„Flota mocăniţelor“, traficată în Occident. Doi experţi în patrimoniu sunt acuzaţi că au falsificat probe pentru a-l salva pe austriacul Georg Hocevar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre locomotivele pentru care Georg Hocevar a fost învinuit de export ilegal. SURSA IPJ Hunedoara.
Una dintre locomotivele pentru care Georg Hocevar a fost învinuit de export ilegal. SURSA IPJ Hunedoara.

Doi experţi au fost puşi sub învinuire pentru falsificarea expertizelor unor locomotive de epocă, pentru a justifica exportul mai multor locomotive din patrimoniul cultural, de către omul de afaceri austriac Georg Hocevar. În depozitele lor s-au găsit 450 de plăcuţe ale unor trenuri vechi.

Omul de afaceri austriac Georg Hocevar, cunoscut pentru că a recondiţionat în România mai multe vagoane de epocă şi apoi le-a vândut în Occident, riscă din nou punerea sub învinuire pentru exportul ilegal a şase locomotive vechi de aproape un secol şi a unui locomobil de epocă.

Anul trecut, instanţa l-a achitat în dosarul în care poliţiştii hunedoreni l-au acuzat de aceste infracţiuni. Procurorii îi acuză de fals şi mărturie mincinoasă pe cei doi experţi, Răsvan Ciucă şi Şerban Georgescu, oamenii care l-au salvat pe Hocevar de o condamnare pentru traficul de obiecte de patrimoniu.

„În cursul judecării dosarului, în recurs, suspecţii au efectuat noi expertize judiciare cu privire la bunurile care au făcut obiectul unui dosar de trafic cu  bunuri de importanţă tehnică, respectiv şase locomotive cu abur şi un locomobil.  În calitate de experţi, cei doi suspecţi au întocmit rapoartele de expertiză, atestând fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, astfel că decizia asupra nevinovăţiei inculpaţilor s-a luat, în principal, în considerarea concluziilor acestor expertize“, a declarat Adriana Tamaş, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva.

Georg Hocevar s-a stabilit în urmă cu 15 ani în judeţul Hunedoara şi a preluat atelierele de cale ferată îngustă din Crişcior, privatizate la acea vreme de statul român. Afacerile i-au adus un dosar penal, în care a fost acuzat de export ilegal de obiecte de patrimoniu, în valoare de peste aproape 200.000 de euro, susţineau procurorii. Bunurile au fost înstrăinate în perioada 2002 – 2005 cu girul unor angajaţi de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural a Judeţului Hunedoara. Două dintre cele şapte locomotive despre care anchetatorii susţin că au fost exportate ilegal fac parte dintr-o colecţie unicat şi au fost fabricate în 1908 în Austria.
Dosarul omul de afaceri Georg Hocevar ar putea fi repus pe rol dacă se doveşte că cei doi experţi au minţit. FOTO: FACEBOOK GEORG HOCEVAR

Achitat pe baza expertizelor false
Trimis în judecată la Tribunalul Hunedoara, Hocevar a fost condamnat în primă instanţă la un an şi 11 luni de închisoare şi la plata unor despăgubiri de peste 100.000 de euro statului român. A contestat soluţia magistraţilor, iar în luna mai 2013 Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat de toate acuzaţiile, pe baza rapoartelor realizate de experţii autorizaţi de Ministerul Culturii, Şerban Georgescu şi Răsvan Ciucă. Aceştia au stabilit că locomotivele vechi nu erau obiecte de patrimoniu. Cei doi au fost reţinuţi, iar în cursul zilei de joi, magistraţii Judecătoriei Deva au decis cercetarea lor cu măsura controlului judiciar.

locomotive

„Este trist dacă cineva nu înţelege adevărul. Este regretabil dacă cineva nu acceptă adevărul, dar nu este de acceptat dacă cineva încearcă să modifice adevărul“, a declarat austriacul, care consider că punerea sub învinuire a celor doi experţi este o răzbunare a poliţiştilor hunedoreni care nu au reuşit să dovedească acuzaţiile care i le-au adus.  

Plăcuţele locomotivelor din tezaur
Anchetatorii fac cercetări pentru a stabili şi alte locomotive şi vagoane de epocă expertizate de cei doi fac obiectul unor tranzacţii ilegale. „La percheziţile efectuate la domiciliile celor doi experţi au fost găsite 450 de plăci de identificare ale unor locomotive şi vagoane de epocă, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, unele dintre acestea fiind sustrase de pe locomotive cu abur clasate în Tezaurul României“, a precizat procurorul Adriana Tamaş.

mocanite

Vă recomandăm şi:

Austriacul Georg Hocevar a fost condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul locomotivelor de patrimoniu

Judecătorii Tribunalului Hunedoara au pronunţat primele sentinţe în dosarul exportului ilegal de locomotive de patrimoniu. Austriacul Georg Hocevar a fost condamnat la un an şi 11 luni cu suspendare. Cristina Rişcuţa, fost consilier în cadrul DJC Hunedoara a primit trei ani de închisoare cu suspendare.

Povestea austriacului târât trei ani prin instanţe: Georg Hocevar a fost achitat în dosarul mocăniţelor

La capătul unui proces început în anul 2010, omul de afaceri austriac Georg Hocevar, stabilit în judeţul Hunedoara, nu a mai avut puterea să se bucure pentru sentinţa prin care a fost achitat de acuzaţiile care l-au măcinat în ultimii ani.

Povestea austriacului Georg Hocevar, ajuns în Ţara Moţilor: a iubit România, dar urăşte autorităţile statului român

Georg Hocevar (39 de ani) s-a stabilit în România în urmă cu aproape 15 ani. Austriacul a ajuns mai mult din întâmplare în Brad, purtat de pasiunea pentru mocăniţe – locomotivele cu abur care circulă pe calea ferată îngustă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite