FOTO Maşini zburătoare şi trenuri suspendate în oraşele Transilvaniei: cum arăta viitorul în ilustratele de la 1900

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deva futuristă, ilustrată la începutul secolului XX.
Deva futuristă, ilustrată la începutul secolului XX.

Cele mai ciudate ilustrate care circulau la începutul secolului trecut în Transilvania înfăţişau principalele oraşe din regiune aşa cum credeau contemporanii acelor vremuri că vor arăta peste 100 de ani. Realizatorii lor se aşteptau ca peste 100 de ani Deva, Baia Mare, Sighişoara sau Odorheiul Secuiesc să aibă trenuri suspendate, trafic rutier intens, iar cerul deasupra lor să fie ocupat de tot felul de maşinării zburătoare.

Cărţile poştale ciudate, inspirate din romanele lui Jules Verne, au circulat în toate zonele Transilvaniei din urmă cu un secol. Vederile înfăţişau oraşele din Transilvania aşa cum credeau unii dintre cei care le populau la începutul secolului XX că vor arăta peste 100 de ani.

Astfel, Deva “de peste 100 de ani”, în vederile rare de la începutul anilor 1900, avea o magistrală de cale ferată suspendată, pe care trenurile survolau centrul istoric al oraşului. Deasupra lor, cerul era brăzdat de aeroplane şi baloane.

Arterele principale ale oraşului erau, în acest timp, sufocate de căruţe, automobile, tramvaie, biciclişti şi motociclişti, într-un haos care provoca accidente. În mod similar erau înfăţişate şi alte oraşe din Transilvania: Baia Mare, Odorheiul Secuiesc, Braşov, Sighişoara.

ilustrate

La un secol de la realizarea ilustratelor futuriste ale acelor vremuri, dezvoltarea tehnologiei a întrecut cu mult aşteptările autorilor. Vederile se mai găsesc pe diverse pagini de Internet, dedicate cărţilor poştale.

ilustrate

Vă recomandăm şi:

Transilvania din urmă cu două secole: „Rar am văzut un român fără un ciomag ca lumea în mână şi fără cuţite la brâu”

Una dintre cele mai detaliate descrieri ale comunităţilor din Transilvania, de la începutul secolului XIX, a fost realizată de topograful austriac Joseph Adalbert Krickel. Călătorul din Viena a ajuns în zona Hunedoarei în anul 1828 şi-a arătat uimit de frumuseţile şi bogăţia naturală a acesteia, dar sărăcia localnicilor l-a înduioşat.

Zece lucruri puţin ştiute despre Horea, omul care i-a condus pe iobagi în cea mai sângeroasă răscoală din ultimele secole. Cu care alt personaj istoric era înrudit

Numele lui Horea a rămas în istoria Transilvaniei ca simbol al patriotismului, chiar dacă povestea omului care i-a condus pe iobagi într-una dintre cele mai sângeroase revolte din ultimele trei secole a stârnit numeroase controverse.

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Elisabeta Szilagyi, soţia lui Ioan de Hunedoara şi mama regelui Matia Corvin, a jucat un rol importat în istoria poporului român, chiar dacă povestea „reginei din Hunedoara“ este presărată de controverse.

El Dorado din Europa. Poveştile neştiute ale străinilor despre aurul din Săcărâmb: de ce credeau minerii că vâlvătăile îi conduceau spre filoanele de aur

Săcărâmb a fost în trecut unul dintre cele mai căutate locuri de europenii cuprinşi de febra aurului. O dată cu începerea exploatărilor miniere, satul din Munţii Metaliferi, aflat în apropierea Devei, a atras oameni din toate părţile continentului. A fost şi un loc important pentru cercetători, dovada fiind numeroasele lucrări din secolele trecute despre Săcărâmb. Unele dintre ele prezentau relatări fascinante.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite