FOTO Sărbătoare mare la mormântul lui Arsenie Boca. Mulţimea de pelerini s-a adunat la hramul Mănăstirii Prislop

FOTO Sărbătoare mare la mormântul lui Arsenie Boca. Mulţimea de pelerini s-a adunat la hramul Mănăstirii Prislop

O slujbă religioasă a avut loc la mormântul duhovnicului. FOTO: Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Sute de pelerini au venit, marţi, la Mănăstirea Prislop, pentru a asista la slujba care a avut loc ocazia hramului istoric al aşezării. A fost omagiat sfântul Ioan Evanghelistul, ocrotitorul lăcaşului.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului a primit, marţi, sute de pelerini, veniţi pentru a celebra hramul istoric al aşezării, de ziua pomenirii Apostolului Ioan Teologul. Oaspeţii mănăstirii unde se află mormântul duhovnicului Arsenie Boca au asistat la slujba săvârşită de episcopul Andrei, al Covasnei şi Harghitei, episcopul Gurie al Devei şi al Hunedoarei, episcopul Daniil şi epscopul vicar Emilian Crişanul al Arhiepiscopiei Aradului.

„Părintele Daniil a rostit un cuvânt de învăţătură despre apostolul iubirii, Sfântul Evanghelist Ioan Teologul, cel care prin Evanghelia sa ne iniţiază cel mai adânc în tainele duhului şi ale Împărăţiei lui Dumnezeu. Stând lângă pieptul lui Iisus Hristos la Cina cea de Taină şi la picioarele Crucii Sale, Ioan ni-l descoperă cu putere pe Dumnezeu adevărat, ca Dumnezeu al iubirii şi lumină a lumii. Părintele Gurie a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţa la sfânta Liturghie în această zi de sărbătoare pentru aşezământul monahal hunedorean. La final, soborul slujitor a săvârşit o slujbă de pomenire la mormântul părintelui Arsenie Boca”, a informat Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Povestea bisericii medievale
Mănăstirea Prislop datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea bisericii, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic.La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab.

La mijlocul secolului XVI, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci, domniţa a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”. Tot aici a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Duhovnicul a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş. În zilele de sărbătoare, mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca. În fiecare sfârşit de săptămână, mii de pelerini vin la mănăstire pentru a se reculege la mormântul duhovnicului. Mănăstirea Prislop are două hramuri, unul în 8 mai, când e sărbătorit Sfântul Ioan Evanghelistul, ocrotitorul lăcaşului, iar al doilea în 14 septembrie, de Ziua Crucii. Data de 28 noiembrie e considerate de asemenea o zi importantă pentru pelerinii care ajung la Prislop, fiind ziua trecerii în nefiinţă a părintelui Arsenie Boca, înmormântat în cimitirul mănăstirii.


Vă recomandăm să citiţi şi:

„Blestemul” şoselei spre mănăstirea lui Arsenie Boca. Ce le-a lipsit drumarilor care au lucrat doi ani la şapte kilometri

Paradă pe drumul spre mormântul lui Arsenie Boca. Lucrările sunt gata de o lună, dar noua şosea va fi inaugurată înaintea sărbătorii de la Prislop

VIDEO Paradoxul „autostrăzii“ spre mormântul lui Arsenie Boca. De ce i-au fost adăugate benzi suplimentare

citeste totul despre: