Fabrica de pâine din Hunedoara anilor ´50, salvată de la demolare. Un mall uriaş urma să îi ia locul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Asociaţia Monumentum.
FOTO: Asociaţia Monumentum.

Fabrica de pâine construită în Hunedoara primilor ani de comunism a fost salvată de la demolare. Un mall urma să îi ia locul.

Asociaţia „Monumentum”, coordonatoare a numeroase proiecte de restaurare a unor construcţii de patrimoniu prin „Ambulanţa pentru monumente”, a solicitat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Hunedoara clasarea în regim de urgenţă a clădirii fostei Fabrici de pâine din Hunedoara ca monument istoric, pentru a împiedica demolarea acesteia.

În memoriul transmis, reprezentanţii asociaţiei au precizat că vechea fabrică înfiinţată la începutul anilor ´50 reprezintă un monument reprezentativ pentru istoria recentă a Hunedoarei.

Şi alţi hunedoreni au solicitat autorităţilor salvarea clădirii de la demolare.

„În urma solicitării Asociaţiei Monumentum, cu sediul în Alţâna, municipiul Sibiu, înregistrată la Direcţia Judeneană pentru Cultură Hunedoara, cu nr 1805 / 24.09.2020, urmare a informării INP (Institutul Naţional al Patrimoniului), vă informăm că Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara declanşează procedura de clasare în regim de urgenţă a imobilului. Precizăm că în temeiul alin 2 şi art. 14 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare, prevede următoarele: de la data comunicării către proprietar sau către titularul altor drepturi reale a declanţării procedurii de clasare şi până la publicarea ordinului de clasare sau până la comunicarea neclasării, bunului imobil în cauză i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice”, se arată într-un document transmis de DJC Hunedoara către proprietarii imobilului (societatea Boromir), Primăria Hunedoara, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Ministerului Culturii – Direcţia Patrimoniul Cultural. Astfel, până când specialiştii Ministerului Culturii vor stabili dacă vechea fabrică de pâine poate intra pe lista monumentelor istorice, ea nu va putea fi demolată.  



Potrivit planurilor unui grup polonez de retail, un centru comercial ar putea lua locul fostei fabrici de pâine construită în 1952 în Hunedoara şi a magaziilor şi halelor din vecinătatea ei, aflate în proprietate privată. Clădirea reprezentativă pentru Hunedoara primilor ani de comunism, aflată pe Bulevardul Traian, urma să fie demolată împreună cu alte anexe, iar în locul lor va fi ridicat un mall. Investiţia în noul centru comercial a intrat în faza de consultare a publicului înaintea elaborării Planului Urbanistic Zonal, iar hunedorenii au fost invitaţi să transmită observaţii şi propuneri cu privire la ea. „Pe terenul studiat, beneficiarul doreşte amplasarea unei construcţii, cu funcţiunea de centru comercial. În vederea realizării investiţiei este necesară demolarea construcţiilor existente pe amplasament. Scopul investiţiei este acela de a deservi populaţia rezidentă cu produse alimentare şi nealimentare în condiţii de calitate sporite, precum şi acela de a îmbunătăţi aspectul urbanistic al zonei. Imobilele în discuţie sunt domenii private, situate în intravilanul localităţii, într-o zonă cu unităţi de producţie şi servicii. Amplasarea lângă artere de tranzit şi în apropierea unor zone rezidenţiale a unui centru comercial este binevenită şi nu contravine funcţiunilor admise”, se arată în memoriul de prezentare publicat pe site-ul Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara.

fabrica de paine

Potrivit profit.ro, noul centru comercial va face parte din parcurile de retail ale grupului polonez Scallier, care are în plan ca până în 2022, să finalizeze şase facilităţi comerciale pe piaţa locală sub brandul „Funshop Park”.

fabrica paine hunedoara

Au cerut să fie declarată monument istoric

Printre cei care s-au opus demolării fabricii s-au numărat mai mulţi profesori din Hunedoara, care au solicitat implicarea Consiliului Local Hunedoara în procesul de clasare al clădirii istorice a fostei Fabrici de Pâine în Patrimoniul Local, Categoria B şi reabilitării acesteia.

„Acum că demolarea acestei clădiri cu mare valoare istorică a Hunedoarei este în discuţii, este important ca autoritatiile locale să nu se lase conduse de dezvoltatori, ci să lucreze împreună cu aceştia în vederea dezvoltării Hunedoarei în favoarea bunei stări de spirit a locatarilor, aşadar a valorificării obiectivelor culturale care ii ajută pe hunedoreni să se identifice şi să se mândrească cu acest oraş - deja jumătate distrus în ultimii 30 de ani. Clădirea principală a Fabricii de Pâine cât şi unele anexe amintesc de arhitectura neoromanească întâlnită în Centrele Vechi ale oraşelor sau în periferiile cu o bogată cultură şi tradiţie arhitectonic Budapestiana, acum epicentre ale vieţii cotidiene a locatarilor atât cât şi ale turismului. Fabrica este uşor vizibilă din Bulevardul Traian şi are un aspect impunător datorită mărimii, cât şi elegant şi prietenos datorită simetriei faţadei, ale acoperişului teşit intâlnit în zona Hunedoarei şi al detaliilor de tip secession ale faţadei. Suprafaţa terenului oferă posibilitatea unei varietăţi largi de peisagistică care ar putea înrăma clădirea în funcţie de scopul acesteia şi de efectul dorit”, se arată în memoriul transmis de mai mulţi profesori din Hunedoara.

În prezent, clădirea fostei fabrici de pîine nu este folosită şi se află într-o stare de degradare avansată.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele construcţiei barajului Cinciş, colosul din beton al „lacului blestemat“ care a înghiţit cinci sate

VIDEO Rămăşiţele Minei Teliuc. Steaua socialistă „străluceşte” peste ruinele şi haldele uriaşe de steril

Secretele temutelor trupe ale Securităţii în România comunistă. Ostaşii de elită care inspirau teroare românilor


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite