FOTO Salvarea nesperată a bisericii de şapte secole. Ce „bijuterii” se află lăcaşul medieval de pe Valea Streiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Strei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Biserica Strei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Biserica medievală Strei, una dintre cele mai vechi din ţară, va fi reabilitată cu ajutorul voluntarilor. Impresionează prin vechimea ei, dar şi prin „bijuteriile” din interiorul său.

GALERIE FOTO

Veche din secolele XIII - XIV, biserica medievală de la Strei va fi reabilitată cu ajutorul voluntarilor şi prin donaţii. Lucrările vor demara la începutul lunii septembrie, a informat Asociaţia Monumentum, care prin proiectul „Ambulanţa pentru monumente - Transilvania Sud”, a reuşit să obţină sprijin pentru finanţarea investiţiei. Semnalul de alarmă pentru soarta bisericii cu acoperiş degradat a fost tras în urmă cu peste un an.

„Lucrările ce se impun de urgenţă privesc: refacerea învelitorilor de pe naos şi altar, aflate într-o stare avansată de degradare; montarea unui nou paratrăznet în locul celui dezafectat; refacerea parţială a stratului de drenaj din exteriorul altarului; identificarea factorilor degradării la componentele artistice din exterior (pictura portalului vestic şi o serie de piese litice: relief roman, colonete medievale din turn) şi stoparea lor; refacerea sistemului de iluminat şi asigurarea pazei monumentului”, a informat Asociaţia Monumentum. Costurile acestor lucrări depăşesc 40.000 lei.

Localnicii au donat pentru monument

Pentru susţinerea materială a intervenţiilor şi a activităţilor de voluntariat (cu masă şi cazare) au răspuns pozitiv şi prompt atât Primăria oraşului Călan, Episcopia Devei şi Hunedoarei, Parohia Ruşi (cu filiala Strei), cât şi un număr mare de donatori privaţi (specialişti şi admiratori ai monumentului, inclusiv membri ai comunităţii locale, cu donaţii de la 30 la 3.500 lei), au informat reprezentanţii asociaţiei. „În acest fel, a fost posibilă achiziţionarea în timp scurt a draniţei lucrate manual pentru noua învelitoare de acoperiş (6000 buc.) şi a noului paratrăznet, dar şi planificarea celorlalte lucrări. Totodată, prin sprijinul oferit de Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, susţinător permanent al proiectului Ambulanţa pentru monumente, se vor putea achiziţiona materialele necesare intervenţiilor de urgenţă la componentele artistice care urmează să fie realizate cu echipe de restauratori atestaţi MC”, au precizat reprezentanţii Asociaţiai Monumentum.


Activităţile vizate se vor desfăşura etapizat, în regim de voluntariat, cu specialişti atestaţi, tineri aflaţi în diferite stagii de formare profesională şi alţi iubitori ai patrimoniului, acolo unde va fi posibil). Primele lucrări, legate de acoperiş şi dren, vor avea loc în luna septembrie 2018, în cadrul Ambulanţei pentru monumente-Transilvania Sud, proiect-pilot coordonat de Asociaţia Monumentum.

Imagine indisponibilă

Una dintre cele mai vechi din ţară
Biserica medievală din satul Strei datează din secolul al treisprezecelea, potrivit unor istorici, şi este unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult creştine din România. Biserica a fost construită din piatră pe ruinele unei aşezări romane, o „vila rustica”, iar din anii 1940, în lăcaşul cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” nu s-au ţinut slujbe decât ocazional. Atunci, spun localnicii, legionarii au construit o altă biserică în sat, iar monumentul vechi a fost abandonat. În cele şapte secole de existenţă ale bisericii din Strei, o mulţime de legende i-au fost atribuite.
Biserica impresionează prin vechimea sa, dar mai ales prin picturile sale murale. Deşi au fost vandalizate, iar timpul a fost necruţător cu ele, picturile din lăcaşul religios sunt impresionante: ele datează din secolul XIV şi sunt realizate de meşteri străini.

Imagine indisponibilă

„Construită către sfârşitul secolului al XIII-lea, biserica din Strei a rămas nedecorată vreme de mai multe decenii, împodobirea cu picturi producându-se abia în deceniul 1370 – 1380, ctitor probabil fiind cneazul Petru, fiul lui Zaicu, pe care documentele îl menţionează în 1377, cu ocazia răsplătirii sale cu proprietăţi a trei sate pentru credincioasă slujbă. Ştiind că în anii 1347 – 1380 cnezii români din Transilvania şi Banat au participat la numeroase campanii militare întreprinse de Ludovic cel Mare în Italia, este firesc să considerăm că răsplata amintită a fost consecinţa destoiniciei în luptă a cneazului Petru. Un argument în acest sens îl constituie picturile murale care decorează biserica din Strei, picturi a căror expresie stilistică nu s-ar putea explica fără participarea unui artist format în ambianţa italo-adriatică. Deşi ne aflăm într-un lăcaş ortodox, nu va surprinde iconografia încărcată de teme provenind din mediul catolic, cunoscut fiind faptul că arta veche românească a dovedit o mare capacitate de absorbţie. În dorinţa de a ridica lăcaşuri reprezentative, ctitorii autohtoni erau nevoiţi să recurgă şi la serviciile unor artişti străini, aşa cum s-a întâmplat şi la Strei”, relata Vasile Drăguţ, în volumul Arta gotică în România, apărut la Editura Meridiane, în 1977.

Biserica Strei foto daniel guta

Picturile în culorile albastru, ocru şi roşu, ce poartă semnătura meşterului Grozie, împodobesc interiorul bisericii vechi din vremea cnejilor, pe care au transformat-o în cel mai colorat monument al Văii Streiului.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Semnal de alarmă pentru comorile din bisericile medievale. Cele mai valoroase picturi murale riscă să fie distruse

Misterele bisericii din Strei, veche din secolul XIII: icoanele batjocorite şi zeii somnului şi ai morţii de la temelia celei mai colorate biserici din Valea Streiului

Povestea Zafirei, domniţa care s-a aruncat din turnul ei, sfâşiată de iubire. Legenda ascunsă a Bisericii Densuş, una dintre cele mai misterioase din ţară

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite