FOTO Platoul Vârtoapelor, colţul de Rai din Munţii Orăştiei. Ce le spune un om al locului turiştilor: „Vă rog din suflet să distribuiţi acest apel al ghioceilor”

FOTO Platoul Vârtoapelor, colţul de Rai din Munţii Orăştiei. Ce le spune un om al locului turiştilor: „Vă rog din suflet să distribuiţi acest apel al ghioceilor”

Ghiocei în Platoul Vârtoapelor. FOTO: Remus Suciu.

Un loc ascuns în Munţii Orăştiei, nu departe de Sarmizegetusa Regia, a devenit în aceste zile un adevărat paradis al ghioceilor. Este din ce în ce mai faimos, dar oamenii locului îşi fac griji pentru el.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Pădurile din vecinătatea cetăţilor dacice oferă oaspeţilor lor motive întemeiate pentru a le explora. Un astfel de loc este Platoul Vârtoapelor, aflat pe raza comunei Orăştioara de Sus, la capătul unui drum de două ore, pe jos, prin pădure, care porneşte din satul Grădiştea de Munte.

De la sfârşitul lunii martie, după ce zăpada s-a topit iar natura începe să capete culorile crude ale începutului de primăvară, poiana se acoperă cu covoare uriaşe de ghiocei, transformând Vârtoapele într-o destinaţie atractivă pentru excursionişti. O legendă spune că în jurul datei Echinocţiului de primăvară, zânele ies din ascunzişuri şi îşi împrăştie cununi de flori peste acest ţinut, de aceea oamenii i-au dat locului şi numele de „Sub Cununi”.

În ultimii ani, frumuseţea florilor întinse pe mai mult de zece hectare în pădurea de la poalele cetăţilor dacice a atras tot mai mulţi turişti. Oamenii îşi lasă maşinile la marginea satului Grădiştea de Munte şi pornesc pe jos, pe potecile de pădure, spre micul paradis de la Vârtoape. Turismul a dăunat însă zonei, iar apelurile localnicilor nemulţumiţi de comportamentul multor vizitatori s-au înmulţit.


Unii turişti vin la cules de ghiocei în Platoul Vârtoapelor, însă acest lucru nu este indicat.

„Dragi prieteni virtuali şi reali. Vă rog din suflet să distribuiţi acest apel al ghioceilor. Trebuie să deschidem ochii celor care îi culeg şi îi aruncă la ofilire. Ghioceii au nevoie de noi şi noi avem nevoie de ei”, scrie Vladimir Brilinsky, administrator la Sarmizegetusa Regia, cu referire la distrugerile pe care le lasă unii dintre turiştii care ajung în dumbravă.

Nu doar ruperea ghioceilor este reclamată. Unii dintre oaspeţii dumbrăvii urcă cu maşinile de teren până la vârtoape, zdrobind florile primăverii sub roţile lor. Alţii îşi lasă printre ghiocei ambalajele mâncărurilor şi mai ales bidoanele de plastic, golite după folosire. Ghioceii din Platoul Vârtoapelor mai pot fi văzuţi în toată splendoarea lor, în următoarele zile. 


FOTO: Remus Suciu.


FOTO: Remus Suciu.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Sarmizegetusa Regia a fost cucerită de turişti: oamenii au făcut un drum pe jos de aproape 10 kilometri 

VIDEO Colţul de rai din Munţii Orăştiei înţesat cu sălbăticiuni. „Urşii morăie în jurul nostru, noi dăm drumul câinilor“

VIDEO Poiana Omului, paradisul din munţi unde regele Decebal ar fi murit. De secole, este loc de întâlnire al ciobanilor

Platoul Vârtoapelor. FOTO: Remus Suciu.

Imagini din aceeasi galerie
  • Platoul Vârtoapelor. FOTO: Remus Suciu.
  • Platoul Vârtoapelor. FOTO: Remus Suciu. 1
  • Platoul Vârtoapelor. FOTO: Remus Suciu. 2
  • Platoul Vârtoapelor. FOTO: Remus Suciu. 3
  • Platoul Vârtoapelor. FOTO: Remus Suciu. 4
  • Platoul Vârtoapelor. FOTO: Lucian Ignat.
  • Platoul Vârtoapelor. FOTO: Lucian Ignat. 1
  • Platoul Vârtoapelor. FOTO: Lucian Ignat. 2
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: