FOTO Lupul singuratic din Retezatul Mic. Imagini spectaculoase cu animalul care a dat târcoale unui grup de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un lup singuratic a dat târcoale unui grup de turişti care au explorat frumuseţile Retezatului Mic. Animalul a fost surprins în ipostaze inedite.

Un grup de turişti care a urcat în Retezatul Mic a avut parte de o întâlnire neaşteptată. Un lup s-a apropiat de ei şi i-a supravegheat în timpul unui popas.

GALERIE FOTO

Lupul singuratic a fost surprins în fotografiile realizate de Marius Munteanu şi publicate pe pagina sa de Facebook. „Lupul din imagini a fost singurul exemplar pe care l-am văzut. A rămas şi ne-a studiat cât timp am mâncat, de la o depărtare de cam 300 de metri, de pe o creastă stâncoasă în apropiere de Vârful Stânuleţii Mari. S-a deplasat pe creastă, la vedere, câţiva zeci de metri, apoi s-a aşezat şi a început să urle de 5 - 6 ori. Când am terminat de mâncat şi ne-am ridicat, a coborât de pe creastă în direcţia noastră şi a dispărut în scurt timp printre stânci şi jnepeni”, a relatat, pentru adevarul.ro, Marius Munteanu, autorul fotografiilor.


FOTO: Marius Munteanu / Facebook.

image

Fauna bogată din Retezat

Parcul Naţional Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţionala a Padurilor - Romsilva, este situat în sud-vestul ţării, în judeţul Hunedoara. Parcul are o suprafaţă de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecţie strictă sau integrală. Parcul Naţional Retezat asigură un echilibru al faunei, existând prădători mari mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar şi animale erbivore, între care capra neagră, cerbul şi căprioara sau omnivore, precum mistreţul.

„Mamiferele determinate până în prezent în Parcul Naţional Retezat în număr de 55 de specii reprezintă peste 23 % din mamiferele terestre ale Europei ceea ce arată încă o dată diversitatea habitatelor naturale prezente aici. Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: lupul Canis lupus, ursul Ursus arctos şi râsul Lynx lynx”, informează admiinistraţia Parcului Naţional Retezat. Tot aici trăiesc 185 de specii de păsări şi pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri şi tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din ţară, şi Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.


FOTO: Marius Munteanu / Facebook.

image

Splendoarea Retezatului Mic

Retezatul Mic sau Munţii Piule - Iorgovanu, mai sărac în lacuri glaciare decât zona de nord a Retezatului, poate fi la fel de spectaculos. Se distinge prin calcarele sale jurasice cu grosimi mari, dispuse înclinat, care au făcut să se dezvolte aici o mulţime de lapiezuri (şanţuri), doline, chei, sectoare de văi seci, peşteri şi avene. Masivul cuprinde trei sectoare mai importante: Culmea Piule-Pleşa, Zona Albele - Piatra Iorgovanului - Stănuleţi şi Culmea Drăgşanu. Văile Retezatului Mic sunt Buta (în est), Jiul de Vest (în sud), Soarbele (în vest) şi Lăpuşnicul Mare (în nord). Râurile din Retezatul Mic se drenează către bazinul Jiului de Vest, dar cea mai mare parte a apei se infiltrează în subteran, unde, printr-un sistem de circulaţie carstică este transferată în bazinul Cernei. Vegetaţia din Retezatul Mic este alcătuită din păduri de foioase la baza masivului, până la aproximativ 1200 metri. Mai sus, până la 1.700 metri sunt păduri de molid, iar deasupra lor se întind pajişti alpine, împodobite cu jnepeniş şi ienupăr. Fauna Retezatului Mic este bogată, iar carnivorele mari dau adesea târcoale stânelor de oi.


FOTO: Marius Munteanu / Facebook.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Paradisul animalelor sălbatice în Parcul Naţional Retezat. Ce au surprins camerele video de monitorizare

VIDEO Vânătoarea regală în Retezat care a făcut istorie. Ce monument i-au ridicat românii prinţului Rudolf şi cum şi-au protejat animalele de armele nobililor

VIDEO Imagini spectaculoase cu caprele negre din Parcul Naţional Retezat. Câte animale sălbatice au rămas în munţi

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite