FOTO Portretele emoţionante realizate de Willy Pragher: celebrul fotograf german a ilustrat frumuseţea Hunedoarei în 1942

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Willy Pragher, unul dintre marii fotografi germani ai secolului XX, a călătorit în Transilvania, în primăvara anului 1942, iar fotografiile pe care le-a realizat în Hunedoara, Deva, Ţara Haţegului şi în satele de la poalele Retezatului au rămas mărturii pentru frumuseţea locurilor şi a oamenilor.

Fotografiile realizate de Willy Pragher (1908, Berlin – 1992, Freiburg) în ţinuturile Hunedoarei datează din luna mai a anului 1942, când fotograful german stabilit în tinereţea sa în România a călătorit în Transilvania şi Banat, se arată pe site-ul willypragher.blogspot.ro.

Willy Pragher a vizitat Hunedoara, unde a surprins frumuseţea Castelului Corvinilor. De pe meterezele fortăreţei lui Ioan de Hunedoara, artistul a fotografiat uzinele oraşului care la acea vreme ocupau o suprafaţă considerabilă.

În Deva, germanul a ajuns cu câteva zile înainte 10 mai, data la care era sărbătorită Ziua Regelui. A imortalizat una dintre ultimele pregătiri la care participau militarii ce urmau să defileze pe străzile oraşului, de Ziua Naţională. Unele dinter imaginile realizate de Willy Pragher în Deva arătau priveliştea oraşului, văzut de pe dealurile sale împodobite cu livezi. Artistul a surprins şi munca localnicilor în cariera de granit, din apropierea Devei, dar şi viaţa sătenilor din Banpotoc, cei mai mulţi angajaţi la cariera de piatră a satului.

image

Frumuseţea Retezatului

O serie de fotografii realizate de Willy Pragher oferă posterităţii portretele oamenilor din Ţara Haţegului şi din satele de munte de la poalele Retezatului. Locurile de poveste şi viaţa simplă a localnicilor au fost imortalizate de fotograf în imagini impresionante. Alte ilustrate prezintă Ulpia Traiana Sarmizegetusa din urmă cu şapte decenii, un loc care şi în acea vreme stârnea interesul călătorilor străini.

image

Willy Pragher s-a născut în Berlin în 1908 şi a locuit în copilărie în Bucureşti, alături de bunicul său, un negustor bogat. S-a dedicat fotografiei din adolescenţă, iar la vârsta de 16 ani publicase deja prima broşură de fotografii realizate în România. Şi-a petrecut tinereţea în Germania şi România, iar în 1939, înaintea izbucnirii războiului a devenit fotograf şi grafician al Societăţii Româneşti de Distribuire a Combustibilului din România.

image

După venirea la putere a comuniştilor, fotograful a avut de suferit: a fost deportat în Siberia, revenind în Germania din 1950. S-a stabilit la Freiburg şi a continuat să facă fotografii. Acivitatea fotografului german înseamnă aproape un milion de fotografii realizate şi un număr impresionant de albume fotografice. Fotografiile, negativele, diapozitivile au fost păstrate, în mare parte, la Arhivele de Stat Freiburg, iar aproape 12.000 dintre ele înfăţişează România.

image

Vă recomandăm şi:

Blestemul frumoasei Beatrice, ultima prinţesă a Corvinilor şi cea mai bogată femeie din Transilvania medievală: şi-a văzut soţul ucis şi copiii otrăviţi

Beatrice de Frangepan a fost considerată una dintre cele mai frumoase şi bogate prinţese din Regatul Ungar. În ciuda frumuseţii cu care a fost binecuvântată, viaţa moştenitoarei Castelului Corvinilor a fost o înşiruire de drame care au culminat cu moartea soţului ei şi a celor doi copii, ultimii urmaşi ai familei Corvinilor.

De ce erau interzise slujbele în Biserica lui Matia Corvin din Hunedoara şi legătura cu ciudatul principe Rakoczi I

Cea mai veche biserică din municipiul Hunedoara poartă hramul Sfântului Nicolae, iar potrivit istoricilor datează din vremea regelui Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara. Biserica ridicată în apropierea Castelului Corvinilor stârneşte controverse privind vechimea ei, dar şi datorită unor legende vechi.

Dragostea nebună dintre regele Ungariei şi o tânără din Ardeal - cea mai frumoasă legendă a familiei lui Ioan de Hunedoara

Contestată de istorici, legenda Corvinilor, ilustrată în trecut pe frescele din veranda Aripei Matei a castelului din Hunedoara, se numără printre cele mai cunoscute povestiri despre originea voievodului Ioan de Hunedoara. Povestea spune că Ioan (Iancu) ar fi fost, de fapt, copilul din flori al regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, îndrăgostit de o româncă din zona Hunedoarei.

Cea mai cumplită poveste adevărată din Castelul Corvinilor: patimile domniţei care a sfârşit în chinuri groaznice pentru că şi-ar fi înşelat soţul, pe Ioan Torok

Cea mai înfricoşătoare poveste adevărată din istoria Castelului Corvinilor este cea a decapitării domniţei Ana (Barbara) Torok, de către soţul ei, nobilul Ioan Torok, cel care a stăpânit Castelul Corvinilor în secolul XVI. Domniţa a sfârşit torturată şi ucisă cu un piron, pentru că îşi înşelase soţul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite