European Goldfields forează după zăcăminte de minereuri complexe în Deva. Ce ascund vechile exploatări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

European Goldifields, achiziţionată în 2011 de corporaţia canadiană Eldorado Gold, a demarat explorarea perimetrului minier la marginea Devei. Locul ales pentru primele foraje este o pădure, situată în apropierea ultimelor case de pe strada Aurel Vlaicu, dar şi a unei vechi exploatări miniere. Un specialist în minerit susţine că în împrejurimile Devei au existat zăcăminte de uraniu.

Compania minieră European Goldfields, membră a grupului minier Eldorado Gold, face foraje la marginea municipiului Deva, în căutarea zăcămintelor de minereuri polimetalice. O sondă a fost amplasată într-o pădure din zona complexului turistic Cabana Căprioara, la patru kilometri de centrul municipiului.

Demararea lucrărilor a fost anunţată de reprezentanţii companiei în toamna anului trecut, după ce în luna februarie 2013, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a acordat societăţii European Goldfield licenţa de concesiune pentru explorarea resurselor de minereuri polimetalice din zona Deva, Muncel şi Brad.

În funcţie de rezultatul activităţilor de explorare, compania minieră va hotărî dacă va investi într-un viitor proiect minier. European Goldfields este acţionar majoritar (80 la sută) la Deva Gold, companie care va derula proiectul exploatării aurifere de la Certej. Nicolae Stanca, managerul Deva Gold şi reprezentant al European Goldfields, dar susţine că rezultatele forărilor preliminare nu sunt satisfăcătoare.

Uraniu în minele vechi ale Devei

Totuşi, Deva a fost un oraş minier. Leonida Căzănaru, fost cercetător, cu o experienţă de patru decenii în minerit, susţine că în împrejurimile Devei fostele zăcăminte ascund, nu doar minereuri complexe (plumb, zinc, cupru) dar şi uraniu. „În exploatările miniere ale Devei s-a săpat până la adâncimea de 620 de metri, iar acolo minerii au dat de uraniu. În vremea comunismului, când zăcămintele erau exploatate la maximum, nivelul de radioactivitate în Deva era foarte ridicat. Deva era unul dintre oraşele României în care se înregistrau cele mai multe cazuri medicale de boli cauzate de expunerea la radiaţii”, a atenţionat specialistul în minerit. Tot el a adăugat că iazul de decantare a minereului, situat la marginea Devei, conţine substanţe radioactive.

Vă recomandăm şi:

FOTO Certej 30 octombrie 1971: povestea dezastrului ecologic care a ucis 89 de oameni

Aur sau cianură? Ce aduce exploatarea minieră de la Certej locuitorilor din zonă

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite