VIDEO Autostrada Lugoj - Deva. CNAIR reclamă probleme grave pe Lotul 3: „Se poate prăbuşi oricând. Tronsonul nu va mai fi deschis în septembrie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona Holdea.FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Zona Holdea.FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Probleme grave de stabilitate pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, reclamate de CNAIR, fac imposibilă deschiderea acestuia în luna septembrie.

UPDATE: Crăpăturile s-au format pe o porţiune a autostrăzii care nu va fi deschisă traficului rutier pentru cel puţin trei ani, indiferent de data la care va fi inaugurat Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, au constatat reporterii adevarul.ro, un detaliu omis de CNAIR.

Ştirea iniţială:

O fisură apărută pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, în zona Holdea, potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), va face imposibilă deschiderea tronsonului rutier în această lună.

GALERIE FOTO

Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a precizat că fisura a apărut în apropiere de nodul rutier de la Holdea, fiind afectată banda 1 şi banda de urgenţă, pe o porţiune de aproximativ 15 metri. Fisura, la kilometrul 57+100, în apropiere de zona în care în 2017 terasamentul s-a prăbuşit, porneşte de pe autostradă până la drumul tehnologic din vecinătatea carosabilului şi afectează banda 1 şi banda de urgenţă.

„E o crăpătură care porneşte din asfalt, pe terasament şi se duce până jos, în drumul tehnologic. Se poate întâmpla ce s-a întâmplat în 2017, cu prăbuşirea unei bucăţi de terasament. Adică se poate separa, practic, o bucată de autostradă, cu terasament cu tot. Acum nu a căzut atât de repede ca atunci, pentru că are bitum pe ea şi mai are nişte betoane, nişte şanţuri de beton, care încă o ţin. Când vor fi trepidaţii sau va începe să plouă, sau chiar din propria greutate, poate cădea”, a declarat Alin Şerbănescu, pentru adevarul.ro.



O nouă expertiză tehnică va stabili ce lucrări de reparaţii trebuie realizate, susţine reprezentantul CNAIR, adăugând că în acest an sunt şanse mici ca lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva să mai fie deschis. Ministrul Răzvan Cuc a declarat, zilele trecute, că autostrada va fi deschisă circulaţiei până la sfârşitul lunii septembrie, însă a fost, astfel, contrazis de Alin Şerbănescu.

image



Autostrada - muzeu
Cei 21 de kilometri ai şoselei de mare viteză construită între localităţile Ilia şi Holdea (judeţul Hunedoara) sunt ţinunţi închişi şi fac obiectul unui scandal prelungit antreprenorii spanioli şi statul român. Pe de-o parte, minstrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrstructurii Rutiere, Sorin Scarlat, au refuzat recepţia autostrăzii, solicitată în 12 august, acuzând caltatea slabă a lucrărilor, în schimb constructorii spanioli, susţinuţi de membrii ai organizaţiilor neguvernamentale care au monitorizat proiectul în ultimii cinci ani, au declarat că „autostrada este perfect circulabilă”.

image

În 28 august, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au anunţat rezilierea contractului Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, acuzând constructorii că au efectuat lucrări de o calitate îndoielnică, iar la final au fost constatate 60 de neconformităţi.



Problemele reclamate vizau grosimea asfaltului în mai multe locuri de unde au fost luate probe, dar şi lucrări încă neefectuate pe marginea autostrăzii. În schimb, constructorii spanioli ai celor 21 de kilometri de autostradă, între localităţile Ilia şi Holdea susţin că au finalizat lucrările şi aşteaptă încă recepţia pentru ca Lotul 3 să fie dat în folosinţă. „Ministrul Cuc a reziliat însă contractul într-un mod absolut abuziv! Proiectul construirii lotului 3, în lungime de 21,141 km, al Autostrăzii Lugoj –Deva, după o colaborare extrem de dificilă a constructorului cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost finalizat şi aştepta să se facă recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune. După două săptămâni de aşteptare şi cu construcţia finalizată, răspunsul dat de autorităţile române şi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a fost, in mod surprinzător, rezilierea contractului”, se arată într-un comunicat al constructorului lotului 3 al autostrăzii Deva –Lugoj format din Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. – Comsa S.A.- Aldesa Construcciones S.A. – S.C. Arcadis Eurometudes S.A.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, în blocaj înaintea inaugurării aşteptate de 5 ani. Lotul 3 nu poate fi deschis, iar pentru Lotul 4 se caută o soluţie de compromis

Autostrada Lugoj - Deva: probleme grave semnalate pe unul dintre tronsoane la recepţia lucrărilor la cei 43 de kilometri. Doar un lot ar putea fi inaugurat

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. Drumarii pregătesc recepţia celor 21 de kilometri construiţi cu întârzieri record

VIDEO Premieră pe Autostrada Lugoj - Deva, la cinci ani de la startul lucrărilor. Ce se întâmplă pe Dealul Liliecilor şi cât a mai rămas de construit din autostradă 

Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 4 înainte de recepţie: „Este exclus ca autostrada să nu fie deschisă până de Sfânta Maria”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite