FOTO Rotonda din Geoagiu, cea mai veche biserică medievală

FOTO Rotonda din Geoagiu, cea mai veche biserică medievală

Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Biserica Rotonda din Geoagiu a fost construită în secolele XI-XII. În lăcaşul de cult nu se mai ţin slujbe şi poate fi vizitată doar ca muzeu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai puţin cunoscută de turişti, chiar şi de către cei care vizitează frecvent staţiunea Geoagiu-Băi, Biserica Rotonda impresionează prin vechimea şi forma ei ciudată. Potrivit istoricilor, a fost construită în secolele XI - XII, în vremea regelui Ladislau I al Ungariei, fiind astfel considerată cea mai veche biserică medievală din ţară. Din acea perioadă datează şi primele morminte aflate în jurul lăcaşului religios. Legenda spune că bisericuţa, cu ziduri groase din cărămidă romană şi din piatră de râu, a fost opera unor cruciaţi care se întorceau din Ierusalim pe drumul roman care străbătea Valea Geoagiului.

Rotonda a fost folosită ca biserică, apoi a fost transformată în capelă, pentru că în vecinătatea ei, trei secole mai târziu, a fost ridicată o altă biserică.
Primii proprietari ai „Rotondei“ au fost nobilii din familia Akos din Geoagiu, iar arhelogii au descoperit în curtea şi în incinta ei 172 de morminte. Copiii erau înhumaţi în interiorul Rotondei, arată rezultatele săpăturilor arheologice. Activităţile de cercetare nu au scos însă la iveală întreaga poveste a clădirii.

Atracţie turistică
Au trecut aproximativ 800 de ani de la zidirea edificiului din piatră din Geoagiu. Pentru oamenii din orăşelul cu 6.000 de localnici, înfiinţat pe ruinele aşezării daco-romane Germisara, „biserica ungurească“, aşa cum i se spune Rotondei, nu reprezintă un mister. „Ne-am obişnuit cu ea şi poate de aceea nu o considerăm ieşită din comun, deşi pare veche de când lumea. E pustie mai tot timpul. Doar vara, când vin copiii în tabăra şcolară, locul ne mai atrage şi nouă atenţia“, spune Vasile Ispas, un tânăr din localitate, care locuieşte în vecinătatea bisericii.

Foto

Din strada care duce spre izvoarele termale din Geoagiu şi spre ruinele castrului roman din localitate, Rotonda pare un monument uitat. Până în urmă cu câţiva ani, nu existau nici indicatoarele care să îi îndrume pe vizitatori spre ea. Situaţia lăcaşului s-a mai schimbat între timp. Au fost montate panouri informative, iar cei care au bisericuţa în grijă îi invită pe turişti să o vadă. Rotonda se află în curtea unei tabere de copii administrată de Asociaţia Tinerilor Creştini din Transilvania, cu sediul în Cluj-Napoca.

În aceeaşi curte, la adăpostul unor pini bătrâni, turiştii descoperă o altă biserică medievală, veche din secolul al XVI-lea. Biserica vecină a fost ridicată în stil gotic, din cărămidă şi pietre funerare romane, iar poarta de intrare în lăcaşul de cult reformat este străjuită de statuetele a doi lei, vechi de aproape un mileniu.

Cele două construcţii sunt deschise mai tot timpul, însă doar în biserica gotică mai au loc slujbe religioase. „Comunitatea reformată din Geoagiu mai numără doar câteva persoane care participă la slujbe, iar acestea au loc cam o dată pe lună. Totuşi, în ultimii doi ani, de când au fost montate panourile informative şi indicatoarele spre monumentul istoric, au început să vină turişti în număr mai mare să viziteze Rotonda. În plus, în lunile de vară, vin copii şi tineri în centrul nostru, în curtea căruia se află cele două monumente“, a declarat Zoltan Takacs, administrator al centrului de tineret din Geoagiu. Potrivit acestuia, în viitorul apropiat vor avea loc lucrări de restaurare a edificiilor.

Autorităţile din Geoagiu susţin, la rândul lor, că se vor implica în promovarea turistică a monumentului istoric. „Biserica Rotonda este un monument important pentru noi, e o atracţie turistică a localităţii şi încercăm să o promovăm cât de bine putem. Însă ea nu se află în administrarea noastră şi nu putem face prea multe pentru acest loc“, spune primarul oraşului Geoagiu, Ioan Vălean.


Vă recomandăm şi:

FOTO Biserica Densuş, monumentul fascinant al Ţării Haţegului, din vecinătatea Mănăstirii Prislop

Mai puţin cunoscută decât Mănăstirea Prislop, dar aflată la doar 20 de kilometri de ea, Biserica Densuş se dezvăluie turiştilor ca un loc fascinant, într-un decor de poveste. Biserica din piatră este una dintre cele mai vechi din ţară. A fost construită pe ruinele unui templu păgân, din vremea dacilor, iar sfinţii pictaţi pe pereţii ei au ochii scoşi.

FOTO Mănăstirea Prislop, între liniştea locului de veci al părintelui Arsenie Boca şi invazia pelerinilor

Mănăstirea Prislop atrage zilnic mii de credincioşi din toate zonele ţării. În ultimii ani, numărul pelerinilor şi al turiştilor care vin la mormântul părintelui Arsenie Boca a crescut exponenţial, iar fenomenul a schimbat perspectiva din care este privit lăcaşul religios, a cărei imagine pare mult schimbată faţă de vremurile în care nu era atât de cunoscut.

FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

Leii. Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Imagini din aceeasi galerie
 • Leii. Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL 1
 • Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL 2
 • Interior Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Interior. Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Clopotul. Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Scara. Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • În Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Fântâna. Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Interiorul bisericii reformate. din apropiere. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Cutia milei bisericii reformate. din apropiere. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Biserica ridicată în apropiere. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Biserica din apropiere. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL5
 • Biserica Rotonda. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL 6
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: