FOTO Marmotele fac senzaţie în Retezat. Rozătoarele s-au trezit din hibernare şi se desfată la soare, sub ochii turiştilor

FOTO Marmotele fac senzaţie în Retezat. Rozătoarele s-au trezit din hibernare şi se desfată la soare, sub ochii turiştilor

Marmote. FOTOGRAFII: Lucian Ignat.

Turiştii care vizitează Parcul Naţional Retezat au ocazia să întâlnească o mulţime de marmote, trezite din hibernarea de peste iarnă. Cele mai multe pot fi văzute în jurul Lacului Bucura, la peste 2.000 de metri altitudine.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marmotele din Parcul Naţional Retezat s-au trezit din hibernare, iar turiştii care ajung în zona lacurilor glaciare au deseori ocazia să le vadă aşezate stâncile încălzite de soare. Fotografiile realizate de Lucian Ignat, un hunedorean pasionat de expediţii pe munte, înfăţişează câteva dintre marmotele care stăpânesc vresanţii din jurul Lacului Bucura.
„Îşi au vizuinile printre bolovani de munte, la peste 2000 de metri. Acolo traiesc şi se ascund, iar ziua ies pe vârfurile bolovanilor încălziţi de soare şi se uita în larg. Cum văd oameni apropiindu-se, scot un sunet de alarmă şi se adăpostesc. Sunt grase, frumoase şi haioase”, spune Lucian Ignat.

Au fost aduse în anii 1970
Potrivit unor estimări, câteva mii de marmote trăiesc în Retezat. Sunt apariţii plăcute turiştilor datorită comportamentului lor interesant, însă cel mai adesea pot fi văzute doar în timpul verii. Primele familii de rozătoare cenuşii au fost aduse în Retezat în urmă cu patru decenii.

„În anul 1973, o echipă de la Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române a introdus 20 de exemplare de marmotă alpină provenită din Alpii Austrieci. Marmotele au fost eliberate în căldarea lacului Gemenele, iar în prezent se pot întâlni in toate văile şi căldările glaciare de sub Şaua Custurii până în căldarea lacului Zănoaga. Nu se cunoaşte încă impactul pe care aceste rozătoare mari, neindigene, îl au asupra vegetaţiei şi solului”, informează reprezentanţii Parcului Naţional Retezat.

Marmotele sunt rozătoare de talie relativ mare (30-60 cm lungime şi o greutate de 3-7,5 kg), cu corp greoi, membre scurte, coada uşor comprimată şi acoperită de peri lungi. Au un cap masiv, urechile mici şi rotunjite. Grosimea blănii lor este influenţată de condiţiile climatice, iar culoarea variază după specie, de la cafeniu-gălbui, la cafeniu-roşcat sau cafeniu închis pe spate şi flancuri. Trăiesc în zone alpine, în colonii stabile sau solitar, şi sunt foarte legate de locul de trai şi nu se depărtează mult de vizuini. Timp de aparoape şase luni pe an, ele hibernează.

Fauna bogată a Retezatului
Rezervaţia naturală are o faună diversă, care cuprinde peste 50 de specii de mamifere. Cele mai multe trăiesc în zone mai puţin explorate de oameni. „Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: lupul Canis lupus, ursul Ursus arctos şi râsul Lynx lynx. De asemenea se întâlnesc în parc ierbivore mari cum sunt capra neagră Rupicapra rupicapra, cerbul Cervus elaphus şi căpriorul Capreolus capreolus. Carnivorele de mai mici dimensiuni cum sunt pisica sălbatică Felis silvestris şi mustelidele găsesc în diversele habitate ale parcului micromamifere care le asigură o parte din hrană”, informează administraţia PNR, într-un articol publicat pe retezat.ro.

Peşterile din Retezatul Calcaros sunt folosite de urşi pe timpul iernii, iar liliecii găsesc aici condiţii bune pentru hibernare sau retragere în timpul zilelor de vară. „În Parc au fost identificate 13 specii de lilieci printre care Rhinolophus ferrumequinum, Vespertilio murinus şi Pipistrellus pygmaeus. Vidrele Lutra lutra pot fi întâlnite pe unele râuri ale Retezatului folosind resursele bogate în peşte”, completează reprezentanţii rezervaţiei.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Avertisment din Retezat: de ce este interzis scăldatul în lacurile glaciare, cele mai atractive locuri din parcul naţional

Turiştii ajung în număr ridicat în această perioadă în Parcul Naţional Retezat, iar zonele cele mai atractive sunt lacurile glaciare. Administraţia rezervaţiei naturale avertizează asupra pericolelor la care se expun călătorii care vor să se scalde în ochiurile de apă.

FOTO Poiana Pelegii, locul din inima Retezatului unde ajungi cu maşina

Poiana Pelegii, judeţul Hunedoara, este punctul final al singurului drum care îi aduce pe turişti cu maşina în Parcul Naţional Retezat. Este un loc de vis, din care pornesc cele mai spectaculoase trasee pe munte, printre care şi cel spre lacul glaciar Bucura.

FOTO Magia Retezatului în primele zile de vară. Cum s-au animat priveliştile celor mai frumoase lacuri glaciare

Sezonul expediţiilor în Retezat s-a deschis, iar muntele îi întâmpină pe călători într-o atmosferă de vis, cu privelişti animate de flori de cele mai frumoase culori. Fotografiile realizate de turişti arată cât de atractive sunt traseele lacurilor glaciare şi ale celor mai spectaculoase vârfuri ale Retezatului.

VIDEO Minunea din Retezat. Cascada impresionantă care le deschide turiştilor drumul spre locurile de vis de pe munte

Cascada Lolaia se dezvăluie turiştilor la câţiva paşi de locul de unde cei mai mulţi dintre ei pornesc pe jos spre marile vârfuri şi lacuri glaciare ale Retezatului şi este una dintre marile atracţii turistice ale Parcului Naţional Retezat.

 

Imagini din aceeasi galerie
  • Retezat. FOTO: Lucian Ignat. 1
  • Retezat. FOTO: Lucian Ignat. 2
  • Retezat. FOTO: Lucian Ignat. 3
  • Retezat. FOTO: Lucian Ignat. 4
  • Retezat. FOTO: Lucian Ignat. 5
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: