FOTO Cinematograful Zarand, reabilitat complet. Clădirea istorică din Brad a fost salvată de la distrugere

FOTO Cinematograful Zarand, reabilitat complet. Clădirea istorică din Brad a fost salvată de la distrugere

FOTO: Primăria Brad.

Municipiul Brad are un cinematograf nou. Reparaţiile capitale la imobilul care face parte din ansamblul de clădiri istorice din centrul localităţii au ajuns la final.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începute în 2018, reparaţiile capitale la cinematograful din Brad au ajuns la final şi au schimbat complet înfăţişarea unei clădiri istorice care de la începutul anilor ´90 fusese lăsată să se degradeze.

Reabilitarea cinematografului Zarand a costat aproape şapte milioane de lei, fondurile fiind acceste de primărie prin Compania Naţională de Investiţii.

Stadiul lucrărilor a ajuns la 95 la sută, urmând ca în următoarea perioadă acestea să fie recepţionate, a precizat primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

Cinematograful Zarand face parte din ansamblul istoric din centrul municipiului, împreună cu mai multe clădiri interbelice, pe care administraţia locală le-a preluat pentru a le reabilita şi reda comunităţii, susţine primarul.

În urmă cu doi ani, când cinematograful a intrat în şantier, starea în care se afla nu mai permitea folosirea sa: infiltraţiile de apă au afectat structura de rezistenţă a zidurilor şi fundaţiilor, scena, balconul şi plafoanele de lemn erau şubrezite, iar construcţia necesita lucrări ample de consolidare.

După redeschidere, noul cinematograf 3D va putea găzdui evenimente într-o sală de circa 500 de locuri, dotată cu instalaţii moderne.


Foto: Elena Ciobanu / Facebook.

Clădirea cinematografului din Brad are o istorie aparte. A fost ridicată la începutul anilor ´30, cu sprijinul Societăţii miniere Mica şi a funcţionat de-a lungul timpului ca sală de spectacolele, restaurant şi cinematograf. Din 1996, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor din România (RADEF), în administrarea căreia s-a aflat cinematograful, a oprit activitatea de proiecţie a filmelor, iar în lipsa fondurilor pentru întreţinere şi conservare clădirea s-a degradat permanent.

Din 2006, vechiul cinematograf a fost preluat de primărie, care însă nu a putut susţine în anii următori, din fonduri proprii, restaurarea acesteia. Din 2015, municipalitatea a depus un proiect la Compania Naţională de Investiţii pentru reabilitarea Cinematografului „Zarand” Brad, care a primit finanţare, iar în iunie, 2018 a fost emis ordinul de începere al lucrărilor de reparaţie capitală la Cinematograful „Zarand” Brad.


Clădirea cinematografului, înainte de a fi renovată.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Secretele lagărului de prizonieri sovietici din Munţii Metaliferi. Unde au fost gropile comune ale ostaşilor morţi pe şantierul căii ferate Deva - Brad

VIDEO Cele mai spectaculoase căi ferate dispărute. Povestea mega-proiectului la care s-a muncit cinci decenii şi a primei căi ferate cu cremalieră

Tunelul impresionant din vremea austro-ungarilor va fi transformat într-un mod inedit, la zece ani de la abandonarea sa

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările