Episod sfâşietor din Al Doilea Război Mondial, în imagini rare: bombele aruncate din avion au devastat un vagon cu refugiaţi şi au ucis nouă oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vagonul devastat de bombă. FOTO: Legiunea de Jandarmi Hunedoara 1944. Arhivele Naţionale.
Vagonul devastat de bombă. FOTO: Legiunea de Jandarmi Hunedoara 1944. Arhivele Naţionale.

Două fotografii vechi de peste şapte decenii, păstrate la Arhive, oferă detalii mai puţin cunoscute despre dezastrele celui De-al Doilea Război Mondial. Imaginile arată urmările unui raid aerian din toamna anului 1944, soldat cu nouă morţi şi patru răniţi.

Un număr mic de fotografii cu tragediile petrecute în Hunedoara în timpul celui De-al Doilea Război Mondial a fost păstrat. Două dintre imaginile de colecţie pot fi găsite la Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara. Au fost anexate unui raport al Legiunii de Jandarmi Hunedoara, care prezenta urmările unui bombardament aerian, din toamna anului 1944.

„În ziua de 17 septembrie 1944, pe la orele 18, a apărut deasupra comunei Vaţa de Jos un avion inamic şi de la o mică distanţă a aruncat un număr de patru bombe de calibru mijlociu, provocând următoarele stricăciuni şi făcând următoarele victime: Prima bombă a fost deteriorat o clădire din imediata apropiere a şoselei principale Vaţa – Târnava de Criş. Lângă această clădire, au mai fost lansate încă două bombe, fără a avea o urmare serioasă. Acelaşi avion  a trecut înspre Staţia CFR Vaţa, unde pe linia cu refugiaţi a mai lansat o bombă, deteriorând complet un vagon, garat pe una dintre liniile secundare”, informa Legiunea de Jandarmi Hunedoara, într-un raport din septembrie 1944, păstrat la Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara.

În imaginile păstrate la Arhive, sunt prezentate o clădire distrusă de bombe, păzită de un militar român, şi un vagon spulberat, în faţa căruia de o parte se află un localnic, iar de cealaltă a rămas un cadavru.

Refugiaţi şi săteni ucişi pe loc
Raportul Jandarmeriei înregistra 13 victime, dintre care nouă morţi. „Victime mortale au fost: Rezmeriţă Matilda (40 de ani), învăţătoarea din comuna Grumezeni, judeţul Neamţ, cu fiica sa Carmina (17 ani), Nuţu Virginia, din judeţul Neamţ, refugiate, lovite în apropierea vagonului de ultima bombă; Pailic Elisabeta (88 de ani), Pailic Etela (47 de ani), Moghi Maria (8 ani), Calamariu Maria (65 de ani), Moghi Maria (60 de ani), toate din comuna Vaţa de Jos, lovite de bombele şi dărâmăturile clădirii. A fost rănit Rezmeriţă Mircea, elev de 16 ani, iar după ce a fost internat la Spitalul din Vaţa de Jos a încetat din viaţă. Toate aceste victime au fost lovite mortal. Înmormântarea lor, pentru cei refugiaţi, s- au făcut de către comuna Vaţa de Jos, iar pentru localnici, parte de comună, parte de familia fiecăruia”, informa Legiunea de Jandarmi Hunedoara.

al doilea razboi mondial

În rândul răniţilor a fost Vasile Rezmeriţă (40 de ani), învăţător, refugiat, soţul primei victime şi tatăl adolescentului mort la spital. „Răniţi uşor, în prezent în tratament, sunt: eleva Nuţu Constanţa (19 ani), din Crăcăoani, judeţul Neamţ, Luto Ludovic (35 de ani) şi Luto Ecaterina (27 de ani), din Vaţa de Jos. Pagubele se ridică la 500.000 de lei”, arăta raportul Jadarmeriei.

Două zile mai târziu, un alt avion a mitraliat un convoi de căruţe şi maşini ale trupelor sovietice, care se deplasau pe şoseaua Brad – Arad, în apropiere de Baia de Criş. Nu a făcut victime omeneşti, dar a ucis patru cai, informa Legiunea de Jandarmi.

al doilea razboi mondial

Ruşii au doborât un avion românesc

Armata rusă care a traversat judeţul Hunedoara spre liniile de front, în toamna anului 1944 a doborât la rândul ei un avion. Din păcate, în acesta se aflau români. „În ziua de 12 septembrie 1944, la orele 14, apărerea anti-aeriană sovietică instalată pe drum din direcţia care sosesc trupele sovietice, a mitraliat avionul românesc marca Stakes, nr. 13, ce face parte din Grupul 6 Aviaţia Balomir. Avionul decolase de pe aerodromul Balomir, cu destinaţia Lugoj. A căzut pe teritoriul comunei Gurasada, fiind răniţi pilotul Popa Traian şi sergentul Sabău Vasile, iar sergentul Leche Marin a fost omorât”, arăta un raport al Legiunii de Jandarmi din 12 septembrie 1944.


Vă recomandăm şi:

Scrisoarea emoţionantă a fetei care s-a iubit cu un prizonier sovietic, fugit pe front: „Să am fericirea numai trei zile să mai trăiesc cu tine şi la urmă să mor”

O scrisoare rară, expediată de o tânără îndrăgostită de un fost prizonier sovietic, Vladimir, fugar spre frontul de vest al ţării în toamna anului 1944, a fost descoperită în arhivele Hunedoarei. Scrisoarea unică oferă detalii mai puţin ştiute despre anii tulburi ai războiului mondial şi despre dramele sale.

Măcelul comis de ostaşii sovietici în 1944 într-un sat din Ardeal: „Ne-au spus că pentru fiecare soldat rus de care ne vom atinge, vor executa cinci români”

Detalii mai puţin ştiute despre ororile comise de ostaşii sovietici care au tranzitat Hunedoara în toamna anului 1944 au fost păstrate la arhive. Cel mai cumplit caz a fost masacrul din Sulighete, petrecut după ce un soldat care pornise la jefuit prin sat a fost lovit şi dezarmat de un localnic, căruia îi împuşcase porcul.

Soarta cumplită a româncei care nu s-a lăsat violată de ostaşii sovietici de la 1944. Cum au fost pedepsiţi cei doi călăi

O crimă înfiorătoare comisă asupra unei femei, de doi ostaşi sovietici, a fost pedepsită într-un mod neobişnuit pentru toamna anului 1944, când Armata Roşie se afla în trecere prin judeţul Hunedoara. Arhivele naţionale păstrează detalii despre deznodământul celor doi tanchişti care au ucis o localnică pentru că a refuzat să fie siluită, diferit de al multor altor soldaţi anchetaţi pentru crimele săvârşite.

Bancul interzis de comunişti pentru care românii erau trimişi în închisoare

Bancurile considerate "de prost gust" la mijlocul anilor 1940, după instaurarea regimului comunist, au trimis o mulţime de oameni în închisoare. Rechizitoriile păstrate la Arhivele Naţionale arată cum erau oprimaţi cei care se opuneau noului sistem. chiar şi verbal.

Călăul prizonierilor sovietici din lagărul Crăciuneşti. Povestea „torţionarului de ruşi”, acuzat de moartea a 700 de ostatici

Aproape 700 de prizonieri sovietici au murit în iarna anului 1941 în lagărul de la Crăciuneşti, judeţul Hunedoara. Cei mai mulţi dintre ei au sfârşit în urma deciziilor luate de comandantul Nicolae Stavrescu. Povestea celui prezentat ca un „torţionar de ruşi“ a fost expusă în notele informative păstrate la Arhivele Naţionale din judeţul Hunedoara. Alte note informative arată însă mărinimia localnicilor faţă de prizonieri.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite