FOTO Castelul Corvinilor, acum un secol. Cum arăta „bijuteria Transilvaniei” după marea restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. Colecţia digitală a Muzeului de Etnografie - Budapesta.
Castelul Corvinilor. Colecţia digitală a Muzeului de Etnografie - Budapesta.

Fotografii rare, realizate în urmă cu un secol la Castelul Corvinilor, la câţiva ani după marea restaurare a monumentului, au fost publicate de Muzeul de etnografie din Budapesta.

O serie de fotografii istorice, care înfăţişează Castelul Corvinilor în 1919, a fost păstrată în colecţia digitală a Muzeului de Etnografie din Budapesta.

GALERIE FOTO CU CASTELUL CORVINILOR ÎN 1919

Imaginile rare au fost realizate de pictorul şi fotograful maghiar György Haranghy (1868 – 1945), din Debrecen, considerat un pionier al fotografiei de amatori.

O altă serie de imagini rare care înfăţişează Castelul Corvinilor la începutul secolului XX a fost realizată de omul de ştiinţă Cholnoky Jeno (1870 - 1950) şi digitalizată recent, fotografiile fiind publicate pe site-ul dedicat acestuia, cholnoky.ro.

În urmă cu un secol, Castelul Corvinilor se înfăţişa oaspeţilor săi în toată splendoarea sa, după mai multe decenii de transformări radicale.

După incendiul din 1854, care a distrus o mare parte a castelului medieval, monumentul a intrat în mai multe etape de restaurare. Prima dintre acestea, pornită cu entuziasm la începutul anilor 1870, viza transformarea sa într-o reşedinţă de vară a familiei regale şi un palat de vânătoare pentru arhiducele Rudolf al Austriei. Era potrivit datorită istoriei sale şi a întinselor păduri, pline de animale sălbatice, care îl înconjurau. Ideea susţinută de savantul Lajos Aranyi i-a cucerit pe conducătorii Imperiului Austro-Ungar, iar resurse impresionante au fost mobilizate pentru refacerea castelului. Arhitecţi faimoşi din Viena au fost implicaţi în proiect, însă în 1876, lucrările nu erau finalizate, iar o parte din cele efectuate până atunci şi-au greşit scopul. Continuarea lor a fost încredinţată arhitectului Khuen Antal, nobil de origine, şi cu apetit extraordinar pentru ceea ce însemna la vremea aceea ideeea de restaurare a monumentelor istorice, informau muzeografii de la Castelul Corvinilor.

castelul corvinilor muzeul de etnografie budapesta

Decenii de restaurare

Deşi restaurarea Castelului Corvinilor a fost oprită la sfârşitul anilor 1870, înainte ca acesta să fie finalizat, Castelul a devenit unul dintre cele mai renumite monumente ale Imperiului Austro-Ungar, iar maghiarii i-au atribuit o semnificaţie naţională profundă, legată de cultul Huniazilor. A fost de asemenea, considerat un model de castel medieval. Între anii 1896 şi 1908, Castelului Corvinilor a fost sursă de inspiraţie pentru arhitectura Castelului Vajdahunyad, din Parcul Oraşului, în Budapesta. Maghiarii au clădit ansamblul cu ocazia Expoziţiei milenare, deidicată sărbătoririi a 1.000 de ani de la stabilirea strămoşilor lor în Bazinul Panonic. Iniţial, construcţia în stil gotic a fost proiectată din lemn şi carton şi trebuia demontată ulterior, dar datorită popularităţii sale a fost reconstruită din piatră şi păstrată, în prezent fiind un obiectiv turistic important al capitalei Ungariei. Castelul din Hunedoara a fost declarat monument protejat în 1880 de Parlamentul austro-ungar.

castelul corvinilor muzeul de etnografie budapesta

În anul 1907, castelul a intrat într-o nouă etapă de reabilitare, realizată într-un mod care a atras aprecierea istoricilor. Atunci, arhitect şef al castelului de la Hunedoara a fost numit Istvan Möler, care a continuat restaurarea monumentului pe principii ştiinţifice, practicând săpături arheologice şi studii de parament, intenţiile sale fiind acelea de a elimina denaturările predecesorilor săi. Printre realizările acestuia se numără şi restaurarea Galeriei Gotice de pe faţada Palatului de Vest, el inspirându-se în acest sens din schiţele şi desenele realizate de către L. Arányi precum şi restaurarea faţadei Palatului Matei (în Palatul Nordic), informează Muzeul Castelului Corvinilor.

image

Vă recomandăm şi:

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

Cele mai ascunse secrete ale Castelului Corvinilor: domniţa decapitată, beciul celor uitaţi, omul găsit mort în fântână



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite