FOTO Aici nu-i SarMISAgetusa: spirala yoghinilor, gonită de pe soarele dacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meditaţiile, rugăciunile în cor, practicarea yoga, şedinţele de spiritism şi ritualurile au fost interzisu în situl UNESCO. FOTO: D.G. ADEVĂRUL
Meditaţiile, rugăciunile în cor, practicarea yoga, şedinţele de spiritism şi ritualurile au fost interzisu în situl UNESCO. FOTO: D.G. ADEVĂRUL

Adepţii MISA şi ai altor grupări spirituale se plâng că nu mai sunt lăsaţi să practice ritualuri în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Administratorii monumentului UNESCO au interzis aceste manifestări, din cauza distrugerilor provocate în sit.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost, până recent, unul dintre locurile preferate ale yoghinilor. Ba mai mult, pe pagina de internet a MISA, monumentul UNESCO este prezentat ca fiind unul dintre cele mai puternice centre energetice din lume.

„În complexul de la Sarmizegetusa, cel mai încărcat loc din punctul de vedere al rezonanţei cu Shambala este chiar «Soarele de andezit» sau discul solar. În zonă se remarcă o încărcare vitală cu totul şi cu totul excepţională, evidenţiată şi de dimensiunea mult peste medie a arborilor şi a vegetaţiei din jurul sanctuarului dacic. Acesta este un loc extraordinar pentru a realiza proiecţii în timp, mai ales dacă nu avem idei preconcepute în ceea ce priveşte tradiţia spirituală dacică“, se arată pe site-ul MISA.

FĂRĂ SEX ŞI FĂRĂ RUGĂCIUNI
Cu toate acestea, administraţia monumentului UNESCO i-a pus în încurcătură pe cei care vor să îşi refacă energia şi să mediteze la Sarmizegetusa, după ce a interzis practicile oricăror ritualuri care îi pot deranja pe ceilalţi turişti.

„Există un regulament de vizitare a cetăţii, realizat de un consiliu ştiinţific. Acest regulament interzice ritualurile, activităţile spirituale, întrunirile pentru rugăciuni în grup, urcarea pe monumente, sexul pe acestea, aşa cum au fost nenumărate cazurile în trecut. În ultimii ani, din cauza celor care au fost lăsaţi să practice diverse ritualuri aici, monumentul UNESCO s-a deteriorat cum nu s-a întâmplat în ultimele trei secole. În plus, este deranjant pentru turişti să vadă, spre exemplu, 40 de oameni strânşi în jurul sanctuarului, luând parte la ceremonii religioase. În niciun alt monument UNESCO din lume nu întâlneşti aşa ceva“, spune Vladimir Brilinsky, şeful administraţiei sitului istoric, din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Potrivit lui Brilinsky, peste 40 de secte şi grupări religioase, ezoterice şi mistice au venit în ultimii ani pentru a participa la ritualuri în incinta Sarmizegetusei. Acum, cei care nu respectă regulamentul de vizitare a cetăţii riscă amenzi de până la 2.000 de lei.

Yoghinul supărat
Tiberiu Galamboş, fost instructor de yoga al Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), a reclamat că a fost scos cu forţa de jandarmi din incinta sitului cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, după ce intrase fără bilet în cetate pentru a medita pe soarele de andezit. Spune că nu a fost de acord să plătească biletul de 5 lei din lipsa banilor, dar şi pentru că nu recunoaşte autoritatea celor care au în grijă situl istoric.

„Am fost în ultimele săptămâni de două ori la Sarmizegetusa. Nu am fost lăsaţi să ne  aşezăm pe monumente şi să ne descălţăm. Nu deteriorăm sanctuarul. Soarele de andezit ar suporta greutăţi de câteva tone, deci ne-ar ţine şi pe noi. Evreii merg şi ating Zidul Plângerii, noi de ce nu mai avem voie să ne aşezăm pe monumente? Nu ne putem încărca energetic doar de la iarba din jurul discului solar de andezit. Consider că mi se încalcă unele libertăţi“, spune Galamboş. Până în 1996, Sarmizegetusa Regia a fost un loc pe care adepţii MISA îl ocupau pentru a forma spiralele energetice.

„Oamenii care vin pentru a se ruga sau a medita la Sarmizegetusa Regia o fac din proprie iniţiativă“, a afirmat Mugurel Atudorei, reprezentantul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut.

sarmi

Vă recomandăm şi:

Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei Regia 

FOTO VIDEO Cum se vede asfinţitul într-unul dintre locurile magice ale Hunedoarei: Sarmizegetusa Regia

FOTO VIDEO Incursiune în ţinutul fabulos al comorilor regilor daci: secretele cetăţilor antice de la Sarmizegetusa Regia

FOTO Cele cinci motive pentru care brăţările dacice din aur sunt autentice

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite