FOTO Sarmizegetusa Regia şi primii kilometri de asfalt. Şoseaua spre oraşul antic a fost aşteptată două decenii

FOTO Sarmizegetusa Regia şi primii kilometri de asfalt. Şoseaua spre oraşul antic a fost aşteptată două decenii

Asfalt pe drumul spre Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Principalul drum de acces spre Sarmizegetusa Regia a fost închis traficului rutier din 24 august, când au început lucrările de modernizare. În ultimele două săptămâni, au fost turnaţi primii kilometri de asfalt, iar autorităţile speră ca şoseaua de 18 kilometri spre situl fostului oraş antic să fie finalizată până la sfârşitul anului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Modernizarea celor 18 kilometri de drum judeţean între satul Costeşti şi situl UNESCO de la Sarmizegetusa Regia se numără printre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate în prezent în judeţul Hunedoara.

Drumul, extrem de degradat, va fi asfaltat şi lărgit, în cadrul unui proiect finanţat prin fonduri de la Uniunea Europeană, în Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. De peste două decenii localnicii aşteaptă transformarea drumului judeţean de pământ într-o şosea accesibilă, însă prin proiectele realizate în anii trecuţi nu s-a realizat acest lucru.

Până la finalul acestui an, constructorii au termen să finalizeze proiectul. Autorităţile au închis traficul rutier pe tronsonul aflat în şantier, pentru a grăbi realizarea investiţiei. Până în prezent, de la ieşirea din satul Costeşti spre Sarmizegetusa Regia au fost turnat asfaltul pe o porţiune de circa doi kilometri, iar în prezent muncitorii lucrează la consolidarea terasamentului şi la lărgirea drumului.


Proiectul de modernizare a DJ 705 A este finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică SC Trans Construct Import Export SRL, pentru un preţ de 18,2 milioane de lei. Valoarea investiţiei de la care a pornit licitaţia pentru proiect a fost de peste 41 de milioane de lei. Constructorii au termen ca până la finalul acestui an să finalizeze lucrările de modernizare a tronsonului rutier.


Şi celălalt tronson al Drumului judeţean 705 A, între Orăştie şi Costeşti, a fost inclus într/un proiect de modernizare, pentru care cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara speră să obţină finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa 6, Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regional. Proiectul se află pe o listă de rezervă, iar dacă nu va putea beneficia de finanţare UE, va fi realizat din fonduri proprii.


Vă recomandăm şi:

Descoperirile uimitoare din cetatea dacilor Sarmizegetusa Regia: comori de aur, obiecte stranii şi mii de kosoni

O legendă veche din Munţii Orăştiei spune că în noaptea de Sânziene flăcările bat pe comori, iar oamenii pot vedea, deasupra locurilor unde acestea au fost ascunse, scântei ridicându-se spre cer. Mirajul aurului i-a îndemnat pe oameni, de secole, să scotocească ascunzişurile munţilor unde s-au aşezat strămoşii noştri. O serie de descoperiri din Sarmizegetusa Regia a scos la iveală bogăţia vechilor locuitori ai acestui ţinut.

Kosoni din aur proveniţi din tezaurele de comori sustrase din Sarmizegetusa Regia au fost repatriaţi din Belgia

Trei kosoni din aur au fost recuperaţi din Belgia de autorităţile statului român. Monedele dacice fac parte dintr-un tezaur furat de braconieri din Sarmizegetusa Regia.

Ce făceau dacii cu banii şi de ce nu îi foloseau niciodată pentru comerţ? Secretele monedelor Koson din aur, descoperite în Sarmizegetusa Regia

Cele mai importante tezaure monetare descoperite în România provin din antichitate. Kosonii din aur au fost găsiţi doar pe teritoriul vechii Dacii, în schimb cele mai multe dintre piesele monetare scoase la iveală în urma săpăturilor arheologice sunt monede de import. Dacii nu erau interesaţi de folosirea banilor în comerţ, potrivit istoricilor.

Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL.

Imagini din aceeasi galerie
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL.
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL. 1
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL. 2
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL. 3
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL. 4
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL. 5
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL. 6
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL. 7
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL. 8
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL. 9
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL. 10
 • Primii kilometri de asfalt spre Sarmizegetusa Regia, Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL. 11
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: