FOTO Satele din Valea Cernei înainte de a fi inundate de apele Lacului Cinciş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sub apele lacului Cinciş se află vetrele a cinci sate. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Sub apele lacului Cinciş se află vetrele a cinci sate. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

De jumătate de secol, cinci sate din apropierea Hunedoarei au dispărut, înghiţite de apele lacului artificial Cinciş, creat pentru a satisface nevoia de apă a municipiului şi a combinatului siderurgic. O serie de fotografii, realizate de Vámszer Géza înainte de inundarea zonei, prezintă locurile pitoreşti înainte de a dispărea sub apele lacului de acumulare.

Fotografiile care înfăţişau vechiul sat Cinciş şi casele sătenilor din Valea Cernei au fost realizate de etnograful Vámszer Géza în anul 1962, cu doi ani înainte ca satul şi cătunele din Valea Cernei să fie inundate de ape.

Între anii 1963 şi 1964, valea în care se aflau vechile aşezări Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni a fost inundată pentru a fi creat Lacul Cinciş, care a ajuns la o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă.

În jurul apei care a înghiţit vetrele aşezărilor străvechi, atestate documentar încă din secolul XIV, şi a dus la devastarea bisericilor şi a cimitirelor lor, au fost născocite poveşti înfiorătoare.

Unele dintre aceste relatări vorbesc despre faptul că lacul ar fi bântuit de spiritele oamenilor îngropaţi în cimitirele înghiţite de apă, că aici s-au înecat oameni, iar cadavrele nu au mai ieşit la suprafaţă, că în trecut animalele nu se apropiau să bea apă din lac ori că pe fundul lui, în apele tulburi, trăiesc şerpi, caracatiţe sau balauri pe fundul lui.

image

În prezent, lacul este unul dintre principalele zone de agrement din împrejurimile Hunedoarei.

image

Vă recomandăm şi:

Cele mai frumoase locuri de camping din Hunedoara: Poiana Pelegii şi Lacul Cinciş

Poiana Pelegii şi Lacul Cinciş se numără printre cele mai frumoase locuri de camping din judeţul Hunedoara. Poiana Pelegii este situată în Parcul Naţional Retezat şi reprezintă un loc de popas pentru turiştii care doresc să urce pe traseele montane. Lacul Cinciş se află la circa 15 kilometri de municipiul Hunedoara, la poalele Munţilor Poiana Ruscăi.

Secretele celor 10 mari baraje din România. Jertfe umane pentru proiecte imposibil de repetat: Vidraru, Siriu, Gura Apelor, Paltinu sau Porţile de Fier I

Marile lacuri de acumulare, întinse pe întreg teritoriul României, ascund drame şi poveşti fascinante şi impresionează prin spectaculozitatea lor, chiar dacă la originea lor au stat proiectele realizate de oameni.

FOTO Blestemul Lacului Cinciş: cât adevăr se ascunde în legendele lacului care a înghiţit cinci sate şi cimitirele lor

Lacul Cinciş a fost creat la începutul anilor 1960, pe vatra a cinci cătune de pe Valea Cernei, pentru a satisface nevoia industrială de apă a combinatului siderurgic din Hunedoara. Satele au fost inundate, iar localnicii au fost nevoiţi să se mute. Se spune că asupra lacului au fost aruncate blesteme, că este bântuit, iar trupurile celor care se îneacă aici nu au mai fost scoase la suprafaţă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite