FOTO Povestea zbuciumată a castelului Kendeffy din Ţara Haţegului

FOTO Povestea zbuciumată a castelului Kendeffy din Ţara Haţegului

Daniel Lăzăruţ are grijă ca monumentul să nu fie prădat de hoţi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Castelul Kendeffy, aflat la marginea oraşului Haţeg, se transformă treptat într-o ruină. În trecut, una dintre principalele atracţii turistice din Ţara Haţegului, fostul castel al grofilor care au stăpânit aceste ţinuturi, a rămas în grija unui localnic care se roagă ca următorul viscol să nu îi distrugă cu totul acoperişul.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Castelul Kendeffy din Sântamaria Orlea, situată la marginea municipiului Haţeg, nu mai este de mult o mândrie pentru localnici. Monumentul cu pereţii zugrăviţi în roz, galben şi albastru, cu termopane şi acoperiş din tablă, a devenit stafia castelului din secolele trecute, de unde nobilii din familia Cândeştilor (Kendeffy), una dintre cele mai bogate din Transilvania, stăpâneau ţinuturile comitatului.

În faţa lui, opresc nedumeriţi turiştii care se îndreaptă spre Parcul Naţional Retezat, însă nu mai au ce vizita de mai mulţi ani. Castelul vechi din 1782 are porţile închise şi uşile încuiate, iar singurul om care mai are grijă de el este un localnic. Daniel Traian Lăzăruţ a fost îngrijitor la tabăra şcolară care a funcţionat în împrejurimile castelului şi în hotelul-restaurant în care fusese transformat conacul, din anii 1980.

Lăsat fără lumină
După Revoluţie, castelul şi aproape 10.000 de hectare de pădure şi păşuni din Retezat au fost revendicate de urmaşii nobililor Kendeffy. Castelul a fost retrocedat în 2001 unor nemţi, dar a rămas şi în administrarea soţilor Aurora şi Eugen Ienăşuţi, care s-au ocupat de întreţinerea monumentului din anii 1980, până în urmă cu doi ani, când Eugen Ienăşuţi a murit, iar soţiei sale nu i s-a mai permis să se ocupe de castel. „De câţiva ani, castelul a fost lăsat în beznă, din cauza datoriilor la electricitate. Acoperişul stă să se prăbuşească, zugrăveala s-a degradat şi încet, încet, clădirea se trasformă într-o ruină. Eu am grijă de el cât pot. De mai multe ori i-au dat târcoale hoţii şi ştiu că dacă ar fi lăsat ca şi celelalte, o fereastră spartă sau o uşă distrusă ar însemna începutul sfârşitului pentru el”, povesteşte Daniel Lăzăruţ.

Speranţe pentru castel

 
Foto

Bărbatul crede totuşi într-o soartă mai bună a monumenului istoric. A lucrat aici şi în vremea în care castelul Kendeffy era una dintre cele mai populare atracţii turistice ale Ţării Haţegului. „Castelul era o adevărată bijuterie a acestei zone. Fusese transformat de comunişti într-un hotel restaurant, aglomerat mai tot timpul. Localnicii şi turiştii se aprovizionau de aici cu bere, care era adusă cu tirurile de la fosta fabrică de bere Haţegana, din apropiere”, îşi aminteşte hunedoreanul. În aceaşi zonă a Haţegului, la doar câţiva kilometri distanţă de Castelul Kendeffy, alte patru conace nobiliare au şanse din ce în ce mai mici să îşi recapete strălucirea din trecut: conacul Nalaţ-Vad, Curtea nobiliară a Cândeştilor, conacul Nopcea din Săcel şi castelul Pogany din Păclişa.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Evreii din Hunedoara: povestea unei comunităţi dispărute, măcinată de anii celui de-al doilea război mondial

„Adevăratul castel al lui Dracula”. Cum a schimbat reportajul celebrei Aline Mosby istoria castelului din Hunedoara

Regina Elena a României, într-o ipostază rară: povestea fotografiei de care s-au îndrăgostit hunedorenii

FOTO Un castel al nobililor din Ţara Haţegului a devenit un monument al groazei şi nepăsării

Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Imagini din aceeasi galerie
 • Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Cavaler. Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Magazin second-hand. Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Curtea. Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă, ADEVĂRUL
 • Locul s-a ruinat în ultimii ani. Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Monument istoric. Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Turnul. Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Fost restaurant şi motel. Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Inscripţie. Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Lăzărică. Castelul Kendeffy, Haţeg. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Imagine veche.
 • Vedere.
 • Castelul, ilustrată.
 • Inscripţia de la intrare.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: