FOTO Iarnă de poveste în Râuşor, micul paradis al schiorilor din Masivul Retezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zăpada s-a aşternut din abundenţă în Râuşor şi a transformat mica staţiune din Masivul Retezat, preferată de iubitorii de călătorii pe munte, într-un loc spectaculos.

Mai puţin întinsă decât domeniile schiabile Straja şi Parâng, zona de agrement Râuşor din Masivul Retezat le oferă turiştilor care se îndreaptă spre ea, în aceste zile, privelişti impresionante. Ultimele ninsori au adus o mulţime de iubitori de munte la Râuşor, iar covorul gros de zăpadă care acoperă muntele a dat micii staţiuni un farmec aparte.

Zona turistică Râuşor din Masivul Retezat a fost înfiinţată la mijlocul anilor 1970, în vremea în care în Retezat se derula unul din cele mai mari proiecte hidroenergetice din România comunistă, amenajarea hidroenergetică Râului Mare şi construcţia barajului de la Gura Apelor. În acei ani, a fost ridicat primul motel, în zona în care iniţial au fost amplasate cantoanele unde erau cazaţi muncitorii care construiau barajul.

Tot atunci, a fost înfiinţat şi Serviciul Salvamont Hunedoara, iar voluntarii care făceau parte din el au amenajat în Râuşor pârtia şi primul teleschi. În anii 1980, Râuşorul era una dintre destinaţiile favorite ale angajaţilor marilor uzine ale Hunedoarei, iar în fiecar sfârşit de săptămână, complexul turistic era aglomerat. După 1990, clădirile vechi din zona de agrement au fost lăsate să se degradeze, în schimb s-au înmulţit casele de vacanţă, cabanele şi pensiunile construite de privaţi, ajungând la aproape 80.

image

Locul din inima Retezatului

În Râuşor sunt amenajate două pârtii, cu grade diferite de dificultate, singurele din Masivul Retezat. Acestea au teleschi pe distanţe de 350 de metri şi o diferenţă de nivel de 92 de metri, respectiv de 450 de metri şi o diferenţă de nivel de 140 de metri. Din Râuşor pornesc mai multe trasee turistice spre vârfurile, lacurile şi cascadele Retezatului, însă în această perioadă majoritatea sunt închise
Râuşor se află la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, iar accesul spre staţiune este posibil de pe Drumul Naţional 68 Haţeg-Caransebeş, prin comuna Râu de Mori.

image

Ultimii zece kilometri ai drumului spre Râuşor încep de sub Cetatea Colţ, locul care l-a inspirat pe Jules Verne în celebra poveste a Castelului din Carpaţi. De la Castelul din Carpaţi până în Râuşor, şoseaua străbate un defileu şi urcă apoi abrupt prin pădure, ultima parte a traseului fiind şi cea mai dificilă.

image

Pe o rază de 60 de kilometri de la Râuşor se află Cetatea Colţ, ruinele cetăţii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Barajul Gura Apelor, Parcul Naţional Retezat, Biserica Medievală de la Densuş, Mănăstirea Prislop, Cetatea Mălăieşti şi Castelul Corvinilor.

image

Vă recomandăm şi:

Secretele marelui baraj din Retezat, ascunse 40 de ani. Oficialii americani avertizau în note confidenţiale asupra riscului unui dezastru de mediu

Marele baraj din Retezat a fost unul dintre cele mai importante proiecte energetice realizate în comunism. Statul român a cerut un împrumut de 50 de milioane de dolari Băncii Mondiale pentru a finanţa investiţia estimată la 250 de milioane de dolari, însă în notele secrete ale unor oficiali americani, proiectul era prezentat ca fiind unul extrem de dăunător pentru mediu.

Imagini emoţionante cu Bella, vulpea care le înmoaie inimile drumeţilor, lângă lacul glaciar. Le oferă toată afecţiunea în schimbul unei porţii de mâncare

Bella, o vulpe prietenoasă care şi-a găsit vizuina în vecinătatea Lacului Bucura, la peste 2.000 de metri altitudine, continuă să îi uimească pe turişti. Puţini dintre cei care o întâlnesc pe munte pot trece nepăsători pe lângă ea, Bella reuşind să le câştige oamenilor nu numai admiraţia, dar şi câte o porţie de mâncare.

FOTO Fenomen spectaculos în Retezat. Peisajele impresionante de la asfinţit văzute pe muntele acoperit de nori

Masivul Retezat oferă peisaje impresionante celor care se aventurează pe traseele sale. Un fotograf a fost martorul unui fenomen spectaculos: la apus, marea de nori  luminată de ultimele raze a acoperit crestele înalte ale muntelui, revărsându-se apoi asupra împrejurimilor, până la orizont.

Povestea marilor defrişări din Retezat: cum au profitat baronii Kendeffy de bogăţia pădurilor, de peste un secol

Primele mari exploatări forestiere din Retezat au început în anii 1880, susţin reprezentanţii Parcului Naţional Retezat, fiind conduse de familia nobiliară Kendeffy. Şi în prezent, urmaşii baronilor Kendeffy şi Ocksay deţin cea mai mare mare suprafaţă forestieră din rezervaţie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite