FOTO Ororile din fostele lagăre de muncă staliniste. Cele mai odioase pedepse aplicate „duşmanilor poporului“, ilustrate în desenele unui fost gardian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interogatoriul asupra unui duşman al poporului.
Interogatoriul asupra unui duşman al poporului.

O serie de ilustraţii realizate şi publicate de un fost gardian al închisorilor Uniunii Sovietice din vremea dictatorului Stalin înfăţişau ororile la care au fost supuşi milioane de oameni consideraţi „duşmani ai poporului”.

Unele dintre cele mai faimoase desene care înfăţişau sadismul cu care erau pedepsiţi prizonierii lagărelor de muncă forţată din Uniunea Sovietică au fost realizate de Danzig Baldaev, fiu al unui fost „inamic al poporului” deţinut în lagăr şi fost gardian al închisorilor sovietice.

Danzig Baldaev a publicat în 1988 o serie de ilustraţii despre torturile suferite de prizonierii sistemului represiv din Gulag-ul epocii sovietice. Desenele sale au fost dedicate scriitorului Aleksandr Soljeniţîn, autorul „Arhipelagului Gulag”, cel care are a făcut cunoscută lumii întregi problema gulagurilor şi a lagărelor de muncă forţată din Uniunea Sovietică.

Desenele şi descrierile sale, în număr de circa 130, oferă detalii despre istoria şi ororile săvârşite în Gulag, şi impresionează prin sadismul înfăţişat. Iată câteva dintre acestea şi explicaţiile autorului.

Hrăniţi pentru a fi ucişi

Un prizonier care a intrat în greva foamei este alimentat cu forţa prin nări. Conform legilor umanismului sovietic, numai cei care au aveau temperatura normală a corpului (36,6 - 37 grade Celsius) puteau fi împuşcaţi.

gulag

Ierarhia din lagăr


Infractorii recidivişti din lagăre se aflau cu trei paşi mai sus în ierarhia penală faţă de „duşmanii poporului”. De obicei, aceştia nu lucrau, având hoţi mici ca slujitori şi rezultate în muncă la deţinuţii comuni. Acei criminali ajutau la eliminarea „duşmanilor poporului”.

gulag

Crimele din Gulag
Zdrobirea ţestei unui „duşman al poporului” care nu a fost de acord să renunţe la rezultatele muncii sale de zi cu zi în favoarea hoţilor.

gulag

Curtea hoţilor


Executarea de către „instanţa hoţilor” a pedepsei într-un ITL (abrevierea din Gulag pentru lagărele de muncă forţată). În lagărele din vremea lui Stalin, criminalii ucideau deţinuţii prin electrocutări, înjunghieri, spânzurări, decapitări, prin introducerea unui fier înroşit de foc în anus etc.

gulag

Sclavele sexuale


Administraţia lagărelor alegea ca sclave sexuale femeile care făceau parte din familia celor arestaţi ca „duşmani ai poporului”. Femeile „duşmane” erau instectate dezbrăcate înainte de a fi repartizate pentru anumite munci. Cele care acceptau să devină sclave sexuale ale şefilro din lagăre primeau munci mai uşoare. Celelalte erau fie trimise la exploatări forestiere sau alte munci grele, die puse în celule şi torturare prin înfometare.

gulag

Îngheţaţi de vii


O glumă tradiţională făcută pe seama noilor sosiţi în Gulag: „Daţi-le abur”. Noii sosiţi care aşteptau în aşa-numitul „septic” erau udaţi cu un furtun de pompieri din turnul de pază, în timp ce temperatura exterioară era de -30 ... -40 grade C. După câteva ore de aşteptare, acoperiţi cu gheaţă, erau lăsaţi în închisori, atunci când administraţia dorea.

image

„Faţa la colţ, braţele întinse”

Ordinul „Faţa la colţ, braţele întinse” a fost adesea folosit la interogări. „Duşmanii” erau obligaţi să stea în picioare zile în şir, fără odihnă, mâncare apă şi somn, suferind de picioare umflate. Când victimele cădeau inconştiente, erau stropite cu apă, bătute şi forţate să stea din nou în picioare. Pentru „eforturile” lor, torţionarii erau recompensaţi cu pensionări „onorabile”, la vârsta de 50 – 60 de ani.

gulag

Violurile în grup


În afară de interogare prin metode medievale, femeile au fost puse în celulele hoţilor, unde erau umilite brutal şi violate. Ulterior, multe dintre victime se sinucideau (se spânzurau, îşi tăiau vene, mâncau pământ etc.).

gulag

Trimiterea cadavrelor în Oceanul Arctic


„Trimiterea cadavrelor în Oceanul Arctic” presupunea aruncarea corpurilor deţinuţilor în râuri acoperite cu gheaţă, prin copci, pentru a evita săparea lor în pământul îngheţat.

gulag

Sigilat în beton


Un deţinut din lagăreul de muncă este aruncat de hoţi în betonul folosit la construcţia unei centrale hidoelectrice. Numărul victimelor „sigilate” a rămas necunoscut.

gulag

Canibalism


Uciderea unui „viţel” de către un criminal, în timpul unei evadări din lagăr. Având în vedere că nu exista posibilitatea de a se alimenta cu mâncarea din lagărele din nordul îndepărtat, criminalii care evadau luau adesea, împreună cu ei deţinuţi neexperimentaţi, pentru a-i ucide şi a-i mânca pe drum. În jargonul închisorii, astfel de victime erau numite „viţei”, iar numărul lor nu este cunoscut.

ulag

Mureau la muncă


„Toată lumea se întoarce la treabă! Lăsaţi-o să moară, este vina ei!” Siguranţa la locul de muncă nu a fost menţionată în GULAG. Dacă un deţinut era rănit la taiga, în mine sau în alt loc de muncă, nu îi era oferit aproape niciun tratament medical. Era mult mai uşor să se raporteze moartea deţinutului din „cauze naturale” sau rănirea lor decât raportarea lipsurilor care au dus la acestea.

ulag

Scara morţii


În lagărul de la Solovetsk a fost construită o scară cu 365 de trepte, pe muntele Sekirnaya, numită „an de şlefuire” sau „scara morţii”, de către gărzile VOKhR (criminali promovaţi pentru turnătorie sau linguşeli etc.). Distracţia lor era legarea unui deţinut de un buştean şi împingerea pe scări. La finalul coborârii, victimele erau transformate în trupuri mutilate.

gulag

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturii din iadul lagărelor sovietice în care au ajuns etnicii germani, după război. Tragediile deportaţilor obligaţi la reconstrucţia URSS

O mulţime de poveşti tragice de viaţă au păstrat etnicii germani din România deportaţi în lagărele de muncă din URSS, la mijlocul anilor 1940.

Ostaşii sovietici transformaţi de băutură în monştri. Cum au răspuns românii violurilor şi crimelor săvârşite de ruşi

Ostaşii Armatei Roşii au comis numeroase crime şi jafuri în toamna anului 1944, în timpul trecerii lor pe teritoriul României. În multe cazuri, infracţiunile săvârşite şi haosul creat de soldaţii sovietici au avut ca „stimulent” cantităţile impresionante de alcool consumate, iar unii dintre ei au plătit pentru faptele lor.

Notele secrete ale Lagărului de prizonieri sovietici. Iadul din minele Văii Jiului i-a îmbolnăvit pe ruşi de „orbul găinilor”

Mărturii rare despre traiul celor peste 5.000 de prizonieri sovietici de război în lagărele din Valea Jiului şi despre cum au munceau în minele de cărbuni au fost păstrate în arhive. Ele arată lipsurile prin care aceştia treceau, dar şi modul în care românii care îi aveau în grijă încercau să îi ajute.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite