FOTO Tăul dintre brazi, imagini aeriene. Enigmele lacului ascuns în pădurile din Masivul Retezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăul dintre Brazi. Romsilva / Facebook.
Tăul dintre Brazi. Romsilva / Facebook.

Imagini aeriene arată frumuseţea Tăului dintre brazi, un lac ascuns în Masivul Retezat în mijlocul unei păduri întinse de conifere.

Masivul Retezat cuprinde cel mai mare număr de lacuri glaciare din Carpaţi, aproape 100 de întinderi de apă, dintre care circa 40 sunt mari şi mijlocii, iar alte câteva zeci au rămas doar ca ochiuri de apă care seacă uneori în verile secetoase.

GALERIE FOTO CU TĂUL DINTRE BRAZI

Un loc aparte din Parcul Naţional Retezat este Tăul dintre Brazi, care nu s-a format în urma glaciaţiunilor spre deosebire de celelalte lacuri din masiv. O potecă prin pădurea întinsă de conifere duce spre lacul misterios, aflat la 1.710 metri altitudine, pe Valea Galeşului, în apropiere de pârâul de Galeş. Tăul dintre Brazi se numără printre cele mai atractive locuri din Parcul Naţional Retezat, iar imaginile aeriene, publicate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, pe pagina de Facebook a instituţiei, stau mărturie pentru splendoarea sa.

Tăul dintre Brazi este înconjurat de o pădure de molid care îi dă un aer misterios. Apele sale sunt puţin adânci şi limpezi, însă legendele locale spun că pe fundul lacului ar trăi un monstru adormit, care se arată din când în când, din mâlul negru. La Tăul dintre Brazi se ajunge de la Cabana Pietrele, în mai puţin de o oră, pe traseul care duce la Lacul Galeşu, marcat cu triunghi roşu.

taul dintre brazi retezat romsilva

„Acest traseu, desprins din marcajul TR (Pietrele - creasta principală), marcat cu punct roşu şi momâi, este o variantă a traseului 4, care trece pe la misteriosul Tău dintre Brazi, ascuns în pădurea de molid. Traseul începe după trecerea văii Galeşului (acum unită cu Valea Rea) pe un podeţ, desprinzându-se spre dreapta din traseul 4. După scurt timp de la despărţire, trecem prin vad valea Galeşului, ne înscriem într-un urcuş susţinut prin pădurea de molid, iar după circa 45 de minute ajungem la Tău dintre Brazi, un lac înconjurat de tufe de jneapăn şi molid, care are un aer misterios, mai ales în zilele ceţoase. De aici, în doar 5 minute, după trecerea pârâului Galeşul, reîntâlnim poteca traseului 4, marcată cu triunghi roşu, cu aproximativ 1 kilometru mai sus de locul de unde am părăsit-o”, informează muntii-nostrii.ro.

taul dintre brazi retezat romsilva

Ţinutul lacurilor glaciare

Parcul Naţional Retezat se întinde în prezent pe aproape 40.000 de hectare, impresionează prin numărul mare de lacuri glaciare, peste 50, şi este considerat un adevărat tărâm sălbatic al Europei. În Retezat se află cel mai întins lac glaciar din ţară, Bucura. Tot aici, călătorii găsesc Tăul dintre Brazi, considerat unul dintre locurile misterioase ale Retezatului, Lacul Zănoaga, cel mai adânc, Tăul Porţii, situat la cea mai mare altitudine.

„Parcul Naţional Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul ţării, în judeţul Hunedoara. Are o suprafaţă de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecţie strictă sau integrală. În parc regăsim 108 specii de păsări şi pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Parcul Naţional Retezat asigură un echilibru al faunei şi toate condiţiile de hrană, linişte şi adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistreţul. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri şi tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din ţară, şi Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România”, informează Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

taul dintre brazi retezat romsilva

Turiştii care vizitează minunile Parcului Naţional Retezat sunt sfătuiţi să ţină cont de recomandările rangerilor din rezervaţie şi de cele ale salvamontiştilor. Una dintre ele se referă la vremea instabilă din zona alpină. „Este important de ştiut ca în Retezat vremea se poate schimba de la o oră la alta. Chiar şi în timpul verii, pentru scurte perioade de timp, temperaturile pot deveni negative... Recomandarea noastră ar fi să porniţi devreme la drum - ploile, aversele, schimbările meteo producându-se în cea de-a doua parte a zilei - şi să aveţi în rucsac o pelerina sau o impermeabilă; pulovăr gros sau un polar”, informează Parcul Naţional Retezat.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Savanţii care au transformat Retezatul în primul parc naţional al României: „În aceşti munţi vom sorbi aerul de libertate lăsat moştenire de Craiul Decebal”

Povestea marilor defrişări din Retezat: cum au profitat baronii Kendeffy de bogăţia pădurilor, de peste un secol

Muntele vrăjit în imagini de poveste. Cele mai frumoase peisaje din Masivul Retezat înainte de sosirea iernii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite