut lucruri neobişnuite. La fel au susţinut şi unii dintre localnicii din satul Silvaşu de Sus, care au participat la înmormântare.

În schimb, alţi oameni care susţin că au participat la slujbă au vorbit despre adevărate minuni.
FOTO: roncea.ro.

image

Un preot prezent la înmormântarea din urmă cu 25 de ani susţinea că ar fi fost martor al unor evenimente neobişnuite. „Nu pot uita, când au scos sicriul din biserică, în spatele meu era o femeie îmbrobodită, plânsă, şi un bărbat foarte înalt, amândoi ţărani din părţile Făgăraşului, şi brusc, bărbatul a rămas ca paralizat, cu ochii mari, înspăimântaţi, şi-a îndreptat mâna spre inimă şi deodată a făcut aşa, în mare şoaptă: «uoaaaahhh!». I-am urmărit prin curtea mănăstirii doar-doar voi afla ce-o fi văzut bărbatul acela, şi când mergeam cu toţi spre groapă, am tras cu urechea şi am auzit: cu toate că era amiază, omul văzuse sus, pe cer, o cruce de stele”, relata părintele Dumitru, de la Mănăstirea Sf. Ilie – Albac, într-o mărturie publicată în culegerile de amintiri despre Arsenie Boca.

Relatări ciudate
Un alt martor la înmormântare ar fi fost Gheorghe Silea, din Sâmbăta de sus. Acesta a relatat următoarele „Când a murit Părintele Arsenie a fost pentru prima dată în viaţă când am avut ocazia să-l ating. Obrajii îi erau roşii. A murit joi şi l-au înmormântat luni şi era ca viu atunci. Împrejurul sicriului se simţea mireasmă de mir. Nu au fost la înmormântare atât de mulţi, cum mă aşteptam. A trecut la cele veşnice neîmpăcat pentru că a plecat cu multe taine pe care nu a avut cui să i le dezvăluie”, potrivit crestinortodox.ro.

„La înmormântarea Părintelui, am văzut că avea degetele mâinilor sub dulamă. M-am mirat şi m-am întrebat de ce au făcut aşa. Nu ştiu de ce, dar am auzit în predica părintelui Bunescu, la înmormântare ceva ce m-a uluit. A spus aşa: „Ai trăit ca un cuvios şi ai murit ca un martir”. Tot la înmormântare, când s-a întors sicriul cu 180 de grade, pentru a pleca spre cimitir, am văzut foarte clar cum Părintele Arsenie a deschis ochii! I-am văzut clar ochii albaştri. Eram foarte aproape de sicriu. Când am auzit că şi alţii au văzut acest lucru, am înţeles că nu a fost o nălucire”, relata maica Adriana, de la Schitul Cornet, potrivit autorilor unei cărţi despre Arsenie Boca.
O altă martoră la înmormântare a relatat că în timpul priveghiului ar fi simţit un miros puternic de smirnă. „M-am speriat, am întrebat pe o maică. «Aici s-a întâmplat ceva, a zis. «Ţi-a dat părintele binecuvântarea». L-a dus, l-a înmormântat, şi când să tragă pământ pe sicriu, ieşeau aburii ca de la un canal cu apă fierbinte: era smirnă şi tămâie. Toată lumea s-a umplut de smirnă şi tămâie. Şi atunci părintele Daniil a zis: «Nu ştiu dacă ştiţi pe cine am înmormântat. Am avut un om care umbla prin văzduh şi vorbea cu îngerii. Un om sfânt pe care l-am avut noi pe pământ». Atunci toată lumea s-a mirat. Mi-a rămas în haină, un an de zile, mirosul de smirnă şi de tămâie”, a fost mărturia Letiţiei Suciu, potrivit potrivit autorilor cărţilor despre duhovnic.

arsenie boca

Arsenie Boca a murit la 28 noiembrie 1989, la Sinaia, având vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormânta la mănăstirea Prislop, în 4 decembrie 1989. Mormântul lui a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.


Vă recomandăm şi:

Biserica Ortodoxă Română pregăteşte canonizarea lui Arsenie Boca. Cât de sfânt a fost duhovnicul de la Prislop

O comise teologică se ocupă de elaborarea dosarului de canonizare. Dacă fostul duhovnic va trece în rândul sfinţilor, Biserica Ortodoxă Română va decide ce se va întâmpla cu osemintele sale.

Selfie la mormântul lui Arsenie Boca şi paradă cu maşini de fiţe la mănăstire: în ce s-a transformat pelerinajul de la Prislop

Mănăstirea Prislop a devenit o destinaţie „de fiţe“ pentru bogaţii României, care se amestecă printre pelerinii obişnuiţi la mormântul lui Arsenie Boca, ieşind însă în evidenţă prin maşinile de lux cu care descind aici. Unii îşi caută iertarea păcatelor aruncând bani în izvoarele mănăstirii; în schimb, alţi „pelerini moderni“ arată că au venit doar pentru selfie-uri şi pentru icoanele sfinţite, aflate la mare căutare.

REPORTAJ Satul natal al lui Arsenie Boca. Cum transformă localnicii din Vaţa de Sus faima călugărului născut pe meleagurile lor

Satul Vaţa de Sus, unde s-a născut Arsenie Boca, devine treptat un loc de pelerinaj tot mai căutat, iar pentru a-i da o cât mai mare însemnătate amintirii călugărului, localnicii îl împodobesc cu monumente şi picturi reprezentându-l pe duhovnic. În trecut, Vaţa era cunoscută pentru băile termale, dar de câţiva ani cel mai mare complex de agrement este închis şi a fost scos la vânzare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite