Explozia afacerilor imobiliare pe Lacul Cinciş. Cu cât se vând vilele şi terenurile de pe mal FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Lacul Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Până în 1990, doar câteva construcţii se aflau pe malul Lacului Cinciş. În ultimii ani, însă, zona a devenit un adevărat cartier de lux, cu clădiri şi terenuri scoase la vânzare cu sute de mii de euro.

Lacul Cinciş a fost înfiinţat în anii ´60 pentru a asigura alimentarea cu apă a Hunedoarei şi a combinatului siderurgic.

GALERIE FOTO CU LACUL CINCIŞ

Odată cu construcţia barajului său aflat la circa 10 kilometri de municipiu, au fost inundate satele Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia Craiului, Moara Ungurului şi Ciuleni de pe valea râului Cerna.

Lacul Cinciş îşi primeşte miile de turişti pe un drum de coşmar. Dezastru pe „litoralul Hunedoarei” VIDEO

Locuri pline de secrete pe Lacul Cinciş: Casa Albă a lui Ceauşescu, barajul uriaş şi bisericile de sub ape VIDEO

Lacul Cinciş, un firicel de apă în amonte. Priveliştea spectaculoasă de la biserica părăsită VIDEO

Secretele construcţiei barajului Cinciş, colosul din beton al „lacului blestemat“ care a înghiţit cinci sate

Sute de oameni au fost nevoiţi să se mute din aceste aşezări, în timp ce apele au înghiţit casele, bisericile vechi de secole şi cimitirele. Cei mai mulţi foşti localnici au primit terenuri în satul Cinciş, strămutat pe un deal din apropiere.


Lacul Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Până la începutul anilor ´90, un motel (Cinciş), un complex turistic (Casa Albă) care includea şi o vilă de protocol destinată oficialităţilor Partidului Comunist Român şi câteva căsuţe de lemn reprezentau construcţiile de agrement din vecinătatea lacului de acumulare. În afara lor, oaspeţii zonei turistice erau invitaţi să îşi aşeze corturile în voie, pe întinderea de sute de hectare a malurilor lacului.

lacul cincis foto daniel guta adevarul

Situaţia s-a schimbat radical începând din 1990, când terenurile de pe malul sudic al lacului, străbătut de şoseaua Hunedoara – Topliţa, au fost retrocedate şi privatizate, iar în zonă au fost ridicate cu timpul zeci de vile, case de vacanţă, pensiuni şi locuri de agrement. Unele construcţii şi împrejmuiri au ajuns în buza lacului de acumulare, iar turismul „clasic” cu cortul a dispărut aproape complet de pe malul sudic. Ţărmul opus a rămas inaccesibil maşinilor, iar pădurea care îl acoperă în întregime îi dă un farmec aparte.


Malul Lacului Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cincis foto daniel guta adevarul

Preţuri de sute de mii de euro la terenuri

Abia de doi ani au început lucrările la reţeaua de apă şi canalizare a zonei de pe malul „civilizat” al Lacului Cinciş. Între timp, preţurile terenurilor au crescut vertiginos. Mai multe parcele sunt scoase la vânzare pe site-urile de anunţuri, cu preţuri începând de la 20 de euro pe metru pătrat şi 50 de euro pe metru pătrat, în funcţie de poziţia faţă de apă, de înclinarea pantei şi de accesibilitatea zonei. 

Un vechi camping, cu căsuţe de lemn şi cu o suprafaţă de 10.500 de metri pătraţi a fost scos la vânzare, recent, cu aproape jumătate de milion de euro. 56.000 de euro solicită proprietarul unui apartament cu trei camere într-o vilă aflată pe malul lacul.


Lacul Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

lacul cincis foto daniel guta adevarul

O cabană de cărămidă, abandonată de mai mulţi ani, la poalele barajului de beton al lacului a fost pusă în vânzare cu 39.000 de euro.


Clădirea abandonată de la poalele barajului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

lacul cincis foto daniel guta adevarul

Şi complexul Casa Albă, aflat în proprietatea combinatului Arcelor Mittal, a fost scos la vânzare cu 886.000 de euro. Zona de agrement Casa Albă, de peste 26.000 de metri pătraţi, cuprindea un hotel construit în anii ´70, dotat cu o piscină de 635 de metri pătraţi, cu un teren de fotbal şi, mai târziu, cu o popicărie.Casa Albă în anii 60. Ilustrată.

lacul cincis in trecut anii 60

Anunţul publicat pe site-ul companiei datează de mai mulţi ani, la fel şi cel prin care Arcelor Mittal a scos la vânzare fosta vilă de protocol din incinta complexului şi terenul de circa 9.500 de metri pătraţi, cu preţul de 300.000 de euro. Viorel Răceanu, fostul primar al Hunedoarei din anii regimului comunist, declara că Nicolae Ceauşescu s-a cazat de două ori în vila de protocol a Casei Albe.


Casa Albă. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cincis foto daniel guta adevarul

În anii de comunism, oaspeţii complexului Casa Albă erau, însă, cel mai adesea, activiştii de partid, sportivii veniţi în cantonamente şi oamenii din conducerea combinatului siderurgic. Aceştia din urmă se cazau la vila situată într-un loc retras, în incinta complexului Casa Albă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Misterele neelucidate ale celei mai mari tragedii aviatice din Retezat, fără niciun supravieţuitor FOTO

Dosarele X din Retezat. Mărturii despre OZN-urile observate pe munte înaintea tragediei aviatice din 1991

Secretele tunelurilor de zeci de kilometri construite sub Retezat, pentru barajul Gura Apelor VIDEO

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite