FOTO Povestea fără happy-end a castelelor ultimilor baroni din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul lui Franz Nopcea din Săcel, în vremea în care baronul locuia aici. D.G.
Castelul lui Franz Nopcea din Săcel, în vremea în care baronul locuia aici. D.G.

Timpul şi nepăsarea oamenilor s-au dovedit necruţătoare cu soarta unora dintre cele mai frumoase conace din Ţara Haţegului şi de pe Valea Mureşului.

Cele mai multe dintre domeniile boiereşti stăpânite în trecut de nobili maghiari şi români au ajuns ruine, pentru care de ani buni statul român şi foştii proprietari se judecă în instanţe.

Alte astfel de construcţii au fost transformate în adăposturi pentru animale, depozite de lemne sau, pur şi simplu, au fost demolate până la temelii de săteni, care le-au folosit apoi cărămida ca material de construcţii. Trecutul curţilor nobiliare şi legendele lor continuă totuşi să îi atragă pe turişti în zonă, chiar dacă în ultimii ani peisajul acestora a devenit din ce în ce mai dezolant.


Peisaj horror la marginea Haţegului
În trecut unul dintre cele mai mari domenii nobiliare din Ţara Haţegului, vechiul castel din localitatea Nălaţ-vad, a rămas al nimănui. Localnicii aduc în curtea edificiului câinii ucişi, iar încăperile goale au devenit locuri unde sunt depozitate gunoaiele.

Pereţii mâzgăliţi cu graffiti mai păstrează şi picturile vechi, din vremea în care clădirea supraetajată a funcţionat ca şcoală şi internat.

nalat conac

Castelul părăsit a fost folosit în primii ani ai celui de-al doilea război mondial şi ca refugiu pentru evreii evacuaţi din satele lor. De mai mulţi ani, însă, imobilul şi cele aproape zece hectare ale parcului diendrologic care îl înconjoară sunt miza unui proces dintre statul român, Consiliul Local Haţeg şi presupuşii moştenitori ai lui Victor şi Blanka Fay, ultimii nobili care au avut în proprietate castelul.

În august 1948, castelul nobililor Fay şi grădinile sale au fost naţionalizate şi date în folosinţa, pentru următorii 50 de ani, a Liceului de Industrii Agricole din Timişoara. În ultimii ani, mai multe persoane au solicitat să fie declaraţi moştenitori ai imobilelor care au aparţinut nobililor din Ţara Haţegului. Până când justiţia va clarifica dreptul asupra monumentului istoric, nimeni nu poate interveni pentru conservarea lui.

hateg


Baronii, alungaţi de comunişti
Într-o situaţie similară cu castelul Nalaţ-Fay se află conacul Bela Fay din Simeria şi cele peste 70 de hectare ale acestuia, transformate în prezent în parc dendrologic (foto). Fostul domeniu nobiliar înfiinţat în secolul al XIX este disputat în instanţă de moştenitorii familiei Ocksay şi Regia Naţională a Pădurilor. Procesele pentru dreptul de proprietate asupra conacului şi împrejurimilor acestuia datează din anul 2001 şi nu s-au încheiat, spre dezamăgirea angajaţilor Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, care administrează parcul.

parcul dendrologic

Printr-o dispoziţie din anul 1949, domeniul nobiliar din Simeria a fost confiscat abuziv de regimul comunist, pentru a fi transformat în teren cu folosinţă agricolă, fără însă ca proprietarii acestuia să fie despăgubiţi de statul român. În 2010, urmaşii acestora au obţinut restituirea în natură a conacului şi parcului, printr-o sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti, dar decizia instanţei nu a rămas definitivă.


Punctul terminus al istoriei cândeştilor
Într-o situaţie dezastruoasă se află şi vechea curte nobiliară a cândeştilor din comuna Râu de Mori de la poalele Retezatului. Domeniul a fost stăpânit în trecut de una dintre cele mai vechi familii nobiliare din Transilvania, Cândea (Kendeffy), atestată din secolul al treisprezecelea. Acum pare sortit dispariţiei. Din vechiul conac boieresc şi din anexele lui nu au mai rămas decât temelia şi câteva ziduri acoperite de buruieni şi gunoaie.

hateg

Sătenii au luat cărămida pentru a o folosi la construcţii. În ultimii ani, lucrările de restaurare ale conacului au rămas blocate, iar soarta acestuia e incertă. Cel mai probabil, cred sătenii din Râu de Mori, acesta se va prăbuşi sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor.


Conacul baronului Nopcea a ajuns depozit
Povestea fostului conac al ultimului baron din clanul Nopcea s-a încheiat o dată cu alungarea acestuia de pe domeniul nobiliar, la sfârşitul anilor 1920. De atunci, castelul cochet, ridicat în urmă cu două secole în Săcel (lângă Haţeg) şi-a început prăbuşirea, pentru ca în prezent monumentul istoric să devină un depozit părăginit al unui centru de plasament.

Savantul Franz Nopcea, unul dintre cele mai controversate personaje din istoria zonei, a stăpânit domeniul până în ultimii ani ai vieţii. Plecat din ţară pentru a locui în Viena, în anii 1920, la întoarcere nu şi-a mai putut recăpăta conacul, ocupat de localnici. A fost nevoit să fugă, după ce sătenii au încercat să îl omoare la auzul că îşi vrea domeniul înapoi.

nopcea

“- Ãsta Fery baron, avea aicea sus, deasupra de castel un teren, zicem noi Poieni. Acolo s-or băgat oamenii din sat cu animalele şi el o venit cu pistolul. Cu bâta şi pistolul şi s-o dus la oameni să-i scoată cu animalele de acolo. Oamenii… toţi s-or ferit, numa unu’, Ion Vâlcu îl chema, o luat o piatră, şi când l-o tăiat, l-o trântit jos şi-apoi i-or dat cu boata, l-or bătut. Şi-apoi o plecat”, este una din mărturiile timpului, care aparţine unui sătean, Sabin Bălica. În prezent, conacul se află în administrarea Consiliului Judeţean şi ar putea intra într-un program de restaurare.

În trecut Hunedoara se putea mândri cu frumuseţea curţilor nobiliare şi a conacelor din zonă. Puţine dintre acestea au fost conservate sau restaurate. Conacul din Ilia, refăcut de actualii proprietari, este pus în vânzare cu 500.000 de euro. Conacul din General Berthelot a fost restaurat de Consiliul Judeţean Hunedoara cu ajutorul fondurilor europene şi funcţionează ca sediu al Geo-parcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului. Alte castele impunătoare, construite în secolele trecute, se află însă de ani buni pe lista de aşteptare pentru a fi readuse la starea în care s-au aflat în trecut.

Vă recomandăm şi:

FOTO Un castel al nobililor din Ţara Haţegului a devenit un monument al groazei şi nepăsării

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ

Citeste mai mult: adev.ro/mkpdna

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ

Citeste mai mult: adev.ro/mkpdna

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ

Citeste mai mult: adev.ro/mkpdna

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite