FOTO Ororile din fostele lagăre de muncă staliniste. Cele mai odioase pedepse aplicate „duşmanilor poporului“, ilustrate în desenele unui fost gardian

FOTO Ororile din fostele lagăre de muncă staliniste. Cele mai odioase pedepse aplicate „duşmanilor poporului“, ilustrate în desenele unui fost gardian

Interogatoriul asupra unui duşman al poporului.

O serie de ilustraţii realizate şi publicate de un fost gardian al închisorilor Uniunii Sovietice din vremea dictatorului Stalin înfăţişau ororile la care au fost supuşi milioane de oameni consideraţi „duşmani ai poporului”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unele dintre cele mai faimoase desene care înfăţişau sadismul cu care erau pedepsiţi prizonierii lagărelor de muncă forţată din Uniunea Sovietică au fost realizate de Danzig Baldaev, fiu al unui fost „inamic al poporului” deţinut în lagăr şi fost gardian al închisorilor sovietice.

Danzig Baldaev a publicat în 1988 o serie de ilustraţii despre torturile suferite de prizonierii sistemului represiv din Gulag-ul epocii sovietice. Desenele sale au fost dedicate scriitorului Aleksandr Soljeniţîn, autorul „Arhipelagului Gulag”, cel care are a făcut cunoscută lumii întregi problema gulagurilor şi a lagărelor de muncă forţată din Uniunea Sovietică.

Desenele şi descrierile sale, în număr de circa 130, oferă detalii despre istoria şi ororile săvârşite în Gulag, şi impresionează prin sadismul înfăţişat. Iată câteva dintre acestea şi explicaţiile autorului.

Hrăniţi pentru a fi ucişi

Un prizonier care a intrat în greva foamei este alimentat cu forţa prin nări. Conform legilor umanismului sovietic, numai cei care au aveau temperatura normală a corpului (36,6 - 37 grade Celsius) puteau fi împuşcaţi.

Ierarhia din lagăr


Infractorii recidivişti din lagăre se aflau cu trei paşi mai sus în ierarhia penală faţă de „duşmanii poporului”. De obicei, aceştia nu lucrau, având hoţi mici ca slujitori şi rezultate în muncă la deţinuţii comuni. Acei criminali ajutau la eliminarea „duşmanilor poporului”.

Crimele din Gulag
Zdrobirea ţestei unui „duşman al poporului” care nu a fost de acord să renunţe la rezultatele muncii sale de zi cu zi în favoarea hoţilor.

Curtea hoţilor


Executarea de către „instanţa hoţilor” a pedepsei într-un ITL (abrevierea din Gulag pentru lagărele de muncă forţată). În lagărele din vremea lui Stalin, criminalii ucideau deţinuţii prin electrocutări, înjunghieri, spânzurări, decapitări, prin introducerea unui fier înroşit de foc în anus etc.

Sclavele sexuale


Administraţia lagărelor alegea ca sclave sexuale femeile care făceau parte din familia celor arestaţi ca „duşmani ai poporului”. Femeile „duşmane” erau instectate dezbrăcate înainte de a fi repartizate pentru anumite munci. Cele care acceptau să devină sclave sexuale ale şefilro din lagăre primeau munci mai uşoare. Celelalte erau fie trimise la exploatări forestiere sau alte munci grele, die puse în celule şi torturare prin înfometare.

Îngheţaţi de vii


O glumă tradiţională făcută pe seama noilor sosiţi în Gulag: „Daţi-le abur”. Noii sosiţi care aşteptau în aşa-numitul „septic” erau udaţi cu un furtun de pompieri din turnul de pază, în timp ce temperatura exterioară era de -30 ... -40 grade C. După câteva ore de aşteptare, acoperiţi cu gheaţă, erau lăsaţi în închisori, atunci când administraţia dorea.

„Faţa la colţ, braţele întinse”

Ordinul „Faţa la colţ, braţele întinse” a fost adesea folosit la interogări. „Duşmanii” erau obligaţi să stea în picioare zile în şir, fără odihnă, mâncare apă şi somn, suferind de picioare umflate. Când victimele cădeau inconştiente, erau stropite cu apă, bătute şi forţate să stea din nou în picioare. Pentru „eforturile” lor, torţionarii erau recompensaţi cu pensionări „onorabile”, la vârsta de 50 – 60 de ani.

Violurile în grup


În afară de interogare prin metode medievale, femeile au fost puse în celulele hoţilor, unde erau umilite brutal şi violate. Ulterior, multe dintre victime se sinucideau (se spânzurau, îşi tăiau vene, mâncau pământ etc.).

Trimiterea cadavrelor în Oceanul Arctic


„Trimiterea cadavrelor în Oceanul Arctic” presupunea aruncarea corpurilor deţinuţilor în râuri acoperite cu gheaţă, prin copci, pentru a evita săparea lor în pământul îngheţat.

Sigilat în beton


Un deţinut din lagăreul de muncă este aruncat de hoţi în betonul folosit la construcţia unei centrale hidoelectrice. Numărul victimelor „sigilate” a rămas necunoscut.

Canibalism


Uciderea unui „viţel” de către un criminal, în timpul unei evadări din lagăr. Având în vedere că nu exista posibilitatea de a se alimenta cu mâncarea din lagărele din nordul îndepărtat, criminalii care evadau luau adesea, împreună cu ei deţinuţi neexperimentaţi, pentru a-i ucide şi a-i mânca pe drum. În jargonul închisorii, astfel de victime erau numite „viţei”, iar numărul lor nu este cunoscut.

Mureau la muncă


„Toată lumea se întoarce la treabă! Lăsaţi-o să moară, este vina ei!” Siguranţa la locul de muncă nu a fost menţionată în GULAG. Dacă un deţinut era rănit la taiga, în mine sau în alt loc de muncă, nu îi era oferit aproape niciun tratament medical. Era mult mai uşor să se raporteze moartea deţinutului din „cauze naturale” sau rănirea lor decât raportarea lipsurilor care au dus la acestea.

Scara morţii


În lagărul de la Solovetsk a fost construită o scară cu 365 de trepte, pe muntele Sekirnaya, numită „an de şlefuire” sau „scara morţii”, de către gărzile VOKhR (criminali promovaţi pentru turnătorie sau linguşeli etc.). Distracţia lor era legarea unui deţinut de un buştean şi împingerea pe scări. La finalul coborârii, victimele erau transformate în trupuri mutilate.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturii din iadul lagărelor sovietice în care au ajuns etnicii germani, după război. Tragediile deportaţilor obligaţi la reconstrucţia URSS

O mulţime de poveşti tragice de viaţă au păstrat etnicii germani din România deportaţi în lagărele de muncă din URSS, la mijlocul anilor 1940.

Ostaşii sovietici transformaţi de băutură în monştri. Cum au răspuns românii violurilor şi crimelor săvârşite de ruşi

Ostaşii Armatei Roşii au comis numeroase crime şi jafuri în toamna anului 1944, în timpul trecerii lor pe teritoriul României. În multe cazuri, infracţiunile săvârşite şi haosul creat de soldaţii sovietici au avut ca „stimulent” cantităţile impresionante de alcool consumate, iar unii dintre ei au plătit pentru faptele lor.

Notele secrete ale Lagărului de prizonieri sovietici. Iadul din minele Văii Jiului i-a îmbolnăvit pe ruşi de „orbul găinilor”

Mărturii rare despre traiul celor peste 5.000 de prizonieri sovietici de război în lagărele din Valea Jiului şi despre cum au munceau în minele de cărbuni au fost păstrate în arhive. Ele arată lipsurile prin care aceştia treceau, dar şi modul în care românii care îi aveau în grijă încercau să îi ajute.

Un prizonier care a intrat în greva foamei este alimentat cu forța prin nări. Conform legilor umanismului sovietic, numai cei care au aveau temperatura normală a corpului (36,6 - 37 grade Celsius) puteau fi împușcați. Danzig Baldaev, Desene din Gulag.

Imagini din aceeasi galerie
 • Un prizonier care a intrat în greva foamei este alimentat cu forța prin nări. Conform legilor umanismului sovietic, numai cei care au aveau temperatura normală a corpului (36,6 - 37 grade Celsius) puteau fi împușcați. Danzig Baldaev, Desene din Gulag.
 • Infractorii recidiviști din lagăre se aflau cu trei pași mai sus în ierarhia penală față de „dușmanii poporului”. De obicei, aceștia nu lucrau, având hoți mici ca slujitori și rezultate în muncă la deținuții comuni. Acei criminali ajutau la eliminarea „dușmanilor poporului”. Danzig Baldaev, Desene din Gulag
 • Zdrobirea țestei unui „dușman al poporului” care nu a fost de acord să renunțe la rezultatele muncii sale de zi cu zi în favoarea hoților. Danzig Baldaev, Desene din Gulag
 • Executarea de către „instanța hoților” a pedepsei într-un ITL (abrevierea din Gulag pentru lagărele de muncă forțată). În lagărele din vremea lui Stalin, criminalii ucideau deținuții prin electrocutări, înjunghieri, spânzurări, decapitări, prin introducerea unui fier înroșit de foc în anus etc. Danzig Baldaev, Desene din Gulag
 • Administrația lagărelor alegea ca sclave sexuale femeile care făceau parte din familia celor arestați ca „dușmani ai poporului”. Femeile „dușmane” erau instectate dezbrăcate înainte de a fi repartizate pentru anumite munci. Cele care acceptau să devină sclave sexuale ale șefilor din lagăre primeau munci mai ușoare. Celelalte erau fie trimise la exploatări forestiere sau alte munci grele, die puse în celule și torturare prin înfometare.
 • O glumă tradițională făcută pe seama noilor sosiți în Gulag: „Dați-le abur”. Noii sosiți care așteptau în așa-numitul „septic” erau udați cu un furtun de pompieri din turnul de pază, în timp ce temperatura exterioară era de -30 ... -40 grade C. După câteva ore de așteptare, acoperiți cu gheață, erau lăsați în închisori, atunci când administrația dorea. Danzig Baldaev, Desene din Gulag
 • Ordinul „Fața la colț, brațele întinse” a fost adesea folosit la interogări. „Dușmanii” erau obligați să stea în picioare zile în șir, fără odihnă, mâncare apă și somn, suferind de picioare umflate. Când victimele cădeau inconștiente, erau stropite cu apă, bătute și forțate să stea din nou în picioare. Pentru „eforturile” lor, torționarii erau recompensați cu pensionări „onorabile”, la vârsta de 50 – 60 de ani. Danzig Baldaev, Desene din Gulag
 • În afară de interogare prin metode medievale, femeile au fost puse în celulele hoților, unde erau umilite brutal și violate. Ulterior, multe dintre victime se sinucideau (se spânzurau, își tăiau vene, mâncau pământ etc.). Danzig Baldaev, Desene din Gulag
 • „Trimiterea cadavrelor în Oceanul Arctic” presupunea aruncarea corpurilor deținuților în râuri acoperite cu gheață, prin copci, pentru a evita săparea lor în pământul înghețat. Danzig Baldaev, Desene din Gulag
 • Sigilat în beton. Un deținut din lagăreul de muncă este aruncat de hoți în betonul folosit la construcția unei centrale hidoelectrice. Numărul victimelor „sigilate” a rămas necunoscut. Danzig Baldaev, Desene din Gulag
 • Uciderea unui „vițel” de către un criminal, în timpul unei evadări din lagăr. Având în vedere că nu exista posibilitatea de a se alimenta cu mâncarea din lagărele din nordul îndepărtat, criminalii care evadau luau adesea, împreună cu ei deținuți neexperimentați, pentru a-i ucide și a-i mânca pe drum. În jargonul închisorii, astfel de victime erau numite „viței”, iar numărul lor nu este cunoscut. Danzig Baldaev, Desene din Gulag
 • „Toată lumea se întoarce la treabă! Lăsați-o să moară, este vina ei!” Siguranța la locul de muncă nu a fost menționată în GULAG. Dacă un deținut era rănit la taiga, în mine sau în alt loc de muncă, nu îi era oferit aproape niciun tratament medical. Era mult mai ușor să se raporteze moartea deținutului din „cauze naturale” sau rănirea lor decât raportarea lipsurilor care au dus la acestea. Danzig Baldaev, Desene din Gulag
 • În lagărul de la Solovetsk a fost construită o scară cu 365 de trepte, pe muntele Sekirnaya, numită „an de șlefuire” sau „scara morții”, de către gărzile VOKhR (criminali promovați pentru turnătorie sau lingușeli etc.). Distracția lor era legarea unui deținut de un buștean și împingerea pe scări. La finalul coborârii, victimele erau transformate în trupuri mutilate. Danzig Baldaev, Desene din Gulag
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: