FOTO Cartierul exclusivist al romilor din Hunedoara înfloreşte: palate cu 3 etaje şi curţi „împărăteşti“ cu bolizi de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona în care locuiesc romii înstăriţi din Hunedoara s-a transformat, în ultimele luni, într-un şantier uriaş. Rămase în diverse faze de construcţie, după plecarea în Vest a multor proprietari, construcţiile încep acum să prindă contur o dată cu revenirea acestora în ţară din cauza pandemiei.

Familiile bogate de romi au transformat locurile de la marginea municipiului Hunedoara într-un cartier exclusivist, ocupat de peste 50 de „palate ţigăneşti”, clădiri cu două şi trei etaje, cu faţade zugrăvite în culori ţipătoare şi cu acoperişuri de tablă împodobite cu ornamente strălucitoare şi, uneori, cu numele proprietarilor.

GALERIE FOTO

În ultimii ani, multe dintre „palatele” din vechea luncă a Hăşdatului, în diverse faze de construcţie, au rămas pustii, în timp ce proprietarii locuiau în cea mai mare parte a timpului în Occident. Pandemia de Covid-19 i-a adus acasă pe oamenii din cartier, iar în scurt timp clădirile lor, unele rămase de mai mulţi ani nefinalizate au intrat în şantier.

„Se lucrează la cel puţin 10 vile de pe Strada Serei, iar altele urmează să fie construite în zonă. În unele locuri se toarnă fundaţii, în altele faţadele caselor sunt izolate termic, sunt montate termopane şi sunt construite garduri. Sunt lucrări scumpe, care puteau fi făcute şi în anii trecuţi, însă oamenii au stat mai mult în afara ţării şi nu au mai avut timp să se ocupe de ele. Acum mulţi dintre ei s-au întors”, povesteşte unul dintre localnicii de pe Strada Serei.

Unele familii de romi deţin mai multe astfel de vile, câte una pentru fiecare copil care plănuieşte să-şi întemeieze ori şi-a întemeiat o familie. În cartier, au rămas însă şi numeroase case mai sărăcăcioase, în care se înghesuie sărmanii locului. Soarta lor se va schimba, spune un alt hunedorean.

image

„Cartierul se va extinde cu timpul, iar în locul bordeielor vor fi ridicate palate mari, frumoase. Unele familii de români, care au vrut să se mute, şi-au vândut casele romilor. Aceştia le-au cumpărat cu banii jos. Altcineva nici nu a mai luat terenuri în această zonă. Şi unele dintre acestea vor fi transformate în palate”, spune un alt localnic.

image

Opulenţa din curţile romilor

Romii nu şi-au lăsat mai prejos nici curţile vilelor, pe care le-au împodobit cu fântâni arteziene şi cu statuete de mari dimensiuni şi le-au încojurat cu garduri de marmură şi fier forjat, cu porţi metalice uriaşe, cu ornamente aurii. Aici sunt ţinute la păstrare maşini de lux, cu numere străine, şi tot aici au loc nunţile şi botezurile care strâng la un loc întreaga comunitate de romi din cartier.

image

Între avuţii cartierului de palate s-a numărat „Puiu Englezu”, un rom devenit faimos în urmă cu câţiva ani pentru accesoriile sale din aur. Printre ele se număra o cravată imensă cu care s-a împodobit la mai multe nunţi. Curtea celor două palate cu turnuleţe ale familiei sale, Vila lui Codruţ şi Vila lui Rambo, este aglomerată de maşini de lux. Opulenţa le-a adus şi necazuri romilor. Zilele trecute, unul dintre ei şi-a avariat Ferrari-ul pe o stradă din vecinătatea cartierului. Reparaţiile bolidului stricat la scurt timp după ce a fost adus din Occident vor costa o mică avere. Alţi localnici au plătit, însă, mult mai scump imprudenţele la volanul maşinilor de lux. În februarie, un adolescent de 13 ani, din cartier, care luase pe ascuns cheile maşinii tatălui său şi a plecat cu autoturismul Mercedes ML la plimbare, a murit în apropierea palatelor după ce a izbit violent un copac.

image

Povestea cartierului de palate

„Cartierul palatelor”  a fost înfiinţat în ultimele trei decenii la intrarea în Hunedoara dinspre Călan, pe Drumul Judeţean 687, între cartierele Hăşdat şi Chizid, într-o zonă unde în trecut au funcţionat serele municipiului şi o unitate militară. În apropiere se afla şi vechea haldă de gunoi a Hunedoarei, învecinată câtorva bordeie ale familiilor sărace. În anii ´90, unii dintre localnici au prosperat treptat, de pe urma afacerilor cu fier vechi, la mare modă în acea vreme, în care combinatul siderurgic din Hunedoara intrase într-un declin ireversibil. Alţi romi şi-au sporit averea de pe urma bişniţei cu bunuri aduse din Occident, iar alţii susţineau că sursa îmbogăţirii lor a fost aurul ţinut ascuns pe timpul regimului comunist. Vilele opulente şi stridente, multe construite fără autorizaţii, au fost una dintre investiţiile preferate ale localnicilor, iar treptat întreaga înfăţişare a zonei mărginaşe a Hunedoarei s-a schimbat. Mai puţin străzile din cartier, rămase în mare parte nemodernizate.


Mai puteţi citi şi:

VIDEO Oaspeţii surpriză ai carierei din Hunedoara, devenită groapă de gunoi. „Minunea” de pe Dealul Chizid

Topul celor mai bizare palate ale romilor din România: clădirile în care s-au investit milioane de euro

Povestea bulibaşei cu cravată de aur şi a palatelor sale luxoase. Cum au ajuns cei mai bogaţi romi să-şi blesteme soarta

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite