Festivalul „Frăţia Lupilor” de la poalele cetăţilor dacice. Vor avea loc lupte daco-romane şi un concert Phoenix

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frăţia Lupilor, un festival cu tematică istorică, va avea loc în acest sfârşit de săptămână în satul Costeşti, de la poalele cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Prima ediţie a festivalului Frăţia Lupilor se va desfăşura sâmbătă şi duminică la Costeşti. Turiştii sunt invitaţi în valea de la marginea satului din Munţii Orăştiei, pentru a asista la luptele între daci, sarmaţi şi romani şi la atelierele civile şi militare menite să reconstituie frânturi din viaţa strămoşilor noştri.

„Festivalul de reenactment istoric va avea loc la baza cetăţilor dacice, în Costeşti. Daci, romani, ateliere civile şi militare, bătălii, concursuri, concerte şi multe alte surprize sunt pregătite. Pentru ca atmosfera să fie completă, în seara zilei de 1 iulie vor urca pe scenă Phoenix, Focul Viu şi Ashaena”, au informat organizatorii de la Asociaţia Culturală Valea Dacilor, din Orăştioara de Sus.

Sâmbătă, între orele: 10.00-14.00 sunt programate Probele „Lupilor Tineri”: de alergare viteză, alergare ştafetă, alergare viteză în perechi, călare pe buştean, tir cu arcul, aruncarea suliţei, aruncarea bolovanului, tras la ţină cu praştia, aruncarea potcoavei, aruncarea la ţintă cu piatra, proba de tras de sfoară, concursul de târât buşteanul în echipă şi căutarea comorii.

Duminică, festivalul continuă cu ateliere dacice (modelare lut, lecţii de tras cu arcul, aruncarea suliţei), va avea loc o prezentare de machete ale cetăţilor dacice, va fi vizitată Cetatea Costeşti şi se va desfăşura un concurs cu tematică istorică „Scutul de aur”. Festivalul se va încheia cu un spectacol folcloric, programat duminică, de la ora 15.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Marele secret al drumului antic pavat din Sarmizegetusa Regia. De ce monumentul nu mai arată deloc ca în vremea dacilor

Un drum pavat cu dale din calcar îi întâmpină pe turişti la Sarmizegetusa Regia, însă înfăţişarea sa este cu totul diferită faţă de cea pe care locul ar fi avut-o în antichitate şi la descoperirea sa din anii 1950. Un amplu proiect de restaurare, de la începutul anilor 1980, a schimbat soarta monumentului.

Descoperirea uluitoare de Sânziene, în Sarmizegetusa Regia, locul misterios invadat de turişti în preajma sărbătorii

De Sânziene, „flăcările bat pe comori”, iar cerurile se deschid, spun cei care locuiesc în satele din Munţii Orăştiei. Cetăţile dacice devin în aceste zile de sărbătoare adevărate locuri de pelerinaj. Cea mai bizară întâmplare petrecută în preajma Sânzienelor, la Sarmizegetusa Regia, a fost descoperirea matriţei antice de bronz, un artefact preţios ale căror secrete nu au fost aflate.

Secretele templelor dacilor: altare de sacrificii, locuri de observaţii cereşti şi sanctuare de iniţiere a războinicilor. De ce au fost distruse din temelii de romani

Cel mai mare complex de temple şi sanctuare a fost înfiinţat în Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei din vremea regelui Decebal. Aici aveau loc, potrivit unor istorici, ritualurile de iniţiere a războinicilor daci, dar şi sacrificii, iar forma unor aşezări misterioase i-a dus pe cercetători la concluzia că locurile erau punte de observaţie astronomică.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite