VIDEO Eleva de geniu admisă la cinci facultăţi din Marea Britanie: „Am decis să studiez în ţară. Copiii buni mai trebuie să rămână şi aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sonia Şortan, eleva Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, medaliată cu argint la Olimpiada Internaţională de Geografie, a revenit în ţară, bucuroasă de performanţa obţinută, una dintre cele mai importante şi pentru colegiul în care studiază. Adolescenta a fost ofertată de mai multe universităţi din Occident, însă a preferat, în final, să îşi continue studiile în România.

Sonia Adelina Şortan (19 ani), elevă în clasa a XII la Colegiul Naţional „Decebal”, a obţinut medalia de argint la cea de a XII-a ediṭie a Olimpiadei Internaṭionale de Geografie care a avut loc la Moscova ȋn perioada 11-17 august. Performanţa ei, alături de cea a celorlalaţi trei elevi care au reprezentat România la competiţia internaţională, a adus ţării noastre locul întâi pe naţiuni.

„Mă bucur foarte mult că am reuşit să fiu între cei patru participanţi care au reuşit să aducă România pe locul întâi pe naţiuni, la Olimpiada Internaţională de Geografie. Au fost două medalii de argint, una de aur şi una de bronz. Eu am obţinut medalia de argint şi sunt foarte mândră de ea”, a declarat Sonia, miercuri, la revenirea în Deva.

Adolescenta a povestit că probele pe care le-au susţinut olimpicii, una scrisă, două practice şi una multimedia au fost foarte incitante. „Cea mai interesantă, la care ne-am demonstrat cu adevărat ideile şi talentul a fost proba în care am avut de arătat cum se poate dezvolta durabil un oraş mic, rusesc, istoric şi industrial. De asemenea, am avut o probă culturală în care ne-am prezentat costumele naţionale româneşti, eu – pe cel din Ţara Moţilor, am dansat şi am cântat. Am demonstrat că România are o cultură vastă şi că suntem cu adevărat speciali şi apreciaţi”, a relatat Sonia.

Sonia Şortan, eleva olimpică internaţională la Geografie

Eleva originară din Brad a muncit mult pentru a obţine performanţa şcolară. În timp ce la colegiul ei, lecţiile de geografie se predau o oră pe săptămână, elevii din alte ţări care au participat la olimpiada internaţională proveneau din licee profilate doar pe studierea geografiei.

„Am prins drag de geografie de mică, mama m-a învăţat şi mi-a pus primul rucsac în spate, mi-a luat prima pereche de bocanci şi m-a dus pe munte. De atunci am început să călătoresc şi să văd lumea, să înţeleg ceea ce se întâmplă în jurul meu şi am ajuns aici, încet, încet, cu muncă asiduă şi cu multă pasiune”, a povestit Sonia.

Admisă în Marea Britanie, rămâne în România

Potrivit directorului Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, Florin Ilieş, medalia obţinută de Sonia Şortan este cel mai important premiu obţinut în ultimii ani de elev decebalist la o olimpiadă internaţională. Datorită performanţelor şcolare de până în prezent ale adolescentei, ea a fost admisă la cinci universităţi din Marea Britanie, dar optează pentru a studia la o facultate din România.

Lotul României la Olimpiada Internaţională de Geografie - Costin Dobrin din Constanţa locul I

„Am ales să rămân în ţară, să merg la Facultatea de Geologie şi Geofizică. Sper că o să fie cel mai bine. Trebuie să mai rămână cineva şi în ţară, copiii buni şi oamenii valoroşi, şi să facă ceva pentru ceilalţi, pentru că avem valoare şi trebuie doar să o punem în practică. Îmi doresc să studiez şi în Occident şi probabil o voi face, fie în timpul facultăţii, fie la masterat, iar dacă se iveşte o ocazie să rămân acolo voi rămâne, însă îmi doresc ca pe viitor să rămân în ţară, să aduc cercetarea la locul pe care îl merită”, a afirmat eleva de nota zece.

Olimpiada Internaţională de Geografie este o competiţie anuală pentru elevii cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani care au participat anterior la olimpiadele naţionale de geografie din ţările lor.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Maşina care funcţionează cu aer. Raul Oaida a construit primul autoturism din LEGO, propulsat cu aer comprimat 

O invenţie a tânărului Raul Oaida ţine din nou prima pagină a ziarelor din Marea Britanie. Deveanul în vârstă de 20 de ani a construit din piese LEGO o maşină de o jumătate de tonă, care este propulsată de motoare cu aer comprimat.

Inovaţia unui elev, premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a creat ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze

Invenţia unui adolescent de 17 ani, din Deva, a fost premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a conceput ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze. A fost şi premiantul săptămânii, în cadrul campaniei “Premianţii fără premii”, organizată la Deva.

VIDEO Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă a fost premiantul hunedorenilor

Zeci de oameni au venit în această dimineaţă în Piaţa Victoriei din municipiul Deva pentru a-l întâlni pe Corneliu Birtok Băneasă, un tânăr inventator din Deva, ale căror inovaţii în domeniul auto au fost premiate în întreaga lume.

Premiantul săptămânii: Raul Oaida, tânărul care a impresionat lumea cu proiectele sale ingenioase

Raul Oaida (20 de ani) a construit un motor cu reacţie adaptabil pentru biciclete şi o maşină din piese Lego, propulsată cu ajutorul unui sistem bazat pe folosirea aerului comprimat. Este un tânăr energic şi inventiv, iar iniţiatorii campaniei „Premianţii fără premii” vor să îi răsplătească ingeniozitatea şi performanţele, printr-un gest simbolic.

Poliţistul care a înfiat doi copii şi vrea să adopte un prunc ce fusese aruncat în ghenă e premiantul hunedorenilor

Florin Bolosin a devenit astăzi cel de-al treilea „premiant fără premii”. Comisarul de poliţie este eroul campaniei civice prin care sunt răsplătiţi oamenii care prin curajul, munca şi gesturile nobile pe care le-au făcut pot reprezenta modele pentru ceilalţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite