FOTO Cum arăta Hunedoara într-o reclamă la avioanele Tarom din 1962

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare parte din zona industrială înfăţişată în ilustrata publicitară din 1962 nu mai există.
Cea mai mare parte din zona industrială înfăţişată în ilustrata publicitară din 1962 nu mai există.

Una dintre primele ilustraţii publicitare în care a apărut municipiul Hunedoara, în vremea comunismului, a fost o reclamă la unul dintre avioanele companiei Tarom, IL – 18, şi datează din anul 1962.

În urmă cu peste jumătate de secol, la doar câţiva ani de la înfiinţarea companiei Tarom, municipiul Hunedoara era ales ca decor pentru ilustrarea unei reclame la calătoriile cu avionul IL-18. Avionul era prezentat zburând deasupra oţelăriilor din Hunedoara şi a Castelului Corvinilor, probabil în direcţia aeroporturilor din judeţele vecine. Hunedoara nu are aeroport, ci doar un aerodrom, în Săuleşti (Deva).

În prezent, din decorul Hunedoarei anului 1962 componentele siderurgice au dispărut aproape în totalitate. Cea mai mare parte a zonei industriale infăţişată în ilustrata publicitară, devenită între timp obiect de colecţie, este acoperită de ruine.

La doar câţiva ani de la reclama Tarom, imaginea Hunedoarei oferea din nou motive de mândrie localnicilor.

O variantă a bancnotei de 25 de lei care a circulat în vremea în care România era republică socialistă avea imprimat pe verso peisajul uzinelor siderurgice, văzute de la castel. Pe cealaltă faţă a bancnotei era reprezentat chipul lui Tudor Vladimirescu. La aproape 50 de ani de la emiterea bancnotei de 25 de lei, o astfel de piesă a ajuns să aibă doar valoare simbolică, iar povestea zonei industriale înfăţişată pe verso este similară celei prezentate în ilustrata societăţii Tarom.

hunedoara

Vă recomandăm şi:

FOTO Cele mai frumoase ilustrate retro cu oraşele şi staţiunile Hunedoarei. Imagini rare de vacanţă, în anii 1960

Judeţul Hunedoara a excelat dintotdeauna la capitolul atracţii turistice. Ca mărturii ale modului în care erau prezentate acestea, în anii 1960 şi 1970, stau o serie de ilustrate ce prezintă cele mai frumoase locuri din zona Hunedoarei.

Cum arăta industria din Hunedoara în 1966, când imaginea uzinelor a fost imprimată pe bancnota de 25 de lei

Aproape cinci decenii au trecut de la data în care imaginea combinatului din Hunedoara era aleasă pentru a reprezenta verso-ul bancnotei de 25 de lei. De atunci, aproape toate construcţiile înfăţişate pe bancnotă, ca una dintre realizările cu care se puteau mândri românii, au dispărut.

Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj şi atacuri ale partizanilor

Printre cei peste 10.000 de oameni care lucrau în anii 1950 în combinatul din Hunedoara şi în fabricile din împrejurimile acestuia s-au infiltrat şi informatori ai unor servicii străine, potrivit unor documente păstrate până în prezent.

FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara

O serie de imagini rare, vechi de peste o jumătate de secol, a fost păstrată în arhivele combinatului din Hunedoara şi recuperate ulterior dintre construcţiile părăsite ale acestuia de mai mulţi tineri pasionaţi de istorie, din localitate. Fotografiile dezvăluie frânturi din poate cea mai importată perioadă a complexului industrial: anii 1950, în care au fost construite marile furnale şi a fost pusă în funcţiune o oţelărie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite