EXCLUSIV Goana după comorile de sute de mii de euro s-a mutat în instanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bijuteriile confiscate de comunişti sunt disputate în instanţele hunedorene. Arhivă.
Bijuteriile confiscate de comunişti sunt disputate în instanţele hunedorene. Arhivă.

Zeci de hunedoreni au dat în judecată Banca Naţională a României pentru a recupera aurul şi bijuteriile pe care autorităţile regimului comunist le-au confiscat abuziv, în trecut, de la rudele lor. Reclamanţii solicită restituirea unor bunuri în valoare de sute de mii de euro.

CITEŞTE ŞI:

Audieri tensionate la Judecătoria Deva, în procesul pentru traficul comorilor dacice

EXCLUSIV Braconierii din ţinutul comorilor dacice spun că nu au căzut pradă mirajului aurului

Până în prezent, peste 30 de procese în care hunedorenii au dat în judecată statul român pentru a li se restitui metalele preţioase au fost înregistrate pe rolul instanţelor din judeţ. Cele mai multe dintre dosare îşi aşteaptă soluţionarea la Judecătoria Deva. În timp ce în unele cazuri, reclamanţii au cerut reprezentanţilor Băncii Naţionale a României restituirea unor cantităţi de doar câteva zeci de grame de aur sau argint, „miza” altor dosare atinge valori impresionante.

Bijutier "vânat" de comunişti
O familie de hunedoreni cere statului român restituirea unor bijuterii de lux în valoare de aproximativ 200.000 de euro, după cum au fost estimate de bijutieri. Lista cuprinde zeci de inele şi cercei de aur, ceasuri bărbăteşti Patek şi Longines din aur, broşe cu pietre Onix şi safire, amulete cu diamante sau cercei cu rubine. Obiectele i-au aparţinut unui bijutier evreu din Cluj-Napoca, până în anul 1949, când au fost confiscate abuziv de regimul comunist, în timp ce bărbatul fusese întemniţat. Rudele bijutierului, din judeţul Hunedoara, cer statului român despăgubiri materiale pentru moştenirea pe care nu au mai primit-o.

Cer repararea abuzurilor din vremea comunismului
O deveancă a solicitat, la rândul ei, reprezentanţilor Băncii Naţionale a României, restituirea a 800 de grame de aur, după ce în 1957 tatăl ei a fost arestat pentru deţinerea ilegală de metale preţioase şi a fost închis pentru şase luni. Mai multe obiecte din aur i-au fost ridicate, la vremea respectivă, de la domiciliu.

De frica braconierilor, descoperitorul comorii dacilor a rămas în anonimat

Sentinţă finală în dosarul comorilor dacice: "Aurarii" au primit ani grei de închisoare

În aceeaşi situaţie se află şi o altă reclamantă, al cărui tată a fost deposedat de cele şapte bile de aur, în greutate de 450 de grame, pe care le avea asupra lui, în 1948, când a fost arestat de procurori pentru infracţiuni la „Legea privind controlul circulaţiei metalelor preţioase”. Bărbatul, din Deva, a fost reţinut într-o piaţă din Cluj-Napoca, iar pentru deţinerea aurului a fost condamnat la închisoare corecţională.
Procesul verbal care atestă confiscarea bijuteriilor şi metalelor preţioase este, de obicei, proba pe care se bazează cei mai mulţi dintre reclamanţi, în demersul efectuat pentru recuperarea „comorilor”.  

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite