FOTO Vulcan, imaginile dezolării. „Perla neagră“ din Valea Jiului în anii de glorie ai mineritului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini publicate de localnici arată dezolarea care stăpâneşte cartierele mărginaşe din Vulcan, un municipiu pe care autorităţile locale l-au propus ca destinaţie turistică.

Vremurile de glorie ale municipiului Vulcan au pierit demult, arată imaginile publicate de Iosif Bodo, un localnic din Valea Jiului, pe pagina sa de Facebook.

GALERIE FOTO

Fotografiile înfăţişează „colonia de jos” – un cartier de la periferia localităţii miniere, o zonă cenuşie, cu străzi brăzdate de gropi şi înfundate în noroaie, cu mormane de gunoaie pe marginea lor, cu case vechi şi sărăcăcioase şi numeroase clădiri dezafectate şi ruine industriale.

Astfel se prezintă oaspeţilor săi o „bucată” a fostului mare centru minier din România, un oraş pe care autorităţile l-au propus în ultimii ani ca destinaţie turistică, datorită Pasului Vulcan.


Foto: Iosif Bodo . Facebook

orasul vulcan foto iosif bodo

Situaţia altor zone din municipiu este asemănătoare. Cartierul „Dallas”, cu blocurile turn ridicate pe deal, la poalele masivului Vâlcan, şi-a făcut adesea loc în paginile ziarelor prin ştiri despre necazurile cu care se confruntă mulţi dintre locatarii săi.

image

Mărirea şi decăderea Vulcanului

Vulcan numără aproape 25.000 de locuitori, iar deceniile trecute a fost una dintre localităţile miniere importante din România. Oraşul traversat de Jiul de Vest, înconjurat de munţii Vâlcan şi apropiat de masivele Retezat şi Parâng fusese, până la construcţia căii ferate Simeria – Petroşani de la sfârşitul secolului al XIX-lea, centrul economic al Văii Jiului.

În acele vremuri, lângă satele Crevedia şi Văidei locuite de ciobani (momârlani), de pădurari şi crescători de vite, s-au aşezat primele colonii muncitoreşti, populate oameni veniţi din toate colţurile Imperiului Austro-ungar, atraşi de „aurul negru”.

vulcan
vulcan
vulcan

La mijloculul secolului trecut, când oraşele Văii Jiului au intrat în cea mai amplă etapă de dezvoltare, în Vulcan a început construcţia primelor cartiere de blocuri, au fost înfiinţate noi uzine, iar exploatarea minieră a atras mii de noi angajaţi.

După prăbuşirea exploatărilor miniere, în ultimii ani autorităţile locale au propus transformarea Pasului Vulcan, un loc istoric şi de agrement pentru localnici, într-o staţiune turistică atractivă. A fost construită telegondola spre Pasul Vulcan, iar drumul judeţean spre zona montană a fost modernizat, dar alte proiecte de infrastructură anunţate în zonă au fost blocate sau au eşuat până în prezent.

orasul vulcan foto iosif bodo


Foto: Iosif Bodo

orasul vulcan foto iosif bodo

Vă recomandăm să citiţi şi:

Istoria fabuloasă a românilor, relatată de „The Times” în 1867: „Sunt convinşi pe deplin că ei sunt descendenţii puri ai vechilor stăpâni ai lumii!”

Ziua în care minerii din Valea Jiului l-au sfidat pe Ceauşescu

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos“, voievodul care a pus pe fugă un sultan. Povestea marii bătălii de la Belgrad, în care armata creştină a ieşit învingătoare

Iadul negru al Petroşaniului, descris de Nicolae Iorga: "mulţimea lucrează chinuită în pământ, la cărbunele negru care umple de duhoare aerul umed"

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite