FOTO VIDEO Peisajul postapocaliptic al Hunedoarei: ce a rămas din combinatul devastat pentru fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut un deceniu de la începerea primelor acţiuni de distrugere a clădirilor care au făcut parte din vechea platformă industrială a Hunedoarei. Construcţiile ridicate în trecut pe mai bine de 100 de hectare au fost demolate, iar peisajul industrial a devenit unul post-apocaliptic. Totuşi, ruinele continuă să asigure supravieţuirea a sute de oameni care le scormonesc în căutare de fier vechi.

Excavatoarele care au săpat în ultimii ani după fier vechi pe vechea platformă siderurgică a Hunedoarei au fost trase pe dreapta, pe timp de iarnă. Au lăsat în urmă un peisaj sinistru: milioane de tone de moloz, munţi de zgură, o întindere stearpă şi poluată.

Buldozerele au părăsit terenul viran, intrat, teoretic, într-un proces de ecologizare. În schimb câteva sute de oameni sunt nevoiţi să rămână pe baricadele din steril, căutând să supravieţuiască fiecărei zile, din fierul vechi pe care îl adună.

Liniştea colosului pus la pământ e spulberată de la primele ore ale dimineţii de zgomotul loviturilor de târnăcop, date zgurii pietrificate. Oamenii trag după ei cărucioare în care încarcă bucăţile de fier vechi smulse din pământ. Au lopeţi, târnăcoape şi baroase, pe care le poartă pe umeri ca nişte mineri abia ieşiţi din subteran.

Dacă strângem un cărucior de fier vechi, avem ce mânca o zi - două”, spune unul dintre fierarii cocoţaţi pe muntele de moloz. Bărbatul sapă de zor, scormoneşte sterilul cu o cazma, fără să ţină cont că îşi pune viaţa în pericol, dacă malul de pământ în vârful căruia s-a urcat se va prăbuşi o dată cu el.

În ultimii ani, cel puţin trei oameni şi-au pierdut viaţa îngropaţi în zgura de la marginea Hunedoarei. Au fost hunedoreni săraci, gata de sacrificiu în goana după fierul vechi care le-a asigurat până atunci supravieţuirea.

Vă recomandăm şi:

FOTO Traian Berbeceanu şi Codruţa Kovesi, în prima lovitură dată jefuitorilor combinatului. Povestea mafiei fierului, salvată de amorţeala justiţiei

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii

Cum arăta industria din Hunedoara în 1966, când imaginea uzinelor a fost imprimată pe bancnota de 25 de lei  

Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj şi atacuri ale partizanilor

FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite