FOTO Splendoarea Parcului dendrologic din Simeria, arboretumul exotic de pe malul Mureşului

FOTO Splendoarea Parcului dendrologic din Simeria, arboretumul exotic de pe malul Mureşului

Lacurile din Parcul Dendrologic Simeria.

O mulţime de arbori exotici împodobesc Parcul Dendrologic din Simeria, unul dintre cele mai frumoase din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Localnicii din Simeria se pot mândri cu unul dintre cele mai frumoase parcuri din România. Parcul Dendrologic de pe malul Mureşului datează din secolul al XVIII-lea şi cuprinde o mulţime de arbori exotice, specii diverse de magnolii şi ape împodobite cu nuferi.

GALERIE FOTO CU PARCUL DENDROLOGIC


Întins pe aproape 70 de hectare, Parcul dendrologic din Simeria deţine cea mai valoroasă colecţie de plante lemnoase exotice din România, rezervaţia fiind unică în ţară.

Arboretumul Simeria a fost creat la începutul secolului al XVIII-lea prin amenajarea zăvoaielor naturale din lunca Mureşului, în stil peisager.

Primele specii exotice au fost introduse pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. În decursul istoriei, parcul a aparţinut succesiv unor familii nobiliare de origine maghiară (Gyulay, Kun, Fay şi Ocskay).

 

 

„Minunatul parc de la Simeria îndeplineşte de multe decenii intreita sa misiune, evoluând în timpul recent la rolul unei staţiuni de cercetări forestiere de primul rang. Arborii maiestuoşi, bătrâni, sunt de un efect estetic neîntrecut, împreună cu ambianţa de pădure de lunca naturală şi cu elegante aranjamente horticulturale. O vizită la această uzina ştiinţifică, ce desăvârşeşte un “magnum experimentum” de lungă durată, este instructivă şi reconfortantă. Pepinierele recent lărgite şi perfect îngrijite sunt o chezăşie pentru perpetuarea rosturilor unui asemenea parc, care a împrospătat şi îmbogăţit şi până acum grădinile noastre botanice şi parcurile publice cu specii preţioase şi îşi vor da contribuţia la întemeierea de păduri noi, valoroase şi de aici înainte”, scria omul de ştiinţă Alexandru Borza.

După naţionalizarea din 1949, parcul dendrologic a intrat în administrarea Ocolului Silvic Simeria, în 1952 acesta fiind declarat ocol silvic experimental. În 1954 a fost înfiinţată Staţiunea de Cercetări şi Experimentări Forestiere Simeria, care ulterior a preluat că bază materială Parcul Dendrologic. Măsura a avut ca scop protejarea zonei, care era vizată de tăierile de pădure efectuate de localnici. La propunerea Comisiei Monumentelor Naturii, parcul dendrologic este ocrotit de lege, primind atributul de „Monument al Naturii" - rezervaţie dendrologică. După 1990, timp de 15 ani, urmaşii famililor grofilor maghiari Fay şi Ocksay s-au judecat cu statul român pentru dreptul de proprietate asupra terenurilor şi fostului conac Bela Fay, din secolul al XIX-lea, confiscate de regimul comunist. Magistraţii au decis în final că proprietar al parcului dendrologic este statul român.Parcul de pe malul Mureşului poate fi vizitat în fiecare zi până la ora 20, preţul unui bilet fiind de 4 lei, pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Accesul cu bicicleta este interzis, iar animalele de companie pot vizita parcul doar în lesă. Recoltarea de plante, sau părţi de plante din Arboretum este, de asemenea, interzisă.


Mai puteţi citi şi:

FOTO Imagini inedite de pe Lacul Gura Apelor, din Retezat. Barajul din munţi înconjurat de păduri

FOTO Splendoarea lacurilor glaciare din Masivul Retezat: „tărâmul fermecat cu ochi albaştri”

FOTO Explozie de culori în Retezat. Au înflorit o mulţime de plante sălbatice rare din masiv

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările