FOTO O nouă şosea de poveste în Munţii Orăştiei. A apărut asfaltul pe drumul spre Cetatea dacică Piatra Roşie

FOTO O nouă şosea de poveste în Munţii Orăştiei. A apărut asfaltul pe drumul spre Cetatea dacică Piatra Roşie

Drum modern până la cetatea dacică Piatra Roşie.

Ultimii trei kilometri ai drumului spre Cetatea dacică Piatra Roşie au intrat în şantier. În ultimele zile, a fost turnat asfalt pe aproape jumătate din traseul către situl UNESCO din Munţii Orăştiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO Cetatea Piatra Roşie

Turiştii care se îndreaptă spre cetatea dacică Piatra Roşie vor circula pe un drum asfaltat până la poalele cetăţii. Tronsonul de 2,7 kilometri ai drumului comunal spre aşezarea din Munţii Orăştiei a intrat în şantier, iar circa jumătate din el a fost acoperit cu asfalt, în ultimele zile. Constructorii vor reabilita şi podeţele traversate de drumul prin pădure.

Lucrările de modernizare a sectorului de drum reprezintă o investiţie a primăriei Boşorod, estimată iniţial la 2,6 milioane de lei, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Cetatea din Munţii Orăştiei

Piatra Roşie se află în Munţii Orăştiei, pe o culme de pe Valea Luncanilor, la circa 20 de kilometri de oraşul Călan. Potrivit unor istorici, cetatea misterioasă a fost construită în vremea regelui Burebista. Fortăreaţa a dominat Platoul Luncanilor timp de un secol şi jumătate, fiind distrusă apoi de legiunile romane, în drumul lor spre Sarmizegetusa Regia.

După ce a fost nimicită, ruinele ei au rămas peste veacuri, fără ca nimeni să le mai reclădească vreodată.Piatra Roşie avea două incinte fortificate, ridicate în perioade diferite şi întinse pe o suprafaţă de 1,2 hectare. În Piatra Roşie au fost descoperite mai multe scuturi de fier antice, bogat împodobite cu reprezentări ale unor animale mitologice. Unele dintre aceste piese au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor, iar statul român a făcut eforturi mari pentru a le recupera. De asemenea, arheologii au găsit un artefact preţios, considerat un bust din bronz al zeiţei Bendis.

 

 

Traseul spre aşezaea dacică aflată în patrimoniul UNESCO porneşte din Călan, prin satele Chitid, Boşorod şi Luncani.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Prăpădul naturii în cetăţile dacice. Cum sunt distruse accelerat cele mai faimoase vestigii antice ale poporului român

Secretul zeiţei Bendis, artefactul ciudat găsit în cetatea Piatra Roşie. Ce rol avea obiectul preţios al strămoşilor noştri

VIDEO Panorama fabuloasă din cetatea dacică Piatra Roşie. O stâncă solitară de la marginea prăpastiei oferă senzaţii tari

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: