Fenomenul care transformă uriaşul lac de carieră al fostei mine Teliuc într-o zonă riscantă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul apei Lacului Teliuc este într-o continuă creştere. ADEVĂRUL.
Nivelul apei Lacului Teliuc este într-o continuă creştere. ADEVĂRUL.

Lacul înfiinţat după inundarea carierei miniere Teliuc a devenit un loc periculos, pe măsură ce nivelul apei a continuat să crească.

Urmările numeroaselor alunecări de teren sunt vizibile pe mii de metri pătraţi în jurul lacului Teliucului, înfiinţat după inundarea fostei cariere miniere din Teliucu Inferior.

VIDEO CU LACUL TELIUCULUI

Primele probleme de stabilitate din arealul lacului de carieră au fost semnalate pe versantul nord-estic al acestuia, cu roci mai puţin dure, însă recent o porţiune de câteva sute de metri pătraţi din malul sudic s-a surpat, lăsând în urma ei un crater imens.

Ruinele minei Boiţa, neclintite de două decenii. Ce s-a ales de exploatarea din Ţara Haţegului VIDEO

Zi istorică - 137 de ani de la înfiinţarea Uzinelor de Fier: „Dealul Ghelariului se topeşte în Hunedoara”

Porţile spre adâncuri de la Ghelari. Locul emblematic al uriaşei mine din ţinutul fierului VIDEO

Cei care ajung pe malul lacului unde a avut loc alunecarea sunt atenţionaţi să evite intrarea în perimetrul acesteia, existând riscul altor surpări.

Pe malul opus, inaccesibil din cauza lipsei drumului, fâşiile rămase în urma alunecărilor de teren au sute de metri şi sunt vizibile în imaginile de satelit, de pe Google Earth. Localnicii cred că problemele de stabilitate sunt cauzate de numeroasele galerii miniere din jurul vechii cariere. De altfel, spun oamenii, din cauza gurilor de mină inundate pe măsură ce a crescut nivelul apei, în lac se formează curenţi puternici care fac ca scăldatul să fie extrem de riscant. Totuşi, tăul Teliucului are o faună piscicolă bogată care îl face atractiv pentru pescari şi pentru păsările sălbatice.


Lacul Teliucului. ADEVĂRUL

„Lacul este alimentat de izvoare subterane care au inundat cariera şi au făcut ca apa să aibă o adâncime de peste 60 de metri ân unele locuri.. Malurile sunt însă foarte abrupte, iar în curând puţinele locuri de pescuit rămase vor fi înghiţite şi ele de apă”, spune unul dintre pescarii din Teliuc.

Lacul Teliuc se află la circa cinci kilometri de Hunedoara şi cinci kilometri de barajul Cinciş. A început să se formeze cu aproape două decenii, odată cu închiderea exploatăriilor miniere de fier din zonă. Vechea carieră a minei Teliuc, administrată de Minvest, a fost inundată, împreună cu galeriile şi construcţiile industriale de la baza ei, iar cu timpul noua întindere de apă a ajuns să măsoare peste 12 hectare, dar şi o adâncime considerabilă.


Lacul Teliuc. Imagine: Google Earth.

lac mina teliuc foro daniel guta adevarul

Ruinele minelor de fier ocupă teritorii întinse

În jurul lacului Teliucului mai pot fi văzute numeroase ruine din fosta exploatare minieră.

Zăcămintele de fier din împrejurimile Hunedoarei au fost exploatate de două milenii, iar cele mai mari mine au funcţionat în Teliuc şi Ghelari.  Centrele miniere şi uzinele de fier de la Hunedoara au început să se dezvolte în secolul al XIX-lea, când au devenit o zonă strategică a Imperiului Austro-Ungar, iar în perioada interbelică, erau cele mai mari din România. În urmă cu un secol, mine de fier fier funcţionau la Alun, Arănieş, Ghelari (cele mai mari din ţară), Lunca Cernii, Teliucu inferior şi Vadu Dobrii. În anul 1889, ca semn de recunoaştere al importanţei zonei, Hunedoara a fost reprezentă la Expoziţia Universală (1889) de la Paris, cea pentru care a fost construit şi Turnul Eiffel.


Mal surpat. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

lac mina teliuc foro daniel guta adevarul

Minele de fier de le Teliuc şi Ghelari au intrat în declin din anii ´80, iar la mijlocul anilor 2000, s-au închis definitiv. Perimetrele miniere, împânzite de ruine, se întind pe sute de hectare, din care o mică suprafaţă a fost ecologizată. Au rămas în schimb şi câteva vestigii ale metalurgiei din secolele trecute, cel mai cunoscut dintre ele fiind Furnalul de la Govâjdia, înfiinţat la începutul secolului al XIX-lea.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Craterul gigant rămas în urma celei mai mari mine de fier din România. Povestea locului interzis VIDEO

Povestea celui mai bogat ţinut minier din România interbelică. Judeţul cu zeci de mine de aur, cărbune şi fier VIDEO

Secretele extraordinarei descoperiri din Sarmizegetusa pe care savanţii nu le-au putut elucida. Ce era, de fapt, matriţa dacilor, unică în lume | VIDEO

Cum arată fosta mină Barza, închisă în urmă cu 15 ani. De aici au fost scoase zeci de tone de aur VIDEO 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite