FOTO Topoare, sape şi seceri dacice au fost descoperite la poalele cetăţii Sarmizegetusa Regia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uneltele antice au fost descoperite întâmplător, potrivit MCDR Deva.
Uneltele antice au fost descoperite întâmplător, potrivit MCDR Deva.

Cel puţin 20 de unelte antice au fost descoperite, întâmplător, în zona cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, sit aflat în patrimoniul UNESCO. Un angajat al firmei de pază a făcut descoperirea, susţin reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Mai multe unelte dacice au fost descoperite în zona cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Piesele, în număr de circa 20, au fost preluate de specialiştii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. Reprezentanţii instituţiei susţin că prezenţa pieselor a fost semnalată de unul dintre angajaţii firmei de securitate care asigură paza zonei Sarmizegetusa Regia şi a fost anunţată specialiştilor din cadrul MCDR.

„Piesele se aflau sub un strat de frunze şi parţial adâncite în pământ, descoperirea constând în mai multe obiecte dacice din fier, cum ar fi topoare, sape, o unealtă de deformat, seceri şi nicovale de mari dimensiuni. Toate piesele au fost ridicate şi au fost aduse în patrimoniul MCDR Deva, ele intrând deja în procesul de restaurare absolut necesar”, a informat Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Percheziţii la poalele cetăţii

Tot în această săptămână, anchetatorii au efectuat o percheziţie în locuinţa unui hunedorean din Grădiştea de Munte, localitate aflată la poalele cetăţii Sarmizegetusa Regia, suspectat de trafic de comori. În acelaşi dosar instrumentat de procurorii Parhchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au avut loc în total 18 astfel de acţiuni. „Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate următoarele: 3520 monede antice şi medievale, 3 detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor, aproximativ 300 kilograme de unelte şi arme antice din fier (dacice şi romane), precum şi vase ceramice antice şi medievale, evaluate la 100.000 de euro”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Comori din fier

În luna iunie a anului trecut, în incinta sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia a avut loc o descoperire similară cu cea din zilele trecute. O furtună a doborât un copac iar la rădăcina lui a fost observată o piesă unică. Potrivit arheologilor, este vorba de o matriţă din bronz, în greutate de peste opt kilograme, folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. “Obiectul găsit arată calitatea artistică ieşită din comun a meşteşugarului care l-a realizat şi implicit a produselor obţinute”, relata Vladimir Brilinsky, administrator al monumentului istoric.


Vă recomandăm şi:

Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei Regia    Codul galben a dus la prăbuşirea mai multor copaci în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Trunchiurile smulse din rădăcini de vijelii au distrus zidul de apărare clădit de daci, în urmă cu 2.000 de ani, însă tot ele au scos la iveală o adevărată comoară: matriţa cu ajutorul căreia dacii îşi croiau bijuteriile din aur. 

Descinderi în satul de la poalele Sarmizegetusei Regia. Procurorii au recuperat antichităţi de 100.000 de euro    Procurorii şi poliţiştii au efectuat astăzi 14 percheziţii la domiciliile unor suspecţi de trafic de obiecte de patrimoniu antice. Descinderile au fost organizate în mai multe judeţe, printre care şi Hunedoara (în comuna Orăştioara de Sus), iar în urma acestora au fost recuperate bunuri în valoare de peste 100.000 de euro.

Legendele comorilor din Munţii Orăştiei: cum i-a cuprins febra aurului pe localnicii de la poalele cetăţilor dacice     Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute. 

FOTO Aici nu-i SarMISAgetusa: spirala yoghinilor, gonită de pe soarele dacilor     Adepţii MISA şi ai altor grupări spirituale se plâng că nu mai sunt lăsaţi să practice ritualuri în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Administratorii monumentului UNESCO au interzis aceste manifestări, din cauza distrugerilor provocate în sit.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite