FOTOGALERIE: Cetatea dacică “Feţele Albe”, a Zeiţei Destinului, este distrusă de nepăsare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul istoric ridicat de regii daci în Munţii Orăştiei este ciuntit de braconieri şi acoperit de gunoaie şi buruieni.În prezent, nicio autoritate nu se implică pentru limitarea efectelor dezastrului care cuprinde treptat cetatea Feţele Albe.

Scormonită de braconieri, murdărită cu gunoaie de vizitatori şi năpădită de buruieni, Cetatea de la Feţele Albe, despre care se spune că ar fi fost închinată preoteselor zeiţei Bendis, a destinului şi fertilităţii, a avut o soartă nefastă.

A rămas în grija nimănui şi, în ciuda potenţialului pe care îl ascunde, nicio autoritate nu pare interesată de ea.

FOTOREPORTAJ: Locul neschimbat de milenii, la poalele cetăţii antice Piatra Roşie

FOTOGALERIE: Supravieţuiesc izolaţi de civilizaţie, în vechile cantoane ale mocăniţei

Cetatea dacică zace ascunsă în desişul pădurii, la capătul unei poteci care urcă parcă la nesfârşit, şerpuind printre copacii umbroşi. Pentru a ajunge la zidurile fortăreţei, turiştii trebuie să ia calea Sarmizegetusei din Munţii Orăştiei şi, cu trei kilometri înainte de vestitul templu dacic, să cotească în stânga, afundându-se în pădure. Poteca de jumătate de oră străbate un pârâu şi apoi o pădure de molid deasă, ucisă de propria întunecime.

Dezastru perpetuu

Dar dincolo de acest peisaj sumbru, zidurile cetăţii Feţele Albe şi stâlpii sanctuarului ei se dezvăluie încă acoperite de măreţia strămoşilor daci. Monumentul istoric se deteriorează treptat, vertiginos în ultimii ani, fără ca nicio autoritate să intervină pentru conservarea lui.

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

„Cetatea Feţele Albe reprezintă doar o mică parte a dezastrului abătut peste vechile cetăţi ale dacilor”, spune Vladimir Brilinsky, preşedintele Fundaţiei „Renaşterea Dacică”. El adaugă că şi alte monumente istorice construite de daci sunt într-o situaţie asemănătoare, cetatea din Băniţa, spre exemplu, fiind la fel de prost conservată. Salvarea ar putea veni, susţine Brilinsky, dacă reprezentanţii Guvernului vor decide, aşa cum au promis recent, acordarea unui statut special zonei cetăţilor dacice, similar cu cel oferit Rezervaţiei Delta Dunării.

image

FOTOGALERIE: De ce templul dacilor de la Sarmizegetusa este asediat de yoghini

Cetatea nimănui

Mircea Brânduşa, directorul Direcţiei de Cultură a Judeţului Hunedoara, susţine că, în prezent, instituţia nu are niciun fel de atribuţie în administrarea sau asigurarea pazei cetăţii. „Autorităţile locale din zonă răspund de acest monument, iar noi le putem da sancţiuni, dacă se constată că nu îşi fac treaba”, a afirmat Brânduşa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite