FOTO Cetatea medievală Colţ. Ce legendă de dragoste ascunde aşezarea ridicată la poalele Retezatului

FOTO Cetatea medievală Colţ. Ce legendă de dragoste ascunde aşezarea ridicată la poalele Retezatului

Donjonul Cetăţii Colţ. FOTO: Lucian Ignat.

Veche de peste şase secole, Cetatea Colţ de la poalele Retezatului rămâne un loc legendar şi o atracţie turistică mai puţin accesibilă, dar impresionantă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cetatea Colţ oferă oaspeţilor săi ocazia de a vedea un monument medieval în întreaga lui splendoare, o fortreaţă ruinată de peste două secole, pe care nicio autoritate nu a mai reabilitat-o.

GALERIE FOTO

Accesul dificil până la locul din munţi au contribuit la păstrarea unei părţi a aşexării, vreme de peste şase secole, însă timpul şi-a pus amprenta necruţătoare pe ea. Imaginile realizate de Lucian Ignat, un tânăr din Hunedoara, înfăţişează locul legendar la început de noiembrie şi priveliştile sale spectaculoase.

Cetatea de la poalele Retezatului datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea, fiind ridicată în scopuri de apărare de nobilii Cândea.


Foto: Lucian Ignat.

Este un loc plin de legende, deseori amintit de cronicarii din secolele trecute. Una dintre acestea, inspirată din fapte reale şi cunoscută de oamenii locului, este cea a domniţei Ileana Cândea, care a stăpânit cetatea în secolul al XVI-lea. În timpul unui asediu al tătarilor, iubitul ei ar fi fost luat prizonier. Tânărul i-ar fi apărut în somn fecioarei şi i-a spus că va fi eliberat, când ea va aduna atâta aur cât să ajungă până la el.


Foto: Lucian Ignat.

„Odată, într-o noapte înstelată, luminată de razele aurii ale lunii, şezând în foişorul cetăţii atârnat pe marginea stâncii, Ileana toarse mult, până ce trecu de miezul nopţii. Şi ce să vadă? Tortul, ce l-a tors după miez de noapte, era din fire de aur şi dacă torcea oricând după miezul nopţii, se alegea tot cu fire de aur. Aşa torcea ea noapte de noapte, când odată, înspre cântători, cine-i prinse fusul, ce sfârâia în josul foişorului? Era iubitul Ilenei, care în momentul în care firele de aur au fost atât de lungi, cât să ajungă la locul în care era el prins, i-au pocnit lanţurile de pe trup şi el a putut să alerge acasă, în braţele ei iubitoare“, relata istoricul Octavian Floca, în Ghidul judeţului Hunedoara, publicat în anul 1969.


Foto: Lucian Ignat.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia rară a unui explorator englez despre primul popas în Ardeal: „Românii sunt extrem de arătoşi, dar frumuseţea femeilor e tulburată de muncile grele”

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.  1

Imagini din aceeasi galerie
 • Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.  1
 • Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.  2
 • Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.  3
 • Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.  4
 • Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.  5
 • Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.  6
 • Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.  7
 • Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.  8
 • Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.  9
 • Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.
 • Cetatea Colț. FOTO: Lucian Ignat.  10
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: