FOTO Povestea celui mai mare liceu din Hunedoara: ce învăţau elevii de la Metalurgic în urmă cu 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfiinţat în 1966, Liceul Industrial Metalurgic din Hunedoara, actualul Colegiu Tehnic Matei Corvin, a împlinit 50 de ani. Povestea actualului colegiu din Hunedoara a început însă în 1890, o dată cu fondarea Şcolii industriale de ucenici din Hunedoara.

Absolvenţii şi dascălii primei promoţii a Liceului Industrial Metalurgic din Hunedoara s-au reunit pentru a celebra 50 de ani de la înfiinţarea liceului, care poartă în prezent numele de Colegiul Tehnic Matei Corvin din Hunedoara.

Povestea actualului colegiu tehnic din Hunedoara a început în 1890, o dată cu înfiinţarea Şcolii industriale de Ucenici din Hunedoara. A fost prima unitate de învăţământ profesional şi tehnic a oraşului, iar în decursul timpului s-a dezvoltat, devenind şcoală profesională şi grup şcolar al combinatului din Hunedoara, iar din 1966, liceu industrial metalurgic.

La împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea liceului, foştii absolvenţi ai primei promoţii şi profesorii lor au participat la dezvelirea placii comemorative, iar cei prezenţi au fost primit câte o medalie, în semn de preţuire. „Liceul industrial, în primii ani de la înfiinţarea lui, a fost un liceu de elită. Nu se intra cu medii mai mici de şapte, iar majoritatea absolvenţilor au făcut studii superioare”, îşi aminteşte Gheorghe Şincu, fost profesor de matematică şi director al liceului industrial.

image

În urmă cu 50 de ani, când grupul şcolar a devenit liceu, acesta avea patru clase cu aproape 150 de elevi, care se pregăteau în specialităţile Acţionări şi automatizări în siderurgie şi Termotehnica proceselor siderurgice. Ulterior a fost înfiinţată şi secţia de Utilaje în industria siderurgică. Liceul era patronat de Ministerul metalurgiei, iar la începutul anilor 1980 avea, numai în treapta I (clasele a IX-a şi a X-a), peste 50 de grupe de elevi.

image

„În anii de vârf ai liceului, unde erau toate formele de învăţământ, acesta a depăşit 3.000 de elevi, care se pregăteau în 12 clădiri”, a povestit Gheorghe Şincu. Elevii liceului industrial primeau la absolvirea clasei a X-a un certificat de calificare care le permitea să îşi continue studiile sau să se angajeze în Combinatul Siderurgic al Hunedoarei.

image

Vă recomandăm şi:

VIDEO Gestul de omenie al unor elevi de 11 ani: au predat 800 de lei găsiţi în parc. Copiii au oferit o explicaţie fascinantă

Paul şi Dragoş, doi elevi de la Colegiul Naţional Decebal, din Deva, au găsit aproape 800 de lei pe o alee din Parcul municipal Cetate, iar primul lor gând a fost să îi predea autorităţilor.

Şcoala de tortură a făcut prima victimă: directoarea a fost alungată, iar angajaţii sunt cercetaţi, după scandalul copiilor schingiuiţi în camera ororilor

Adriana Coza, directoarea şcolii din Vaţa de Jos, unde ar fi existat o cameră de tortură unde elevii erau agresaţi, a fost înlocuită. Angajaţii unităţii şcolare vor fi cercetaţi disciplinar, iar elevii vor fi consiliaţi pentru a depăşi eventualele traume suferite.

FOTO Adevărata faţă a Hunedoarei din 1960. Oraşul oţelului a fost copleşit de muncitori, iar mii de oameni locuiau în cartierele de barăci insalubre

Un document cu caracter secret în anii 1960, păstrat în prezent la Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara, oferă informaţii preţioase şi mai puţin ştiute despre istoria recentă a Hunedoarei. La sfârşitul anilor 1950, autorităţile din Hunedoara se confruntau cu o situaţie ieşită din comun: oraşul devenise supraaglomerat, iar în ciuda investiţiilor masive, administraţia făcea faţă cu greu creşterii populaţiei.

Hunedoara în zorii comunismului: „murdăriile aruncate pe străzi stau zile întregi neridicate şi transformă oraşul într-un coşmar urât”

Arhivele judeţului Hunedoara păstrează mărturii inedite din Hunedoara pitorească a anului 1949. În zorii comunismului în Hunedoara locuiau 8.000 de oameni, iar oraşul făcea primii paşi în marele proiect al industrializării din timpul regimului comunism.

Primul ambasador al SUA care a vizitat Hunedoara în comunism: americanul plimbat prin castel şi combinat a rămas uimit de sporul populaţiei

În martie 1972, la un deceniu după ce primise vizita liderului URSS Nikita Hruşciov, oraşul Hunedoara a fost gazdă, pentru o zi, a ambasadorului american Leonard Carpenter Meeker (1916 – 2014). Autorităţile locale s-au mobilizat pentru a-i face vizita cât mai plăcută.

Cât de poluată a fost Hunedoara în „Epoca de Aur”: gazele toxice şi praful îi îmbolnăveau pe localnici, în timp ce Deva se bucura de aer curat

Combinatul siderurgic din Hunedoara a fost, nu doar unul dintre „motoarele” industriei grele din România, dar şi principala sursă de poluare pentru oraşul care avea în perioada regimului comunist 80.000 de locuitori. Un studiu realizat în anii 1970 arăta Hunedoara era cel mai poluat oraş din zonă, în timp ce locuitorii Devei se bucurau de aer curat, în ciuda învecinării cu Termocentrala Mintia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite