FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854

FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854

Una dintre imaginile rare ale Castelului Corvinilor, de la începutul secolului al nouăsprezecelea.

O gravură veche de aproape 200 de ani care înfăţişează Castelul Corvinilor a rămas una dintre puţinele mărturii asupra imaginii celui mai important monument din Hunedoara, la începutul secolului al nouăsprezecelea. Tabloul a fost reprodus în ilustraţii care sunt scoase la vânzare pe Internet.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Tabloul Castelului Corvinilor datează din anii 1930 – 1940 şi înfăţişează un castel animat de oamenii care trăiau în el sau în locuinţele de la poalele lui, ridicate pe malul râului Zlaşti.

Cele mai multe dintre aceste construcţii nu mai există în prezent, iar dintr-o veche moară de apă care funcţiona în zona podului castelului au mai rămas doar zidurile.

Din moară a rămas zidul
După incendiul din 13 aprilie 1854, când Castelul Corvinilor a fost lovit de un trăznet şi cea mai mare parte a monumentului a fost mistuită de foc, castelul a intrat într-un amplu proiect de restaurare şi de înfrumuseţare.

De asemenea, împrejurimile monumentului au suferit transformări importante: în vecinătatea monumentului vechi de 600 de ani s-a dezvoltat combinatul siderurgic din Hunedoara. Au apărut funiculare, linii ferate, uzine şi furnale, dar toate aceste construcţii din zona castelului s-au prăbuşit în anii de declin ai combinatului.

În prezent, cetatea este mai impunătoare, însă nu mai este locuită, aşa cum se întâmpla în secolele trecute.

Vezi şi:

FOTOGALERIE Castelul Hunedoarei după “marele incendiu de la 1854” face istorie pe Internet

Zi istorică pentru Hunedoara: 570 de ani de la naşterea regelui Matia Corvin

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor e promovat „prin teroare”: legendele întunecate atrag turişti din toată lumea

FOTO Cum a fost construit Castelul Corvinilor, una dintre cele mai impunătoare cetăţi medievale din Europa

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările