FOTO VIDEO Box în oraşul campionului mondial Mihai Leu. De la glorie la agonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boxul este un sport mai puţin popular în Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Boxul este un sport mai puţin popular în Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

În Hunedoara, un municipiu care a dat un campion mondial la box profesionist, pe Mihai Leu, tradiţia boxului pare condamnată la dispariţie. Supravieţuieşte prin câţiva puşti talentaţi şi alţi copii şi juniori aduşi la box pentru a nu renunţa la şcoală. Competiţiile, cum a fost cea desfăşurată duminică, au loc mai rar ca în anii trecuţi, iar lumea pare să fi uitat de ele.

Peste 17 ani au trecut de la data în care hunedoreanul Mihai Leu a devenit campion mondial la box profesionist. Meciul vieţii pentru Mihai Leu a rămas un motiv de mândrie al hunedorenilor, însă nu a fost suficient pentru a menţine boxul între sporturile care au „meritat” atenţia investitorilor şi a autorităţilor.

În municipiul campionului mondial la box profesionist, boxul riscă să devină o amintire. Competiţiile de box sunt din ce în ce mai rare în Hunedoara, iar atunci când au loc nu li se acordă atenţia cuvenită. Prima din acest an a avut loc duminică, în Sala Constructorul, şi s-a numit „Criteriul Speranţelor”. Un singur afiş, lipit pe avizierul de tablă din faţa sălii, a anunţat întrecerea.

Câteva zeci de persoane au ocupat scaunele prăfuite din Sala Constructorul, altădată neîncăpătoare la meciurile de box. În ultimul deceniu, sala nu a mai mai fost renovată. Pereţii ei sunt acoperiţi de igrasie, tencuiala i-a căzut, parchetul s-a umflat, iar perdelele învechite şi roase nu au mai fost schimbate de ani buni.

Sărăcie şi speranţe
Sportivii care au intrat în ring au trebuit să facă treacă peste atmosfera dezolantă a sălii şi să se concentreze la meciuri. În ring au urcat boxeori de la cluburile din Hunedoara, Salonta, Sibiu, Arad şi Reşiţa. Copiii şi adolescenţii au fost încurajaţi de galeriile din sală, însă în ciuda spectacolului oferit de public şi de combatanţi, atmosfera competiţiei a fost lipsită de fast. Fondurile pentru organizarea unor astfel de întreceri sunt minime, potrivit organizatorilor, iar sponsorii privaţi lipsesc. Bani nu se găsesc nici măcar pentru mănuşi, astfel că mai mulţi copiii trebuie să folosească aceeaşi pereche.

Turneul a fost unul de pregătire, pentru viitoarele competiţii oficiale. A fost binevenit, au spus antrenorii sportivilor.

În Hunedoara tradiţia boxului e încă ţinută în viaţă de câţiva copii şi adolescenţi care se antrenează în speranţa că vor putea atinge gloria lui Mihai Leu şi de alţi juniori chemaţi să practice sportul pentru a fi ajutaţi să se ţină aproape de şcoală.


Vă recomandăm şi:

Bogdan Juratoni va deveni cetăţean de onoare al municipiului Deva              Medaliat cu argint la Campionatele Europene de Box, deveanul Bogdan Juratoni (23 de ani) va mai primi un titlu: reprezentanţii Primăriei Deva au hotărât să i-l acorde pe cel de cetăţean de onoare al municipiului.

Box, competiţie în Hunedoara

Box în Hunedoara

Poveştile sportivilor campioni care au adus faimă Hunedoarei: Mihai Leu, Vasile Stângă şi Daniela Silivaş              Cea mai răsunătoare performanţă obţinută de un sportiv provenit din municipiul Hunedoara este titlul de campion mondial la box. Mihai Leu (45 de ani) a intrat în istoria boxului în 22 februarie 1997. Hunedoreanul a disputat atunci meciul vieţii sale şi cel mai greu din cariera sa împotriva panamezului Santiago Samaniego.

Ziua pe care Mihai Leu nu o va uita niciodată            În urmă cu 16 ani, Mihai Leu s-a aflat în faţa celui mai important test al carierei sale fulminante: primul meci de titlu mondial la box.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite