Experimentele terifiante din anii '50. Pilulele radioactive pentru gravide şi câinele cu două capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de experimente medicale controversate efectuate pe oameni şi animale după al Doilea Război Mondial au stârnit revolta lumii întregi.

În primii ani de existenţă ai Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite ale Americii, instituţia a fost preocupată, potrivit datelor vremii, de programele de control al minţii. Acestea implicau cercetări asupra efectelor medicamentelor psihoactive experimentale şi a tehnicilor de modificare a comportamentului,

Controlul minţii

Un astfel de proiect, dezvoltat la începutul anilor ’50 s-a numit „Artichoke”. Savanţii care lucrau pentru CIA au încercat să afle răspunsul la întrebarea: putem obţine controlul asupra unui individ până în punctul în care el va face lucruri împotriva voinţei sale şi împotriva legilor fundamentale ale naturii? Proiectul Artichoke se ocupa de studiul hipnozei şi al dependenţei forţate de morfină şi de droguri sintetice, iar printre cei supuşi experimentelor s-au aflat foşti agenţi ai CIA care trebuiau să uite de situaţiile critice prin care au trecut. Un alt scop al programului secret de control al minţii ar fi fost acela de a determina oamenii să comită asasinate asupra unor personalităţi. Programul ar fi fost închis la mijlocul anilor '60.

Memoria rescrisă

Tot în anii ‘50, medicul Ewen Cameron a fost angajat de CIA pentru a demara mai multe studii cu LSD (un drog sintetic) şi experimente cu potenţial letal asupra unor persoane care sufereau de anxietate sau depresie. Serviciile americane doreau să vadă în ce măsură memoria creierului poate fi „ştearsă”, asemenea unui calculator, apoi „rescrisă” cu alte informaţii. În acest sens, subiecţii au fost induşi în stări vegetative prin administrarea de electroşocuri şi medicamente paralizante. Ulterior, după circa trei luni, persoanele erau forţate să asculte afirmaţii repetitive sau zgomote, medicul D. Ewen Cameron încercând astfel să vadă dacă memoria creierului poate fi „rescrisă”. Mulţi dintre pacienţi şi-au pierdut însă definitiv capacităţile cognitive.

Pilule radioactive pentru femei însărcinate

Aproape 800 de femei însărcinate au fost supuse unui experiment cu urmări grave, efectuat după Al Doilea Război Mondial într-o clinică a Universităţi Vanderbilt. Au primit „băuturi vitaminice”, despre care medicii le-au spus că le vor îmbunătăţi sănătatea copiilor lor nenăscuţi, însă ele conţineau fier radioactiv. Pilulele au expus femeile şi fetuşii lor la radiaţii de 30 de ori mai mari decât nivelurile naturale, însă dozele nu au fost considerate nesigure la momentul respectiv. Într-un raport din martie 1951 în Jurnalul American de Obstetrică şi Ginecologie, cercetătorii arătau că experimentul avea menirea de a cerceta absorbţia fierului la femeile gravide, fără a menţiona efectul pe termen lung al radiaţiilor. Un studiu publicat în 1969 a concluzionat că trei dintre copiii născuţi de femeile participante la experiment au murit la vârste fragede din cauza tumorilor şi leucemiilor.

Transplanturi de testicule de la animale

Până în 1951, Leo Stanley, chirurgul şef al închisorii din San Quentin, a folosit prizonierii ca subiecţi de testare într-o varietate de experimente medicale bizare. Cercetările efectuate de Stanley au inclus sterilizarea şi tratamentele potenţiale pentru gripă spaniolă. Într-un experiment tulburător, medicul a efectuat transplanturi de testicule pe prizonieri vii, folosind testicule de la prizonierii executaţi şi, în unele cazuri, de la capre şi mistreţi.

Creatorul câinelui cu două capete

În 1954, omul de ştiinţă sovietic Vladimir Demikhov a şocat lumea dezvăluind o monstruozitate creată chirurgical: un câine cu două capete. El a creat animalul într-un laborator de la marginea Moscovei, altoind capul, umerii şi picioarele din faţă ale unui căţel pe gâtul unui ciobănesc german matur. Demikhov a prezentat câinele jurnaliştilor din întreaga lume. Aceştia au putut vedea cum cele două capete legate aceluiaşi trup puteau bea apă simultan din două vase. În următorii ani, savantul a creat peste 20 de astfel de animale, însă cele mai mute dintre ele au supravieţuit doar câteva zile. Demikhov a explicat că experimentele au fost folosite pentru a se perfecţiona în tehnica transplanturilor de inimă şi plămâni umani.

Copii infectaţi cu hepatită

În anii ’50 şi ’60, copiii cu retard mintal de la Scoala de Stat Willowbrook au fost infectaţi cu hepatită, astfel încât medicii de acolo să poată urmări răspândirea infecţiei virale şi modul în care a răspuns la injecţiile cu gama globulină. Peste 700 de copii au fost infectaţi. Şcoala a fost închisă în 1987, după o plângere publică despre supraaglomerarea şi condiţiile inumane din instituţie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite