FOTO Cum au ajuns dracii goi într-o biserică veche din Hunedoara. Cele mai ciudate picturi bisericeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele dintre cele mai stranii picturi bisericeşti pot fi admirate într-o biserică veche de lemn, de pe Valea Mureşului. Pe pereţii bisericii din Almaş Sălişte sunt înfăţişate, într-un mod original, scene ale „Judecăţii de Apoi”. Şi alte lăcaşuri de cult, vechi, din satele hunedorene oferă celor care le trec pragul imagini ieşite din comun.

Diavolii sunt înfăţişaţi într-un mod original în biserica de lemn din Almaş Sălişte, un sat hunedorean de pe Valea Mureşului. Sunt întruchipaţi de personaje complet goale, cu gheare şi coarne şi chipuri de ţap, cu furci şi biciuri folosite la schingiuriea oamenilor. La rândul lor, victimele lor sunt bărbaţi şi femei, fără haine, care apar în picturile murale umiliţi şi maltrataţi de fiinţele supranaturale.

Astfel sunt înfăţişate scenele din tabloul „Judecăţii de Apoi”, pictat pe pereţii bisericii din Almaş Sălişte. În picturile vechi de mai bine de două secole, al căror autor nu este cunoscut, sunt prezenţi „cârciumarul care îndoaie vinul cu apă, iar apoi îl vinde scump” şi „morarul care ia prea multă vamă”, fiecare cu un ştreang în jurul gâtului, păziţi de un diavol.

Într-o altă scenă este prezentată „muierea care nu face prunci”, atacată de doi şerpi care o muşcă de sâni. Un alt personaj, „omul care păcătuieşte pentru că doarme duminica dimineaţa”, e pedepsit să doarmă într-un coşciug. Cu litere chirilice, sunt explicate credincioşilor scenele „Judecăţii de Apoi”, dar şi numele unora dintre diavoli: Pufi şi Kufi.

În biserica din Lăpugiu de Jos, o scenă înfăţişează un diavol, negru şi fioros, călărind un bărbat gol. În aceeaşi biserică veche de lemn a fost pictată şi „Moartea”, sub forma unui schelet dotat cu sabie şi coasă, iar într-o altă scenă este înfăţişat un înger în timp ce ucide un diavol.

Diavolii cu chipuri stranii apar şi în picturile murale ale bisericii din Birtin, iar cei care vor să vadă cum era înfăţişat iadul în urmă cu mai bine de două secole, pe naosul bisericii sunt invitaţi să viziteze monumentul religios din satul Micăneşti, vecin cu Almaş Sălişte.


Vă recomandăm şi:

Poftiţi pe „scaunul de judecată”: urmele justiţiei arhaice au fost păstrate într-un sat din Hunedoara        În curtea bisericii din Almaşu Mic de Munte există un loc unde, în trecut, sătenii îşi organizau propria jusiţie, după regulile comunităţii şi mai puţin după legile statului.

Monumente în pericol: cine salvează cele mai vechi biserici din lemn hunedorene           Mai multe biserici de lemn, vechi, din judeţul Hunedoara au ajuns printre cele mai periclitate situri din statele europene, conform Europa Nostra, o organizaţie internaţională pentru patrimoniu.

FOTO Propunere inedită: lasă oraşul şi vino să trăieşti în satele moţilor, din ţinutul vechilor mine de aur          Zeci de case din satele hunedorene ale Ţării Moţilor au fost părăsite odată cu terenurile lor, după ce minele de aur s-au închis. O primărie a lansat o campanie inedită, menită să îi convingă pe oameni să se întoarcă în zona depopulată de munte.

O poveste din Ţinutul Pădurenilor. Satul în care lăzile de zestre ascund comori         Departe de agitaţia oraşelor, sătenii din Arănieş, unul dintre cele mai mici sate ale Hunedoarei, au păstrat tradiţii vechi de secole. Deşi nu se mai adună în număr mare la sărbători şi nu mai poartă, decât cu ocazii rare, costumele pădureneşti, lăzile lor de zestre au rămas ticsite de obiecte de artă populară, comorile lor cele mai de preţ.

Satul crucilor de piatră care spun poveştile eroilor din războaiele trecute        Sătenii din Cerişor au păstrat un obicei vechi de secole. Aproape fiecare gospodărie a satului de munte din Ţinutul Pădurenilor dezvăluie, prin crucea de piatră din faţa ei, povestea unui erou care a luptat pe fronturile războaielor din trecut, pentru a-şi apăra patria.

Supravieţuitoarele blocului fantomă construit în munţi          Două femei locuiesc într-o fostă zonă industrială de lângă Hunedoara, în apropierea carierei de dolomită din cătunul Crăciuneasa. Bătrânele au rămas unicele locatare ale unui bloc ridicat de comunişti în mijlocul sălbăticiei.

FOTO VIDEO Povestea satului înmărmurit. Alun, ţinutul de poveste cu 80 de case pustii        În cel mai pustiu sat al judeţului Hunedoara locuiesc mai puţin de cinci oameni. Două călugăriţe au grijă de biserica de marmură, un ajutor de cioban s-a stabilit de curând într-una din casele din Alun şi câţiva bătrâni îşi împart timpul şi grijile între gospodăriile din sat şi casele din Deva şi Hunedoara. Aproape 80 de gospodării au rămas însă goale.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite