FOTO Cum arată „casa bântuită” care va adăposti Muzeul Fierului din Hunedoara

FOTO Cum arată „casa bântuită” care va adăposti Muzeul Fierului din Hunedoara

Clădirea este în prezent dezafectată. D.G.

Muzeul fierului din Hunedoara, închis în anul 2004 în urma prăbuşirii combinatului siderurgic, ar putea funcţiona în fosta clădire a arhivelor combinatului, una dintre puţinele construcţii de pe vechea platformă industrială care nu au fost demolate.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Clădirea care, potrivit administraţiei locale, ar putea adăposti Muzeul Fierului se află în prezent în paragină.

Este părăsită de mai mulţi ani, după ce actuala conducere a combinatului Arcelor Mittal nu i-a găsit nicio întrebuinţare. Lăsată fără pază în anii trecuţi, a fost devastată de hoţii de fier vechi.

Au fost furate cablurile electrice, mobilierul, ferestrele, balustradele scărilor şi chiar bucăţi din pardoseala de lemn a construcţiei. Nimănui nu i-a păsat că aceasta se află pe lista monumentelor istorice din Hunedoara. 

Monument istoric

La începutul secolului trecut, „casa bântuită”, aşa cum este numită de hunedoreni, a fost şcoală de ucenici pentru tinerii care urmau să se angajeze în uzinele Hunedoarei. Apoi a funcţionat ca sediu al arhivelor combinatului, însă anii declinului acestuia au adus-o în starea de ruină. 

O asociaţie din Hunedoara a avut iniţiativa transformării monumentului istoric în viitor sediu al Muzeului Fierului. „Dacă proiectul va fi concretizat, noi vom dona circa 20.000 de fotografii vechi din istoria combinatului. De asemenea, vor fi aduse o parte din piesele careau fost expuse în vechiul muzeu al fierului din Hunedoara, Aşteptăm doar ca primăria să găsească soluţia legală pentru a prelua construcţia de la combinat, şi pentru a o refuncţionaliza ca muzeu”, spune Dan Bera, unul dintre membrii asociaţiei neguvernamentale.

Potrivit acestuia, reprezentanţii combinatului au răspuns pozitiv propunerii hunedorenilor, fiind de acord cu punerea la dispoziţie a stabilimentului. Chiar dacă se află într-o fostă zonă industrială, monumentul istoric construit în urmă cu un secol este plasat în apropierea Castelului Corvinilor.

Problemele legate de proiectul reînfiinţării Muzeului Fierului ţin de costurile de întreţinere şi de restaurare a construcţiei, distrusă aproape în întregime de hoţii de fier vechi.

Vă recomandăm şi:

FOTO Recunoaşteţi oraşele? Cum s-au schimbat în 40 de ani Deva şi Hunedoara

„Regele” fierului vechi din Hunedoara: Povestea lui Ovidiu Luca, fierarul care a ajuns milionar din cenuşa combinatului

De la ferestre, se pot vedea ruinele combinatului. D.G.

Imagini din aceeasi galerie
 • De la ferestre, se pot vedea ruinele combinatului. D.G.
 • Fără pază, cele câteva zeci de încăperi care adăposteau mobilier şi tone de documente au fost devastate. D.G.
 • Clădirea arhivelor combinatului a ajuns o ruină. D.G.
 • Clădirea istorică a personalului şi a arhivelor combinatului din Hunedoara poate deveni decorul potrivit pentru orice scenariu al unui film de groază. D.G.
 • Podul a fost şi el devastat, apoi părăsit şi lăsat în stăpânirea liliecilor.  D.G.
 • Balustradele scărilor au fost furate. D.G.
 • În unele camere,  dosarele şi documentele zac împrăştiate pe podea. D.G.
 • Birourile au fost devastate de hoţi. D.G
 • Fosta şcoală de ucenici a Hunedoarei din vremea celui de-al doilea război mondial, devenită mai apoi clădirea personalului din combinatul hunedorean şi a arhivelor întreprinderii a ajuns, în ciuda impozanţei ei, o ruină respingătoare. D.G.
 • Priveliştea ruinei este stranie. D.G.
 • Părăsit în urmă cu câţiva ani, când o parte dintre arhivele întreprinderii au fost mutate, stabilimentul a ajuns în paragină. D.G.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările