FOTO Interlopul milionar petrece pe plaje exotice, iar autorităţile îl caută de şase luni. Unde a ajuns Alin Simota

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Simota, alături de o tânără. FACEBOOK.
Alin Simota, alături de o tânără. FACEBOOK.

Milionarul controversat Alin Simota, supranumit „baronul Văii Jiului”, a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol, pentru a executa un rest din pedeapsa de doi ani de închisoare primită într-un dosar de conflict de interese. Între timp, pe un cont de Facebook cu numele lui au apărut mai multe fotografii în care este înfăţişat în timp ce petrece pe plajele exotice.

Fotografiile milionarului Alin Simota, anchetat pentru infracţiuni de crimă organizată şi dat în urmărire internaţională din luna ianuarie, stârnesc controverse.

De câteva zile, Alin Simota, despre care apropiaţii săi susţin că s-ar afla în Dubai sau într-o altă ţară exotică, şi-ar fi publicat pe noua sa pagină de Facebook fotografii în care apare petrecând pe plajă, alături de o tânără sau lângă cămile.

Afaceristul a dispărut în luna ianuarie a acestui an, la câteva zile după ce a fost pus în libertate de Judecătoria Deva, pentru ispăşirea condamnării de doi ani de închisoare. Soluţia instanţei a fost contestată, iar Tribunalul Hunedoara a dispus, în ianuarie 2016, retrimiterea lui Simota în închisoare. „Baronul” Văii Jiului părăsise însă ţara.

Între timp, cele două dosare în care a fost anchetat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru infracţiuni mult mai grave au ajuns la final.

simota

Fost bişniţar, îmbogăţit din afaceri cu statul
Alin Simota a intrat în afaceri în anii 1990, făcând bişniţă cu mărfuri aduse din Occident. Era cunoscut ca fiind apropiat al liderului minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, dar şi al unor politicieni cu funcţii şi averi importante. Simota s-a îmbogăţit treptat, în urma unor contracte derulate cu statul român, în industria minieră şi energie, iar popularitatea sa a crescut la sfârşitul anilor 1990, când a devenit patron al clubului de fotbal Jiul Petroşani. Pentru a fi sigur că se impune în Valea Jiului, la mijlocul anilor 2000, Alin Simota s-a bazat pe apropiaţii săi din lumea interlopă. „Alin Simota l-a recrutat în folosul său pe Litera Constantin Cristian, deoarece dorea să profite de pe urma acestuia, mai precis de renumele pe care şi l-a făcut în lumea interlopă din judeţul Hunedoara, unde era cunoscut ca autorul primului jaf armat, pentru a rezolva în afara legii, cu ajutorul acestuia şi a persoanelor din anturajul său interlop, problemele, litigiile, divergenţele, pe care le avea cu diferite persoane şi pentru a-şi spori în acest mod averea şi a se face temut şi respectat în Valea Jiului”, se arată în rechizitoriu.

simota

Primele victime ale grupării au fost fotbaliştii nemulţumiţi de situaţia lor salarială la Jiul Petroşani, suporterii care acuzau blaturile făcute de finanţatorul Simota şi chiar reprezentanţi ai unor echipe adverse, care nu au cedat prsiunilor lui Simota. În 2004, un oficial al clubului Gaz Metan Mediaş a fost răpit de patru dintre interlopii lui Simota, supărat că echipa sa nu a câştigat meciul de promovare, şi l-au agresat într-o pădure în apropierea municipiului Petroşani. „Urmare a loviturilor primite bărbatul în cauză şi-a făcut necesităţile fiziologice pe el, de asemenea au urinat pe el pentru al „umili”, apoi l-au abandonat în pădurea respectivă”, arătau anchetatorii în rechizitoriul de la DIICOT.

image

Cu bâta în politică
Din 2008, Alin Simota a intrat în politică şi şi-a depus candidatura la funcţia de primar al municipiului Petroşani, din partea PNL. Nu a devenit primar, dar s-a mulţumit cu un mandat de consilier judeţean. „Anterior campaniei electorale inculpatul l-a ofertat pe Paul Gherasim pentru a veni în P.N.L. însă acesta l-a refuzat. Pentru a se răzbuna şi a-i da acestuia şi altor eventuali opozanţi o lecţie, Alin Simota a comandat inculpatului Litera Cristian să-i administreze o bătaie persoanei vătămate, promiţând o sumă de bani consistentă pentru fiecare participant la acţiune”. Pentru 20.000 de lei patru interlopi, mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu bâte, l-au agresat pe Paul Gherasim în scara blocului, provocându-i răni care au necesitat aproape trei luni de îngrijire medicală. Cel puţin 16 persoane au fost agresate de gruparea aflată la ordinele lui Simota, ele având nevoie de 60 - 100 zile îngrijiri medicale.

simota

Afaceri ilegale
În cel de-al doilea dosar al DIICOT, Simota a fost pus sub învinuire în august 2014. A fost acuzat că împreună cu interpuşii săi, aflaţi în conducerea firmelor sale., a prejudiciat statul cu peste patru milioane de lei. Afaceristul a fost arestat pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la spălare de bani, instigare la fals în declaraţii, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, înşelăciune, instigare la spălare de bani în formă continuată, trâgând după el alţi 18 dintre apropiaţii, angajaţii şi colaboratorii săi.

Anul trecut, Alin Simota a primit doi ani de închisoare pentru conflict de interese. Firma controlată de acesta câştigase un contract de modernizare a Spitalului Judeţean din Deva, iar Simota a votat ilegal pentru finanţarea cu circa 260.000 de lei a lucrărilor suplimentare la spital. „Fii atent! Business-ul e-n felul următor: am o lucrare pe fonduri europene de Spitalul Judeţean Deva, finanţator Consiliul Judeţean Hunedoara. Acţiunea trebuie închisă până în data de 6 ianuarie, se expiră contractul. Mai am de încasat 11 miliarde 860, plus TVA. Şi banii se vor aloca în prima şedinţă a Consiliului Judeţean din anul următor. Singurul lucru ce trebuie să mai fac, să aduc vreo patru miliarde şi ceva, nişte aparatură şi să mai dau 12.000 la un lift. Este un lift de handicapaţi. Dacă te bagi în combinaţia asta, la sfârşit îţi dau un bonus. Adică în ianuarie să se aloce banii ăştia şi la sfârşitul lui februarie să se plătească”, se arăta într-o convorbire dintre Simota şi afaceristul Onorică Palade, menţionată în dosar.


Vă recomandăm şi:

Secretele temutului interlop achitat de o condamnare de 10 ani: cum funcţiona reţeaua de teroare a lui Cristian Litera

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de înşelăciune în care Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, judecat împreună cu acesta într-un dosar al DIICOT şi martor în dosarul fostului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, primise, la judecarea dosarului pe fond o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Litera a fost achitat, însă mai este judecat într-un alt dosar, pentru infracţiuni grave.

Interlopii care au transformat Valea Jiului în „Valea Pumnului”: „gorilele” Palesică, Simota şi Litera, protejate chiar de oamenii legii

Recidivistul Sorin Palesică a fost arestat preventiv după ce a a năucit în bătaie o tânără salvamontistă şi mai mulţi clienţi ai unui local din Straja, sub privirile jandarmului cu care se aşezase la băut. Cazul interlopului care a terorizat Valea Jiului nu este singular. În ultimii ani, personaje dubioase care au lăsat impresia că se află sub protecţia autorităţilor au făcut legea pumnului în comunităţile din oraşele miniere.

Patru interlopi din gruparea „Litera - Simota“ primesc sentinţele. Au fost acuzaţi de bătăi crunte, la comandă, şi înscenarea unor accidente rutiere

Tribunalul Hunedoara a decis ca patru inculpaţi din dosarul de crimă organizată al grupării „Simota – Litera” să fie judecaţi separat. Dosarul în care sunt acuzaţi Claudiu Anghelina, Ioan Petru Moldovan, Daniel Dincă şi Florin Muntean priveşte infracţiuni grave de violenţă şi înşelăciune, iar pronunţarea sentinţei a fost stabilită pentru săptămâna viitoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite