Eforturile disperate ale învăţătorului care vrea să salveze şcoala din munţi, de dragul celor şapte copii care fac carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte elevi mai învaţă în singura şcoală din satul Bulzeşii de Sus. Localnicii au primit, zilelel trecute, o veste proastă pentru soarta copiilor pe care dascălul Acxente Leucian îi aduce la şcoală cu propria maşină.

Mai puţin de 300 de oameni trăiesc în comuna Bulezeştii de sus, din Munţii Apuseni, una dintre cele mai mici din ţară. La singura şcoală din localitate mai învaţă şapte elevi, de clasele I - IV. Familiile lor stau în case risipite pe dealuri, unele la cel puţin trei kilometri de unitatea de învăţământ.

Copiii merg la şcoală pe jos, coborând pe poteci croite iarna prin nămeţi sau pe drumuri de pădure. Cei care locuiesc mai departe de şcoala satului parcurg o parte a traseului pe jos, coborând până la drumul asfaltat, unde sunt luaţi cu maşina de dascălul lor Acxente Leucian. Învăţătorul face naveta Lunca - Bulzeşti, de la o distanţă de aproape 20 de kilometri, iar în drumul său îi „culege” pe micuţi pentru a-i aduce cu autoturismul la şcoala la care predă de peste 15 ani. Pentru grija pe care le-a arătat-o elevilor, Acxente Leucian a fost decorat în anul 2014 de preşedintele României cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de cavaler.

Se tem că şcoala va dispărea

Veştile proaste primite în ultimele luni au tulburat însă comunitatea izolată din Bulzeştii de sus. „Zilele trecute, directorul şcolii primare s-a întors de la o întâlnire la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara, unde i s-a spus că la şcoala noastră se depăşeşte costul pe elev şi că astfel există riscul ca ea să se închidă. Ar fi o mare problemă pentru copii, pentru că nu ar avea cu ce să facă naveta la alte şcoli. Şi aşa, din noiembrie 2017 microbuzul cu care copiii mai mari făceau naveta la Baia de Criş s-a scos, nefiind considerat rentabil. Pe cei mici, care încă învaţă la şcoala din sat, îi transportă învăţătorul cu maşina sa”, spune primarul Mirel Suba.

Acxente Leucian, învăţătorul elevilor din Bulzeştii de Sus spune că dacă şcoala se va desfiinţa, o parte a copiilor ar rămâne acasă. „Satul se află la 30 de kilometri de municipiul Brad, iar pentru a putea merge la şcoală acolo, copiii ar trebui să se trezească la 5 - 6 dimineaţa, doar pentru a coborî dealurile până la drum. Asta dacă ar avea asigurat transportul. Părinţii unei fete care anul trecut a terminat clasa a IV-a, la noi, au trebuit să-i caute o garsonieră în Brad pentru a continua şcoala, alţi elevi de aici şi-au găsit gazde în Brad”, spune dascălul. Doecamdată, spune Maria Ştefănie, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, familiile copiilor pot sta liniştite: şcoala nu se va desfiinţa.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cum arată adevărata fericire la ţară. Cei şase copii de la şcoala din munţi şi locul pe care iarna l-a transformat în tărâm de poveste

Un loc de poveste şi plin de veselie se dezvăluie călătorilor care ajung în Apuseni, în aceste zile. Copiii au transformat dealul de lângă şcoala veche a satului Runc, aflată la peste 1.000 de metri altitudine, în loc de săniuş, iar imaginile inedite arată cât de mare le este bucuria.

„Perla“ de la ţară, cu 10 la Bac. „Mi-am împărţit timpul între pasiunea pentru informatică şi îngrijirea animalelor, să le ofer părinţilor mei o viaţă mai bună”

Povestea de viaţă a Paulei Roxana Popa, o elevă din satul hunedorean Turdaş care a primit Media 10 la examenul de Bacalaureat, este impresionantă. Tânăra pasionată de informatică şi matematică face naveta la un liceu din Orăştie, iar la întoarcerea de la şcoală se ocupă de îngrijirea animalelor. „Am învăţat pentru a le oferi părinţilor mei o viaţă mai bună”, spune Paula.

Satul în care au mai rămas trei bătrâni şi un elev premiant, unde nu ajunge nici ambulanţa. Oamenii merg kilometri prin noroi pentru a duce copilul la şcoală

Trei pensionari şi un copil de 8 ani. Aceştia sunt singurii locuitori ai satului Valea Mare de Criş, un loc izolat din Munţii Zarandului, spre care singurul drum de acces este aproape distrus. Darius este elev în clasa a doua la o şcoală din Baia de Criş, este bolnav de astm, iar bunicii săi fac eforturi uriaşe pentru ca elevul premiant să nu lipsească nicio zi de la şcoală.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite