FOTOGALERIE "Noroc bun!": Minele de fier din Ghelari au devenit un ţinut al dezolării, după două milenii de exploatare

FOTOGALERIE

Minele Ghelari. Foto: Rudolf Hanzelik

Cea mai importantă exploatare de minereu de fier din România a fost ruinată. Minele din Ghelari, închise definitiv în anul 2005, sunt pustii. Clădirile fostei exploatări nu mai servesc nimănui. Au fost jefuite de hoţi şi apoi lăsate în paragină, pentru ca în prezent să inspire doar tristeţe.   

În luna septembrie a anului 2005, ultimii 160 de angajaţi care lucrau în Minele de fier din Ghelari au fost disponibilizaţi. De atunci, pustiul a subjugat o zonă unde de 2.000 de ani s-a trăit aproape exclusiv din minerit. În anii „de glorie” ai comunismului, în minele din Ghelari lucrau şi câte 4.000 de ortaci, în patru schimburi.

FOTOREPORTAJ: „Oraşele adormite” de la marginea Hunedoarei, bântuite de fantomele trecutului

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

La închiderea minelor, oamenii locului au pus pe foc, în semn de revoltă, caschetele, lămpaşele, cizmele şi uniformele de mineri.  Spuneau că în subteranul unde la care fuseseră săpate galeriile ajungea şi la 1.000 de metri, se mai găseşte fier de exploatat pentru încă zece ani. Dar cu fiecare metru săpat, costurile muncii cresc iar şi profitabilitatea zăcământului scade.

FOTOGALERIE: Cum au fost puse la pământ „turnurile gemene” din Hunedoara, ultimele simboluri ale măreţiei combinatului

FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage

REPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari

CLICK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA FOTOGALERIA

În prezent, un singur om mai păzeşte suprafaţa fostei exploatări, acoperită de clădiri nemţeşti, vechi de două secole, părăsite şi ruinate. Câteva dintre depozitele minei mai sunt folosite de ţapinari, însă restul clădirilor au rămas pustii. Intrările în mine au fost blindate, pentru că hoţii se aventurau în adâncimea lor pentru a scoate fierul vechi.

Expolatarea minieră Ghelari în anul 1903. Arhiva R. Hanzelik.

Totuşi, aburul iese din din subteran prin câteva guri. Deasupra intrării principale încă mai poate fi văzută inscripţia „Noroc bun, om al adâncului, curajului, bărbăţiei şi hărniciei”, care datează dinainte de anul 1900, cândMmina „Franz Joseph” era în administrarea Imperiului Austro-Ungar. Şansa a apus însă demult peste minele de fier.

Fosta clădire administrativă a exploatării. Foto: Rudolf Hanzelik.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: