EXCLUSIV Cum a ieşit din închisoare interlopul Palesică. Magistraţii l-au eliberat condiţionat, deşi avea nouă sancţiuni disciplinare în penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnat la ani grei de închisoare într-un dosar de infracţiuni cu violenţă extremă, interlopul care a bătut o salvamontistă din Straja a fost eliberat în 2009 pentru bună purtare. Judecătoria Aiud a refuzat eliberarea interlopului, considerând că încă nu a fost reeducat, dar Tribunalul l-a pus în libertate pe Palesică înainte de termen, considerând că bărbatul a avut o conduită pozitivă.

Sorin Constantin Palesică, bărbatul arestat preventiv după ce a bătut o salvamontistă din Straja este recidivist, eliberându-se din Penitenciarul Aiud în 2013. Sorin Palesică a fost condamnat într-un dosar penal în care a fost acuzat de implicare în răpirea şi agresarea unui tânăr din Petroşani.

În martie 2006, Lucian Mihăiasă a fost răpit din faţa unei televiziuni locale de trei recuperatori, care l-au forţat sa urce într-un taxi, apoi l-au sechestrat şi maltratat. Bărbatul a fost găsit a doua zi într-o baltă de sânge, în Defileul Jiului, descoperindu-se că tânărul a fost lovit cu un corp contondent, bătut şi muşcat de câinii de luptă ai agresorilor. Printre condamnaţii din acest dosar s-a aflat şi Palesică, eliberat condiţionat în 2013 din Penitenciarul Aiud.

Sancţionat de nouă ori în penitenciar
Ziarul „Adevărul” a intrat în posesia sentinţei prin care Palesică a fost pus în libertate. Documentul scoate la iveală faptul că interlopul a depus în primă instanţă cererea de eliberare condiţionată la Judecătoria Aiud, dar magistraţii de aici i-au respins eliberarea. Judecătorul a constatat că deşi Palesică a executat pedepsa care îi poate aduce eliberarea, comportamentul său din penitenciar face ca soluţia să fie de respingere a cererii de eliberare.

„Nu poate beneficia de liberare condiţionată deoarece are antecedente penale, a fost recompensat o dată, sancţionat disciplinar de 9 ori, reţinând, de asemenea, că a mai fost discutat o dată în comisie şi amânat 1 an, însă faţă de timpul executat din pedeapsă care nu prezintă garanţia reeducării sale pe deplin, instanţa de fond a apreciat că în cauză nu sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de art. 59-60 Cod penal, motiv pentru care a respins cererea de liberare condiţionată ca neîntemeiată”, a arătat judecătorul, care a decis, totuşi, că termenul în care poate fi rediscutată cererea de eliberare a lui Palesică poate fi redus de la un an, la două luni, având în vedere faptul că în ultimul an, din septembrie 2012 când a fost ultima dată sancţionat, până la depunerea cererii de elibrare, Palesică nu a mai fost sancţionat.

Sentinţa Judecătoriei Aiud a fost contestată la Tribunalul Alba, iar judecătorii de aici au admis cererea de eliberare, dispunând „punerea de îndată în libertate” a lui Sorin Constantin Palesică. Judecătorii Tribunalului Alba au avut în vedere în luarea acestei decizii, pronunţate în noiembrie 2013, faptul că Sorin Palesică „a muncit, a participat şi a finalizat mai multe programe educaţionale şi sociale în penitenciar; a fost sancţionat disciplinar de 9 ori -  ultima sancţiune aplicată fiind din septembrie 2012 - şi recompensat o dată”. În decizia judecătorilor a cântărit greu o caracterizare pozitivă a lui Palesică, făcută de reprezentanţii Penitenciarului Aiud, printr-un document din data de 1.10.2013 potrivit căruia „pe parcursul executării pedepsei, (n.r. Sorin Palesică) a menţinut legătura cu familia prin vizite, convorbiri telefonice şi corespondenţă, a participat activ la Programul de dezvoltare a abilităţilor sociale şi la Programul de reducere a riscului de recidivă după închisoare”.

„Dată fiind conduita pozitivă a recurentului concretizată în respectarea rigorilor regimului de detenţie, participarea la muncă şi la programele educaţionale/sociale din penitenciar, Tribunalul apreciază că există dovezi temeinice de îndreptare în sensul art. 59 Cod penal care justifică liberarea condiţionată chiar dacă recurentul nu este infractor primar”, au arătat judecătorii Tribunalului Alba, care l-au pus în libertate pe Palesică. (Daniel Dancea)


„Gorila” Palesică se cere în libertate

Sorin Palesică a fost arestat preventiv după scandalul petrecut în localul din Straja, în care a agresat mai mulţi oameni, printre care o tânără salvamontistă. Interlopul  a contestat decizia instanţei Judecătoriei Petroşani, prin care a fost trimis în arest preventiv pentru 30 de zile, după scandalul pe care l-a provocat într-un local din Straja. Vineri, Tribunalul Hunedoara va decide dacă admite contestaţia lui Sorin Palesică. Interlopul a spus că a fost prea beat să se poată controla.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 7 februarie, interlopul de 33 de ani a bătut crunt mai multe persoane într-un local din Straja. Una dintre victimele sale, lovită cu pumnii în faţă până ce şi-a pierdut cunoştinţa, a fost Miruna Inel.

Tânăra de 21 de ani a fost scoasă pe braţe din bar. Palesică a continuat agresiunile, fără să fie oprit de ceilalţi clienţi, chiar dacă la masa la care s-a aşezat se afla şi un jandarm montan. A fost imobilizat, de jandarmi şi poliţişti, după ce a bătut trei oameni, iar în final a fost reţinut şi arestat preventiv. Interlopul din Valea Jiului este recidivist şi a petrecut mai mulţi ani în închisoare pentru agresiuni înfiorătoare comise în trecut.

O tânără bătută de un interlop într-un bar din Staţiunea Straja

Interlopul care a bătut până la leşin o tânără, altercaţie cu poliţiştii


Vă recomandăm şi:

Interlopii care au transformat Valea Jiului în „Valea Pumnului”: „gorilele” Palesică, Simota şi Litera, protejate chiar de oamenii legii

Recidivistul Sorin Palesică a fost arestat preventiv după ce a a năucit în bătaie o tânără salvamontistă şi mai mulţi clienţi ai unui local din Straja, sub privirile jandarmului cu care se aşezase la băut. Cazul interlopului care a terorizat Valea Jiului nu este singular. În ultimii ani, personaje dubioase care au lăsat impresia că se află sub protecţia autorităţilor au făcut legea pumnului în comunităţile din oraşele miniere.

VIDEO Traumele Mirunei Inel, tânăra bătută până la leşin de interlopul Sorin Palesică: a fost ameninţată cu moartea şi îi este frică să mai iasă din casă

Sorin Palesică, interlopul care a nenorocit în bătaie o tânără salvamontistă din Lupeni, a fost reţinut şi va fi adus luni în faţa magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă. În acest timp, Miruna Inel, victima bătăuşului, încearcă să îşi revină din traumele şi şocul suferit. Sute de mesage de susţinere i-au fost transmise fetei pe care Sorin Palesică a ameninţat-o cu moartea.

VIDEO Ororile bătăuşului Sorin Palesică: a nenorocit o tânără şi a ameninţat poliţiştii cu moartea. Un alt bărbat a fost răpit şi schingiuit cu câinii interlopului

Sorin Palesică, interlopul care a snopit în bătaie o tânără salvamontistă, într-un bar din staţiunea Straja, a ameninţat cu moartea poliţiştii care au fost chemaţi la faţa locului. Palesică este recidivist, iar în 2006 a fost implicat în răpirea şi schingiuirea unui tânăr, care a fost dus în Defileul Jiului şi lăsat aproape mort, după ce câinii de luptă au fost puşi să îl muşte.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite